Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

32 eller 64 bitar?


L Geek

Rekommendera Poster

Tjena!

 

Jag funderar på att bygga en ny dator med Windows 7 som operativ. Finns det några begränsningar när det gäller spel/programvara som jag bör tänka på om jag ska bygga ett 64-bitarssystem?

 

Jag vet inte hur det ser ut på spelsidan, men har för mig (fel?) att man bör tänka på vilet man väljer med tanke på vanliga kontorsapplikationer.

 

64 bitars har ju fördelen att man kan utnyttja betydligt mer minne, vilket är anledningen till just nu att jag funderar på´t.

 

Sen kommer frågan om AMD/Intel, tror jag väljer Intel då jag fått för mig att de är stabilare. Men jag vet inte.

 

Det finns säkert flera som har bra råd och vet, så jag ser fram mot konkreta svar och råd.

 

Möjligt att det finns någon annan tråd i ämnet, men just nu har jag vare sig tid eller ork att leta.

 

Please....

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Skaffa versionen 64-bitars. Det finns ingen större poäng med att nagla sig fast vid 32-bitars.

 

64-bitars XP/Vista/7 kan köra 32- och 64-bitars program. 32-bitars XP/Vista/7 kan naturligtvis endast köra 32-bitars program.

 

Spel? Min speldator hade för flera år sen XP64 och har under de senaste åren istället haft Vista 64. Och jag spelar "varje dag", har gjort det hela livet. Det är faktiskt många år sen jag slutade använda det XP32 som många XP-kramare (och däribland ganska tveklöst en hel del FUD:are :thumbsdown:) verkar älska så mycket. =P

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Stort tack för svaret. :thumbsup:

 

Då är det frågan om man ska sikta på AMD eller Intel-plattform...

 

Kanske mest är en fråga om pris/prestanda? Hur är det med effektåtgång?

[inlägget ändrat 2009-09-26 10:06:03 av L Geek]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

AMD eller Intel tycker jag mest av allt är en prisfråga. Prestandamässigt så...

 

Pentium 4 mot AMD 64: vinnare AMD.

 

Pentium D mot AMD X2: solklar vinnare AMD.

 

Core 2 Duo/Quad mot AMD X2/X3/X4: solklar vinnare Intel.

 

Ovanstående gällande spelprestanda för processorerna ifrån dyraste toppskiktet d v s skiktet ur vilket en processor kan kosta som en hel mellanklassdator.

 

Vid de mera normala priserna är bilden långt ifrån lika svartvit men generellt så kostar – vid en given prestanda – AMD mindre pengar.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

OK, det troligaste blir att jag satsar på processor med dubbla eller 4 kärnor. har läst en del artiklar i ämnet - via TW och DMZ bland annat - och har fått för mig att ju fler kärnor man "har", desto snabbare system. Stabiliteten är viktigt, men det kanske är ett antal år sedan det var märkbara/mätbara skillnader.

 

Kanske ska nämna att jag har en "enklare" version av P4 i nuvarande kontorsdator, en Prescott på 3,"någonting" i speldatorn som en jämförelse.

 

Sedan har vi den kanske väsentligaste komponenten av alla, moderkortet. Det hanterar ju ändå all kommunikation i systemet. Idag kör jag med Kingston´s minnesmoduler (2GB) i nuvarande (stationär) speldator, den har jag tänkt ska fasas in som kontorsdator och slutligen pensionera kontorsdatorn som jag upplever som väldigt trött...

 

Den bärbara håller ett tag till, byter någon gång framöver ut "nedladdningsdatorn" mot en NAS.

 

Vill man, kan man krångla till det precis hur mycket som helst.... :)?!

[inlägget ändrat 2009-09-26 11:24:19 av L Geek]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja att satsa på singelkärnad processor, idag, anser jag vara en än mindre vits än det här med valet mellan 32- eller 64-bitars OS.

 

Ifall det nu är en Prescott du har så klarar den tack vare Hyper Threading åtminstone av att köra två trådar samtidigt, trots bara en kärna (kom även till föregångaren Northwood).

 

Men jag blev lite nyfiken, är du helt hundra på att du har Prescott istället för att förväxla med Presler? Kolla med cpu-z för om det rör sig om den senare så har du faktiskt redan dubbelkärna samt stöd för 64-bitars (bör heta nånting med EM64T)!

http://www.cpuid.com/cpuz.php

 

Vill man, kan man krångla till det precis hur mycket som helst...

Så sant! ;) Vilket jag (tyvärr) har en fallenhet för... :P

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har upptäckt att 16-bitars program (dvs skrivna för Windows 3.x) inte frugerar om man har 64-bit Windows. (XP/Vista)

 

Om man har 32-bit Windows fungerar de dock

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Frågan är hur länge man ska hålla kvar bakåtkompatibiliteten? Det här kan du säkert svara på bättre än jag men har det kommit något kommersiellt 16-bitars program överhuvudtaget under hela 2000-talet? Stegen mot 32-bitars inleddes väl ungefär vid Windows 95 OSR 2 det vill säga hösten 1996. Det är inte mindre än 13 år sen. Åtminstone så introducerades filsystemet FAT32 i och med den utgåvan. Första Win 95 hade ju precis som Win 3.x FAT16.

 

Nej som jag ser det är det mycket mera angeläget att 64-bitars program fungerar än att 16-bitars dito gör det.

 

P.S 16-bitars kan man ju alltid pröva köra genom DOSBox. :-)

http://www.dosbox.com/

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag ska checka av den länken, vad det kan ge.

 

Grejen är att för ungefär ett par år sedan bestämde jag mig för att uppgradera spelmaskinen, sökte efter en processor som var hyggligt vass och gjorde bedömningen att 2GB minneskapacitet borde räcka ett tag.

 

Kollade upp och kom fram till att just prescott-varianten skulle funka och jag har för mig att det är en 3,2 GHz:are som sitter i den burken. Köpte den via en av de nätfirmor jag brukar handla av och tillsammans med minnena kan jag väl säga att jag än idag är nöjd med vad den datorn presterar. Till och med i hyfsat nya spel. Kompletterade upp med ett ATI Radeon-kort för grafiken, har för mig att det är ett ur "den högre" X-serien (AGP) och har en maskin som är avsevärt snabbare än min gamla sunkiga kontorsdator.

 

Visst, allt är relativt...Skulle jag sätta mig vid en av de äldre datorer jag haft så finns väl risk att man somnar.

 

Ska som sagt kolla upp den där länken, tackar för tipset!

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har inte kört 16-bitars på evigheter... Min mor hade en sådan dator en gång i tiden, med W 3.11 installerat. Men det åkte ut med byte av en del hårdvara för att få in W9X. Kommer inte ihåg om det var 95 eller 98, men gissar på det senare.

 

Således inte något jag höll på med igår...

 

Skulle någon be mig "serva" en 9X maskin idag skulle jag kanske ställa upp av nostalgiska skäl. Får dock vara beredd på BSOD. Även under installation, som jag varit med om. För "hundra år sen".

 

Gamla datorer gör sig bäst på museum, eller i ickekritisk miljö. Var nu den finns? I alla fall om de är från W9X-tiden. Men det är min åsikt.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

På företag (i alla fall) är det fler program än man kan tänka sig som fortfarande används men inte längre utvecklas - företaget som från början utvecklade programmet kanske inte längre finns kvar.

 

Blanda inte ihop FAT16/FAT32 med om operativsystemet är 16/32/64 bitar.

Det handlar om vilka instruktioner 1) processorn använder, 2) anrop till operativsystemet.

 

 

Windows 95 hade fullt stöd för 32-bitars program, men 16-bitars program nyutvecklades aktivt fram till ca 2001-2002 i alla fall, kanske lite längre.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Frågan är hur länge man ska hålla kvar bakåtkompatibiliteten?

 

Som jag ser det är det väl en sak om man har något som verkligen spelar roll, typ något program för ljudredigering eller fotobehandling. På villkoret då, att ursprungsfilen är sparad i ett format som gör den oläsbar i annat program.

 

Dilemmat mig veterligt är att om man behåller "för mycket" av bakåtkompatibilitet (fan vilket krångligt ord!) är att det nya systemet inte blir så stabilt som man kan önska.

 

Kan man likna problemet med att DOS bara finns med som emulerad variant i nuvarande Ms OS? De tidiga varianterna - typ 3.x - och (har jag för mig) 9X-serien, där var ju DOS basen i systemet. I 3.X var det grafiska såvitt jag minns ett skal ovanpå DOS för att man inte skulle vara tvungen vara "dataproffs" för att kunna göra något vettigt.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pär H; såvitt jag minns rätt är Fat, FAT16, FAT 32 och NTFS olika typer av filsystem, medan "bitar" handlar om arkitektur i hårdvara (tänker på CPU:n) och vilka operativ man kan använda till ett visst moderkort med processor och andra komponenter.

 

Jag vet att det finns företag som använder programvara som inte längre finns att få, också där man har eller befarar problem med utvecklare eftersom ingen (eller få) läser exempelvis Cobol längre.

 

Jag känner till andra problem som finns där exempelvis en tjänsteman är väldigt haj på excel och har utvecklat en applikation som fungerar så bra OCH är så snygg att den (såg den för några år sedan) ser ut som en hyggligt modern webbaserad historia.

 

Den dagen den personen försvinner från företaget som har den specialistkompetensen har de 2 val; antingen lägga ner applikationen eller anställa någon som är duktig på programvaran ifråga. Jag känner till ett fall där det fanns ett inofficiellt beslut om att applikationen skulle bort. Den fyllde sin funktion, men när man tittar mer på eventuella kostnader för att drifta/supporta "det" och företagspolicyn/den "ekonomiska" policyn anar jag att applikationen idag inte finns.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Blanda inte ihop FAT16/FAT32 med om operativsystemet är 16/32/64 bitar.

Nej då, inte alls. :thumbsup: Det är möjligt att man kan tolka mitt inlägg så men det var inte avsikten.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

*Är det rörigt på IDG´s forum, eller bara som det verkar...?* =!Skoj
Om du tittar på det lilla "trädet" högst upp så kan du se hur inläggen hänger ihop, dvs vilka inlägg som är svar på ett visst inlägg. Även de små färgade rutorna i överkanten av inläggen hänger ihop med det.

 

I det här fallet så kan man se att både du och RN svarade på Pär Hs inlägg.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Cecilia, jag har kopplat det där med hur inläggen hänger ihop. Det har nog de flesta gjort. Har du något att tillföra i diskussionen?

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Cecilia, jag har kopplat det där med hur inläggen hänger ihop. Det har nog de flesta gjort. Har du något att tillföra i diskussionen?
Så bra att du har gjort det. Alla har ju inte det. Nej, den här diskussionen överlåter jag åt er.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag är huvudmoderator för Eforum och en av mina uppgifter är att hjälpa folk som har problem med Eforum. Det är ju annorlunda än andra forum så många har svårt att komma underfund med hur det fungerar, t ex hur det syns vilket inlägg någon har besvarat.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ok, det förklarar antalet inlägg - även per dag. Knappast någon vanlig anställd på något företag som kan ägna den tiden åt IDG´s eforum.

 

Då är vi nog klara med den "diskussionen".

 

Jag har konstaterat att det är 64-bitars jag ska satsa på med Intel´s chipset.

 

Får se hur mycket tid jag lägger på efterforskningar om hårdvara. Delvis en fråga om vilken nivå och hur mycket jag vill slanta av på det hela.

 

Märkligt när saker och ting kommer kring, att har jag en gång skaffat mig "ett gäng" datorer är det lätt att gradera upp men värre att skrota ut.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ok, det förklarar antalet inlägg - även per dag.
Ett klargörande, jag får inte betalt av IDG för att svara på inlägg i allmänhet, det gör jag på obetald tid. Jag är inte anställd på IDG.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Får dock vara beredd på BSOD

BSOD Betyder helt enkelt Blue screen of death! För alla kära forumläsare som ännu inte hunnit med att lära sig dataterminologin. :thumbsup:

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...