Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
MichaelM

Mina två partioner plötsligt försvunna!

Rekommendera Poster

Hej!

 

Idag när jag skulle starta ett spel (Counter-Strike source) så stog det något felmeddelande om att partiotion (G:) inte fanns. Jag blev lite mystisk och gick in på den här datorn och tittade.

Helt plötsligt var två av mina partioner borta!

 

Om detta är till någon hjälp:

I datorn har jag två hårdiskar 2x 250gb.

 

Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig!

 

Tack på förhand.

 

/Michael

 

[inlägget ändrat 2009-05-07 18:03:33 av MichaelM]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ledsen, men den där skärmdumpen kan jag inte läsa något på.

Om du trycker på Alt+PrintSceen i stället för bara PrintScreen så blir det en skärmdump av bara det aktiva fönstret (diskhantering) i stället för av hela skärmen.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok ska göra det men nu är det än värre sak som har hänt.

 

Kommer inte in på datorn!

Det händer såhär om jag kan beskriva.

 

Jag startar datorn sedan laddas WINDOWS normalt och

jag kommer till Välkommen skärmen. Då kommer min bakrund upp och jag

väntar på att alla ikoner ska laddas . (det brukade aldrig ta lång tid för ikonerna

att laddas som det gjorde nu). Förtvivlat väntade jag på att ikonerna skulle laddas och då:

 

Datorn bara stängde av sig själv!

Sedan när jag försöker tända den går det inte.

Den startar i typ 1sekund sedan så stänger den sig själv.

Då får man ungefär vänta 10min så kan man tända datorn igen

men då händer samma sak vid Ikon laddnings grejen.

 

Det verkar väldigt mysko och jag har upplevt många olika fel och

grejer hos datorer men aldrig sådan här.

Börjar verkligen bli orolig på att jag inte kommer kunna tända min burk mera :(

 

MVH

/Michael

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kan vara överhettning. Hur är det med damm i datorn? Men rensa inte bort damm utan att du vet hur du skyddar datorn mot statisk elektricitet.

 

Det kan vara problem med strömförsörjningen. Hur gammal är datorn?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

hej cecilia.

 

Själv funderade jag på att köpa nya fläktar till datorn.

Datorn blir 4år gammal detta året.

Jag dammade datorn ungefär 1½ månad sedan.

 

Jag brukar ta på ett element innan jag rör inne i datorn.

 

Nu gick det att starta datorn Ialla fall. Men det går RIKTIGT trööögt.

Tar lång tid för ikonerna att laddas och lång tid för välkommen screenen.

 

En sak jag glömde säga. Innan partitionerna försvann var jag och pillade

i datorn för att se om jag kunde koppla in en extra fläckt. Jag kanske

råkade stöta ut en kabel ur en av mina hårddiskar?

 

I alla fall ska jag ta print scrn på grejjen om jag kommer in på datorn igen.

Sitter nämligen på min bror dator just nu...

 

EDIT: Gick ej att starta datorn nu. Kom inte längre än att det laddade

ikonerna. Jag testade att gå in i felsäkert läge. Det funkade fin fint.

Men sedan skulle jag gå på toa och när jag var tillbaka var datorn avstängd.

 

Börjar bli riktigt orolig nu att det inte är moderkortet som är trasigt :(

 

EDIT IGEN:

Körde ändast datorn kort igen kanske 10min och sedan öppnade jag datorn.

Metallen på processor fläkten var så varm att man brände sig på den.

Så varmt var det inte ens när jag har kört datorn i 5timmar innan.

Du kan knappt hålla fingret två sekunder på fläkt metallen till processorn innan du måste ta bort fingret för att det är för varmt.

 

Möjligtvis processorn som överhettar.

 

[inlägget ändrat 2009-05-08 14:40:11 av MichaelM]

 

[inlägget ändrat 2009-05-08 14:47:53 av MichaelM]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jag brukar ta på ett element innan jag rör inne i datorn.
Det viktiga är att du och datorn har samma potential ("spänningsnivå"), eftersom datorn inte har någon kontakt med elementet så är det meningslöst att ta i elementet.

 

Jag kanske råkade stöta ut en kabel ur en av mina hårddiskar?
Det kan ju tänkas ta ut alla kablarna till hårddiskarna i båda ändarna (fast en i taget så du inte kopplar fel) och sätt tillbaks ordentligt.

 

Möjligtvis processorn som överhettar.
Snurrar fläkten eller råkade du dra ut kabeln till den?

Eller är processorns kylfläns full med damm? I så fall är tryckluft på burk bra att blåsa bort det.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej igen Cecilia.

 

Problemet med partitionerna var att jag råkade dra ut en sladd

till en av mina hårddiskar som jag fixade precis för ungefär 10minuter

sedan.

 

Ja fläkten snurrar. Jag körde utan chassi precis i felsäkert någon minut

bara för att se om jag fixat partitionerna. :)

 

Fläkten antar jag att den snurrar normalt.

När jag tar handen nära den kännar jag hur den kyler lite.

Det låter antar jag normal mycket.

 

EDIT: Jag rensade processor fläkten för 1½ månad sedan så det borde väll inte vara det?

[inlägget ändrat 2009-05-08 15:49:40 av MichaelM]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Problemet med partitionerna var att jag råkade dra ut en sladd

till en av mina hårddiskar som jag fixade precis för ungefär 10minuter

sedan.

Kul! :thumbsup:

 

Kan du se hur det ser ut i kylflänsen?

 

Eftersom datorn är fyra år gammal så kan ju kylpastan ha börjat torka ihop och skulle må bra av att behöva bytas ut, om det nu inte är något damm i flänsen.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo kan stämma.

Men jag undrade liksom.

Igår funkade datorn suveränt.

Nu när jag råkade dra ut kablarna och partitionerna försvann

så tycker jag allt har kommit på samma gång!

 

Men hur kan jag se om kylpastan torkat?

Jag har ju sett den innan när jag skruvat loss processor fläkten

och den såg ju torr ut men jag behöver en experts råd :)

 

 

EDIT: Jag har en Intel Plentium 4 processor.

Jag hittade en kylpasta hemma som är oöppnad.

Det står Arctic Silver 5 på den, tror du jag skulle kunna använda den?

[inlägget ändrat 2009-05-08 16:02:19 av MichaelM]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man tar bort flänsen från processorn så att kylpastan kommer fram så måste man absolut byta kylpastan efter det. Arctic Silver 5 är bra men du behöver först något att få bort den gamla kylpastan med. Ska kolla om jag hittar någon gammal tråd om det.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

//eforum.idg.se/viewmsg.asp?entriesid=465497

//eforum.idg.se/viewmsg.asp?entriesid=1048421#1048436

Läs bruksanvisningen till kylpasta noga.

 

Tack för poängen! :)

 

[inlägget ändrat 2009-05-08 16:37:26 av Cecilia]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hm, Jag har inget direkt sådan där medel man kan ta bort det med.

Men stefan Eklinder sa att det dög med ljummet vatten. Gör det ?

 

Men i den brukshandvisningen så fanns det inte intel pentium 4

 

EDIT: Tyvärr kommer inte detta funka för jag kan inte skruva ut en att de fyra skruvar. Jag har skruvat ut de andra 3 fast den fjärde vill inte ut.

Så det är kört för min del.... =(

 

EDIT IGEN: Nu är jag på min dator. Ikonerna kom dirket upp.

Fläkten låter lite ovanligt mycket tycker jag...

Jag satte inte på salva. Ska se om datorn dör nu och hur lång tid det tar.

Fläkten snurrar i alla fall rejält nu. Tror du cecilia att detta kan berott på hårdisen?

 

EDIT ÄNNU EN GÅNG:

Jag startade datorn helt utan problem. Så när jag gick in på youtube

så började en video lagga och min dator stängdes. Jag som hade chassit öppet kände på CPUN, Hårdiskarna och grafik kortet. CPU:n var sval och hårddiskarna var svala. Sedan kände jag på grafik kortet. Dödligt hett!

 

Efter jag startade datorn igen så ladda jag ner HW monitor. Min CPU låg på 41grader. Mainboard på 50 - 60 grader och grafik kortet låg på 107 - 108 grader. Det överhettade antagligen och nog därför min dator dog när jag tittade på en youtube video eller?

 

MVH /michael

 

 

[inlägget ändrat 2009-05-08 21:30:38 av MichaelM]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
grafik kortet låg på 107 - 108 grader. Det överhettade antagligen och nog därför min dator dog när jag tittade på en youtube video eller?
Troligt.

 

Hm, Jag har inget direkt sådan där medel man kan ta bort det med.

Men stefan Eklinder sa att det dög med ljummet vatten. Gör det ?

Vet inte

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så det är alltså grafik kortet som stänger av allt?

 

EDIT: i så fall, hur ska jag göra för att sänka tempen?

[inlägget ändrat 2009-05-08 22:52:21 av MichaelM]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag testade att rensa dammet från grafikkortets fläkt.

Jag rensade bort allt damm. Den var ren och fin!

När jag sedan skulle starta datorn så kände jag under grafikkortet om

fläkten kylde. Jag märkte att fläkten inte snurrade alls!

 

Vad ska jag nu göra?

 

MVH

 

/Michael

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan du ha kommit åt något när du tog bort damm? Eller tror du att det var så redan innan?

 

Jag vet inte om man kan byta fläkt på grafikkort eller om du måste byta hela kortet. Även om man kan byta fläkt så kan det ju vara något på grafikkortet som styr fläkten som har gått sönder.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej igen Cecilia.

Jo jag var inne i stan och köpte en grafikkortsfläkt till mitt kort.

Han i affären ska montera in det om du vill kan jag raportera in hit när han är klar och om datorn funkar nu.

 

Samtidigt passade jag på att köpa nytt tangentbord (Razer Lycosa) och två chassi fläktar för min dator är varm.

 

/Michael

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hallå igen.

 

Killen i butiken monterade in grafikkortsfläkten och två fläktar till.

En stor och en liten där bak vid datorn.

GPU tempen håller sig på 43grader nu hela tiden.

 

Därimot på Hardware sensors monitor 4.4 säger att min mainbord

är GUL färgad hela tiden. Ibland kan den bli röd och gå upp till 77grader.

Fast för det mesta håller den sig runt 65grader.

Är detta normalt?

 

Om det är det så funkar datorn helt normalt igen :)

Tack Cecilia för all hjälp. Dom där poängen jag gav dig var du helt klart värd.

 

MVH

 

/Michael

 

 

EDIT: När jag surfar på internet på nya sidor kan ibland Mainbord tempen gå upp till 70grader vill säga RÖD färg. Är detta normal eller?

[inlägget ändrat 2009-05-09 16:48:21 av MichaelM]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, det är inte normalt med så höga temperaturer på moderkortet. Du har väl sidoplåten monterad nu när du kolla tempen?

En del program visar fel med vissa moderkort så du kan ju pröva med något annat program:

SpeedFan: http://www.almico.com/speedfan.php

HWMonitor: http://www.cpuid.com/hwmonitor.php

PC Wizard: http://www.cpuid.com/pcwizard.php

 

Kolla att luftströmmarna i datorn är sådana att det kommer in luft framtill och går ut baktill så att inte någon fläkt har monterats åt fel håll.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har använt Hmonitor. Den visar 67grader genomsnitt.

Men när jag stänger av datorn , precis då öppnar jag chassi och då känner jag på moderkortet och det är inte varmt alls.

 

Jag checkade BIOS efter datorn hade vilat ungefär 1timme. Allt var helt svalt när jag startade BIOS. Men ändå visade BIOS cpu temp på 67 grader!

 

Jag tror det är något fel med mina temperatur censorer i datorn...

 

EDIT: Datorn verkar fortfarande skum efter allt detta. När jag startade upp Counter-Strike Source (det spel jag brukar spela) så laggade jag väldigt mycket där. I vanliga fall laggar jag ingenting alls där..

 

EDIT IGEN: När jag tittar på aktivitetshanteraren hur på CPU användning så ser jag att det ligger runt 50% hela tiden fast jag inte gör något.

Jag var sugen på att titta upp detta för det låter som om CPU fläkten låter väldigt mycket och den har inte mycket damm i sig. Tror du Cecilia att detta kan vara ett Virus?

 

 

/Michael

 

 

 

[inlägget ändrat 2009-05-09 22:05:09 av MichaelM]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
då känner jag på moderkortet och det är inte varmt alls.
Det kan vara temperaturen i moderkortets chipset som mäts och eftersom det kan ha en egen kylfläns så kan det ju vara svårt att känna med handen där.

 

Allt var helt svalt när jag startade BIOS. Men ändå visade BIOS cpu temp på 67 grader!
Om processorn inte har någon kylning alls, t ex för att man inte har någon kylpasta alls mot kylflänsen, så kan processorn på två sekunder bli så varm att den stänger av datorn.

 

När jag tittar på aktivitetshanteraren hur på CPU användning så ser jag att det ligger runt 50% hela tiden fast jag inte gör något.
Vilken process är det som använder mycket CPU-tid enligt fliken Processor?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...