Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Bör en Linux dator ha anivirus o antispionprogram ?


T.Sarastro

Rekommendera Poster

Signaturen 'We are Linux. Resistance is an indication you missed the point' skrev i IDG.se stängda tråd "Här är bristerna i Ubuntu 9.04" bland annat:

Ubuntu dessa fördelar jämfört med Vista.

1. Man behöver inte oroa sig för virus.

 

Den 'saningen' har skrivts också av andra och på andra sidor på nätet

 

Min fråga är Är 'sanningen' en sanning. Kan en användare sova gott om hans Linuxdator saknar virusskydd ? Saknas skydd i en bredbandansluten Windows dator kan det ju bli problem.

.

[inlägget ändrat 2009-09-18 16:44:33 av T.Sarastro]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kan en användare sova gott om hans Linuxdator saknar virusskydd ?

 

Ja. Men det kan en windowsanvändare också göra. Det handlar ju om att datorn är rätt inställd. Linuxdatorn är ju i och för sig rätt inställd från början, men Windows har blivit bättre på det.

 

Exempelvis i Windows om du får ett virus i mail eller över msn så är det ju bara att dubbelklicka på det och eventuellt svara ja på några frågor om du är säker på att du vill öppna filen. Olika säkerhetshål i Internet Explorer har dock gjort att säkerhetsfrågor uteblivit och att viruset till och med aktiverats utan att man har behövt dubbelklicka.

 

I Linux däremot så kan du inte direkt köra filer du får i mail/msn eller laddar ner. Du måste först öppna filens egenskaper, gå till fliken rättigheter och kryssa i "Tillåt körning av filen som ett program". Förhoppningsvis inser väl de flesta innan de gjort detta att de inte ska göra det.

 

Men skulle man ändå köra filen så har den ändå ingen behörighet till systemet utan kan bara röra användarens filer.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Stefan Eklinder
Cecilia skrev:

Det finns infekterade Linux-datorer.

 

Tur att du inte skrev det i artikelforumet på IDG. Då skulle du blivit bombad och sänkt av Linuxnördar. :) Är det sant vilket jag inte tvivlar på att det är när du skriver det, så är det imponerande att det finns.

 

Linux höjs till höjderna som en gud som inte kan angripas av något.

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Är det sant vilket jag inte tvivlar på att det är när du skriver det, så är det imponerande att det finns.

 

Det är ju ett totalt meningslöst påstående utan källa. Jag googlade lite och år 2003 fanns det 40 kända virus till Linux. Inget av dem var aktivt och spreds. Under år 2006 upptäcktes ett nytt virus till Linux. Men inte heller detta var aktivt och spreds.

 

 

Linux höjs till höjderna som en gud som inte kan angripas av något.

 

Det är ju främst vanligt folk som inte kan datorer som drabbas av virus och liknande. Och många av dem kör ju Windows.

 

Därför kan det ju till en början tyckas konstigt att Windows traditionellt varit det sämsta alterantivet för vanligt folk, säkerhetsmässigt. Men sanningen är ju den att vanligt folk inte har varit så intresserade av säkerhet och ställt krav på det. Med Linux/Unix är det ju tvärtom, eftersom användarna är kunniga och vill ha ett säkert OS har det utvecklats med fokus på säkerhet. Dessutom av fler utvecklare och under längre tid än Windows.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

De flesta Windows-datorer blir infekterade därför att användaren vill installera något som användaren tror är bra men som är skadligt. Om användaren får reda på att det behövs en ny Flash-version för att se en avklädd kändis så installerar användaren den falska Flash-versionen, och ger det alla tillåtelser som behövs. Eller om användaren får upp ett falskt besked om att datorn är infekterad men det kan åtgärdas genom en genomsökning av datorn så låter användaren datorn genomsökas och ser till att genomsökningsprogrammet får de rättigheter som behövs. Detta gäller förstås oavsett om det är en Windows-dator med UAC, OS X eller någon Linux-distribution, det enda skyddet är en kunnig användare.

 

Det finns en diskussion om Linux och antivirus i tråden:

//eforum.idg.se/viewmsg.asp?entriesid=1085801

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

och ser till att genomsökningsprogrammet får de rättigheter som behövs. Detta gäller förstås oavsett om det är en Windows-dator med UAC, OS X eller någon Linux-distribution, det enda skyddet är en kunnig användare.

 

Skillnaden är att i Linux så behöver man vara en kunnig användare för att ge ett program körningsrättigheter. Det är inte bara att klicka vidare...

 

När man dubbelklickar på ett nedladdat program får man till svar: "Kunde inte visa '/home/username/Skrivbord/testfil'. Filen är inte av en känd typ." och så finns det en OK-knapp att klicka på.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

OS X kommer ju från Unix-världen också. Är det inte på det sättet där också? Det cirkulerar ju ett antal Mac-trojaner nu och det hade det knappast gjort om det inte lönade sig.

http://www.eset.com/threat-center/blog/category/mac

 

Om det behövs ett sådant extra steg så finns det förstås installationsanvisningar på sidan man laddar ner från.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

OS X kommer ju från Unix-världen också. Är det inte på det sättet där också?

 

Nej, OS X är mer som Windows. Där får du en kontrollfråga: "Öppna körbar fil? test.app är en körbil fil. Körbara filer kan innehålla virus eller anna illasinnad kod som kan skada din dator. Var försiktig vid öppnande av denna fil. Är du säker på att du vill köra test.app?" och så kan man till och med kryssa i "Fråga mig inte igen" :-)

 

Sen ingår ju ingen pakethanterare som i Ubuntu, så det är ju normalt att ladda ner program från webben i OS X, vilket det alltså inte är i Ubuntu.

 

OS X är lättare att skriva virus till än Linux eftersom det är mer likformat.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har kört olika linuxreleaser som huvudoperativ på hemdatorn sedan 1998.

Har aldrig haft någon form av antiprogramm installerat i Linux.

Har haft brandvägg sedan omkring 2002.

 

Ingen skit alls vad jag märkt.

Vill man vara helt säker så kör man Puppylinux från en CD i en CD eller DVD-läsare.

-bara 100MB kod. Jämfört med många andra OS mycket mindre risk för hål om man antar hålrisken proportionell mot kodens storlek.

-eftersom man kör från en läsare så kan ingen skit installeras på CDn

http://puppylinux.com/download/

 

Ja OK vill man spara nått på ett USB minne kan ju minnet infekteras.....i teorin.

Men hur ofta sker det i praktiken?

 

 

 

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...