Just nu i M3-nätverket
Jump to content

NEF/RAW-Photoshop-spök


steel picker

Recommended Posts

Jag har nyss köpt en Nikon D5000 och ställt den på att lagra dels en stor JPEG och dels en NEF-fil av varje foto, och nu kan inte Photoshop Elements 7.0 öppna NEF-filerna. Vad kompletterar man lämpligen då med för program? (Och jag som trodde att Photoshop Elements 7.0 kunde allt... :-( Grump!)

 

 

[inlägget ändrat 2009-12-11 22:08:33 av steel picker]

Link to comment
Share on other sites

Nja, de sk RAW-formaten kan i princip skilja från kameramodell till kameramodell, det är i princip foto-chipets rådata som lagras i en fil. Det finns ingen möjlighet för något program att per automatik veta hur den datan ska tolkas.

 

Men man kan installera tillägg till de flesta program för detta. Här kanske finns lite att hämta?

 

http://www.99.se/digitalfoto/102185-photoshop-hanterar-nef.html

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nej, det hjälpte inte. Inte heller http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4524 hjälpte - om jag nu gjorde rätt. Moment 6 och 7 verkar litet skumma. Jag kopierade Camera Raw.8bi plug-in till en egen mapp på skrivbordet och hade den samtidigt kvar i mappen Program Files\Adobe\Photoshop Elements 7.0\Plug-Ins\File Formats - om det nu var rätt gjort (?) I PS Elements inställningar för plug-ins är också ovanstående mapp inlagd. Plug-in-programmet är alltså installerat men ändå öppnar inte PS Editor .NEF-filer.

Suck!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...