Just nu i M3-nätverket
Jump to content

hur gör jag med gratisprogrammen?


Maskrosen

Recommended Posts

Har en 5-6 år gammal Toshiba laptop som kunde fått gå i pension om det inte vore för att batteriet håller drygt tre timmar mot min ett år gamla som bara håller drygt en timme. Den är praktisk att ha med sig och slippa ladda.

 

Den har krånglat vid något tillfälle och då har jag förmodligen lagt in ett Windows från någon annan maskin (har haft ganska många datorer under årens lopp, lätt att blanda ihop). Det fanns Window installerat vid köpet och jag har en reparationsskiva men den förändrar inget. Nu får jag hela tiden stora meddelanden om att min W inte är äkta osv. Har bara en tillhörande CD-kiva som vare sig gör till eller ifrån. När min nya krånglade fick jag rådet att trycka massor av gånger på F11 vid uppstart för att göra en ominstallation, det går inte på Toshiban.

 

Funderar nu på att tömma den helt och lägga in Linux samt Open Office och annat gratis för att bli av med dessa irriterande rutor. Har ingen lust att köpa nytt Windows till en gammal maskin, särksilt inte som det egentligen borde finnas ett. Har någon gjort så och lyckats bra som kan tipsa mig hur jag ska gå tillväga, så vore jag tacksam.

 

Link to comment
Share on other sites

Har någon gjort så och lyckats bra som kan tipsa mig hur jag ska gå tillväga, så vore jag tacksam.
Menar du med att installera en Linux-distribution?

 

Det finns många Linux-distributioner t ex Ubuntu och Mandriva. De två brukar anses vara lätta att komma igång med om man inte har hållit på med Linux förut.

 

Det här tror jag är en bra beskrivning när det gäller installation av Ubunut:

http://ubuntu-se.org/wiki/Guider/Ubuntu1step

 

Här finns lite om Mandriva:

http://mandriva-se.org/installera-mandriva-linux-one-2009

http://mandriva-se.org/ladda-ned

http://www2.mandriva.com/ det finns en länk till en wiki där men den verkar inte fungera just nu.

http://www.mandriva.com/en/download/free

 

Link to comment
Share on other sites

jannejanne

Hur mycket RAM-minne har den?

Moderna linuxdistributioner som Ubuntu och Mandrivas senaste behöver som jag ser det minst 256MB RAM och flyter på hyggligt med 512MB RAM.

Du kan testa med Exton Mandriva 2009.1,nej det kan du inte för det är en DVD på ca 1GB

och du har CD läsare väl???

http://linux.exton.net/node/250

Puppylinux

http://www.puppylinux.com

http://www.distrowatch.com

http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/8.10/release/xubuntu-8.10-desktop-i386.iso

xubuntu är den "Ubuntu" som har minst hårdvarukrav

[inlägget ändrat 2009-07-03 07:21:59 av jannejanne]

Link to comment
Share on other sites

Tack för ditt tips:thumbsup:

Det verkar som om det finns hur mycket info som helst om hur man gör, hittar kilometervis om jag ska gå till alla hänvisningar. Intressant men jag får nog använda hela semestern om jag ska klara det här, får ta en bit i taget kanske. Har laddat hem Ubuntu på min nyare dator och skrivit över på en DVD, när jag seda skulle ladda hem Open Office så fanns det för flera Linuxversioner men inte för Ubuntu, så då fastnade jag där igen.

 

Jag hittade ett ställe där någon hade sammanställt Linux med Open Office och en del annat. Kanske jag ska ladda hem det istället, det verkade vara nygjort så kanske inte prövat. Vad tror du om det?

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för ditt svar :thumbsup:

Jag har två hårddiskar på min gamling. På C-disken finns 9,75 GB, varav 883 MB ledigt. På D-disken finns 23,7 GB och 27,4 ledigt. Jag har försökt tömma den på allt väsentligt men säkert är en massa onödigtg kvar.

 

Hur tar jag reda på hur mycket RAM-minne den har? Och kan jag själv flytta över mer sådant om jag skulle vilja - i så fall hur ?

 

Link to comment
Share on other sites

OpenOffice.org ingår i Ubuntu så den behöver du inte installera själv, troligen samma sak med Mandriva.

 

Link to comment
Share on other sites

Thomas Tydal
när jag seda skulle ladda hem Open Office så fanns det för flera Linuxversioner men inte för Ubuntu, så då fastnade jag där igen.

 

I Ubuntu är det väldigt lätt att installera program när du har datorn ansluten till Internet. Man behöver inte gå till någon hemsida och ladda ner något, utan allt sköts automatiskt. Allt du behöver göra är att klicka i menyn på att du vill installera ett nytt program, skriva namnet på programmet om du vet det (annars kan du söka efter vad du vill ha för sorts program) och så är det bara att trycka installera.

 

Ubuntu laddar automatiskt hem den senaste versionen av programmet du vill ha, samt eventuella systemfiler/komponenter som behövs för att köra det, och installerar allt utan att du behöver göra eller klicka på något.

 

Och dessutom, när det kommer en nyare version av något program du har installerat så talar Ubuntu om det och frågar om du vill att den automatiskt ska uppgradera.

 

Just den här biten med att installera/uppgradera/avinstallera program (samt hela operativsystemet) är väldigt mycket smartare och enklare i Ubuntu än i Windows.

 

Men som Cecilia också skrev, i en standardinstallation av Ubuntu så följer OpenOffice med.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...