Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Beskattning av tävlingsvinst (laptop)


G2P

Recommended Posts

Har nyligen vunnit en laptop (HP Pavilion DV5-1115) i en tävling där, som det står, "vinnaren betalar eventuell vinstskatt". Jag fick ange personnr och sådant så jag antar att det rapporteras till Skattemyndigheten. Vinsten var värd ca 9000 kr enligt uppgift i vinstlistan.

 

Datorn är ju en utgången modell som ingen saluför längre sedan hösten 2008. Att den ska vara värd 9000 kr idag är ju ganska orimligt. Senaste uppgiften jag hittade var hos Dustin där den kostat 6790 kr (inkl moms) innan den slutade säljas. Dessutom är datorn antingen en demomaskin eller en retur, garantin är nämligen aktiverad 2009-02-15 i år...

 

Det känns som om HP donerat den till tävlingen för att få skriva av den, jag vet inte hur sånt funkar. Det är inget fel på datorn, den är rätt ok faktiskt, men det vore löjligt att pröjsa 30%(?) i skatt på ett värde den inte har.

 

Jag har printat ut de uppgifter jag hittat där det står att modellen är utgången etc, men är det möjligt att argumentera med myndigheterna om det blir aktuellt?

 

Någon som har erfarenhet av liknande som kan komma med tips?

 

[inlägget ändrat 2009-08-13 10:07:05 av G2P]

Link to comment
Share on other sites

Jo, jag ringde. Den ska tas upp till "marknadsvärdet" i deklarationen... och "säger jag att den är värd max 6790 kr så ska jag ta upp det". Hade svårt att få någon entydig information om vad som händer om de som håller i tävlingen rapporterar in att vinsten är värd 9000 kr och jag anger en annan summa.

 

Detta är mer en principsak än en pengafråga för mig. Vem bestämmer egentligen vinstens värde? Det kan ju vara rätt godtyckligt (tydligen).

 

Så om någon här har erfarenhet av något liknande så är jag tacksam!

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...