Just nu i M3-nätverket
Jump to content

"Döda" laptop med trasig skärm


K Olagus

Recommended Posts

Jag har en gammal Fujitsu Siemens laptop på 20GB vars skärm har lagt av. Den har stått och skräpat en längre tid och jag hade tänkt lämna in den för "återvinning". Men jag skulle vilja rensa den med något program, typ Killdisk. Dock kan jag inte riktigt komma på hur. Eftersom skärmen inte fungerar kan jag ju inte bestämma att denna laptop ska synas på en annan skärm. I alla fall inte på min nyare laptop. Anslöt de båda med en VGA-kabel i hopp om att jag skulle kunna klura ut en lösning, men jag kom inte på nån. Om jag lyser med en lampa på den trasiga skärmen, så kan man ana skrivbordet. Men det är inte tillräckligt för att navigera. Det är knappt man hittar muspekaren, så det känns inte som ett alternativ. Mina kunskaper räcker inte till för detta. Vad kan man göra?

/K Olagus

 

Link to comment
Share on other sites

Nu har du ju också möjligheten att skruva sönder en bärbar på riktigt och se hur den är ihopsatt, under tiden så plockar du ut skivorna ur hårddisken och gör något kuligt med dom, eller massakrera dom :)

 

Link to comment
Share on other sites

Inget trams nu pojkar!

 

Skämt åsido, era idéer är säkert jättekul (har dock inte julgran!), men jag skulle vilja lära mig att döda en hårddisk "på riktigt" på det sätt jag beskriver. Men jag vill förstås först kunna se skärmen! Så hur?

En annan tanke jag hade var att någon på den stora återvinningsstationen kanske hittar min gamla laptop och tycker det skulle vara lika roligt som alla ni som svarat hittills att mecka och sen kanske få igång skrället. Vem vet? För självaste datorn funkar, såvitt jag förstår. Det är ju bara det att utan skärm blir det en smula begränsat...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Så i princip så skulle du egentligen vilja ha igång den.

 

Kanske går att byta ut skärmen mot en ny, men frågan är om det är ekonomiskt försvarbart, det lär kosta lite.

 

Har du varit i kontakt med tillverkaren om det finns reservdelar?

Kan ju också vara grafikkortet som inte vill?

 

Link to comment
Share on other sites

har du en lös TFT eller CRT skärm, ja du vet en sådan man ansluter till vanliga stationära, borde väl datorn låta sig startas upp med denna?

 

bara in med en CD i datorn med rätt verktyg och kör killdisk ett hundratal gånger så blir det svårt att hitta något på den. Dock, den som verkligen verkligen vill kan nog det än.

 

Fast så hemlig kanske du ändå inte behöver vara?

 

Det låter förresten som om det är belysningen på skärmen som gått sönder?

Skruva upp datorn, öppna skärmen och lys på den bakifrån så ska du se att det går. Annars torde en stark lampa duga för att starta upp datorn med Ultimate Boot Disk och därifrån köra wipe-verktyg.

 

Om du nu inte har användning för den jättelika disken i en annan dator :)

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

Nää, så hemlig är jag inte! Ja, idén med att skruva isär laptopen och lysa bakifrån kanske kan funka...Även om jag inte är såå teknisk...Inget att förlora, så det blir väl vad jag testar. (Om du nu inte behagar skämta med mig... Jag är inte så väldigt teknisk, som sagt.)

Frågan är bara: vad är Ultimate Boot Disk ? Wipe-verktyg? Tja, det kan jag väl räkna ut kanske. Om jag kommer så långt. 20 GB kan jag avvara.

(Satt just och försökte räkna ut våra datorers sammanlagda hårddiskutrymme....Jisses, tiden går fort...nästan 4 TB!!! Den lilla 20GB-laptopen införskaffades via makens jobb för sisådär 5 år sen. Det var vår första dator!! Innan den kom in i vår värld kunde jag 0 = NOLL om datorer!!! När så denna laptop började krångla med skärmen (den blinkade ibland), skickades den på "reparation". Kom tillbaka stendöd. Åkte jojo till företaget som hade hand om den här typen av datorer och blev inte ett dugg bättre. Vi fick en ersättningslaptop som har funkat hyfsat. Men även den börjar bli trött...)

Jo, visst skulle jag kunna ansluta till en vanlig LCD-skärm, men jag är lite rädd för det. OM problemet skulle ligga i själva laptopen, riskerar jag då att störa min fina LCD-skärm?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Om jag lyser med en lampa på den trasiga skärmen, så kan man ana skrivbordet.

...

Jo, visst skulle jag kunna ansluta till en vanlig LCD-skärm, men jag är lite rädd för det. OM problemet skulle ligga i själva laptopen, riskerar jag då att störa min fina LCD-skärm?

Det där är typiskt för vad som händer när lampan som står för bakgrundsljuset i en skärm går sönder. Det är inget som "smittar" över till en annan skärm.

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.ultimatebootcd.com/

Ultimate Boot CD om vi ska vara korrekta

 

och nej, ingen risk för den anslutna skärmen.

 

kanske du har användning för den där datorn? kanske den kan agera brandvägg eller server på något vis? Anslut en USB-disk och dela ut i nätverket hemma. Det finns massor man kan göra med en gammal dator om man bara vill. Finns säkert någon annan här som kan lista än fler men vara du "vet" vad du "behöver".

 

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

Eftersom skärmen inte fungerar kan jag ju inte bestämma att denna laptop ska synas på en annan skärm. I alla fall inte på min nyare laptop. Anslöt de båda med en VGA-kabel

 

Du vågade ju riskera en laptop som klarade sig så du kan nog vara helt säker på att din LCD skärm klarar sig.

 

Thomas

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hej igen!

 

I helgen "dödade" jag min gamla Amilo D med Killdisk. Det gick alldeles utmärkt med min vanliga skärm.

Men lite inspirerad blev jag av vad du skrev, Monshi...Det där att spara laptopen och använda den till nå't. Mina nattliga funderingar resulterade i idén att jag borde försöka hitta nå'n reservdel till skärmen. För vad jag förstår så är det kanske "backlight" som har pajat. Problemet är att jag inte vet hur man ska kunna fixa en fungerande sådan och i så fall var? Skulle ju helst vilja kunna köpa "ljuset" här hemma i Sverige för en liten penning.

 

Sen skulle jag vilja installera operativsystemet på nytt, koppla den till routern, koppla den till vår stereoanläggning och strömma Spotify. Så skulle vi inte vara beroende av att ha någon av våra stationära datorer igång när vi har lust att lyssna på musik.

 

Så..., finns det nå'n därute som kan hjälpa mig med idéer om hur jag går tillväga?

Laptopen heter alltså Fujitsu Siemens Amilo D och är väl t.o.m. 7 år gammal! Fick för mig att den var 5, men 7 år är den alltså. Försökt leta efter beteckning, men kan bara se Amilo D-p CY 23 på undersidan, vilket jag tvivlar på är det rätta namnet.

Skärmen är på 15".

 

 

Link to comment
Share on other sites

Billig reservdel... en utopi vill jag tro. Nog billigare, och enklare, att leta reda på en begagnade liten TFT-skärm som du ansluter till datorn likt du nu gjort.

 

fast visst, det går att skruva isär även bärbara datorer. Det går att modifiera dem.

Eftersom skärmen är helt mörk kan vi anta att det primära felet är att ljuskällan bakom skärmen inte lyser.

 

Detta kan i sin tur bero på två saker

1: Lamporna är trasiga (fast - alla lampor?)

2: Lamporna får ingen ström

 

2 a) Glapp?

2 B) Trasig strömmatning/styrning?

 

Tja, vad göra? är du händig, tycker detta är kul, är det bara att sätta igång att skruva isär dator. Öppna upp chassit, komma åt skärmen och se vad som gömmer sig där. ta bilder på varje steg, på varje del du tar bort så att du har en chans att få ihop det hela igen...

 

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...