Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Kan inte ställa om upplösningen.


Indigotravel

Recommended Posts

Hej, mina problem började häromdagen när jag skulle uppdatera drivrutinerna för det interna grafikkortet på mitt moderkort. Moderkortet är ett Asus M3N-HD/HDMI. Jag använde nåt som hette nForce från Asus hemsida, men programmet lyckades inte, för när den skulle starta om så gjorde den inte det. Jag stängde av datorn själv, genom windows, för det var det enda som fungerade, men sen när jag skulle starta datorn så gick den inte igång, utan allt var bara svart. Datorn lät dock normalt och den lamporna började först blinka, men sen vart bara skärmen svart, ingen info om BIOS eller nåt sånt.

 

Fick såklart panik, då jag ju självklart den här veckan hade lånat ut min externa hårddisk där jag hade backup på alla filer. Men efter att ha rådfrågat några vänner om vad jag skulle göra fick jag tipset att ta ur batteriet på moderkortet. Jag gjorde inte det, men däremot flyttade jag den där lilla pluppen bredvid från plats 1 och 2 till plats 2 och 3 och provade sen att starta datorn. Då fick jag upp BIOS-skärmen och sen kom det upp lite info om hårddiskar och DVD-spelare och där stod det typ. "CMOS check error sum". Därifrån kunde jag komma in i BIOSen, men när jag sen sparade och gick ur den så blev det bara svart igen. Däremot om jag i från den skärmen trycker F1 för att fortsätta så startar datorn upp igen. De första gången när jag fick igång datorn verkade allt till och med vara som vanligt och jag blev jättelycklig. Däremot så när jag startade om datorn så ville den inte gå igång igen. Gick igenom samma procedur igen med den där bygeln och då gick den igång igen, men nu kan bildskärmskortet bara ge mig upplösningen 640X480 i fyra färger.

 

Hur kan man tänkas lösa det här?

 

ASUS M3N-HD/HDMI

GeForce 9800 GT

Corsair Dominator 2x2GB DDR2 1066

 

Kan inte komma på mer vad jag har för grejer som kan vara bra att veta...

 

Oerhört tacksam för hjälp om det finns nån att få!

 

Link to comment
Share on other sites

Det går inte att uppgradera grafikdrivare som man uppgraderar Windows (bara köra uppgraderingarna)

 

Vad man måste göra är

-avinstallera gamla grafikdrivarna i Windows

-rensa bort rester av drivarna med tex Driver Sweeper

-installera de nya grafikdrivarna.

 

Och de "nya drivarna" har jag alltid laddat hem från nVidia

(alternativt till lite äldre grafikkort från guru3D, det är ju så att de bästa drivarna till ett grafikkort är de som kommer ut några månader efter kortet släppts. då är buggarna rensade. senare drivare kan fungera sämre, de är ofta anpassade för senare generationer av grafikkort. Och det kommer en till 2 nya generationer av grafikkort varje år...tror jag

 

http://downloads.guru3d.com/Guru3D---Driver-Sweeper-(Setup)_d1655.html

 

och så en sak uppgradera inte grafikdrivarna om du inte har problem med de drivare du har, senare drivare kan lösa problem med nyare grafikkort och fungera sämre med ditt grafikkort

 

Link to comment
Share on other sites

Okej, alltså det var ett program från NVIDIA som gjorde uppdateringen och den tog bort drivrutinerna själv sa den, innan den kunde installera nya. Och det var väl i princip innan den hann installera dom igen som det la av.

 

Jag känner mig helt rådvill. Funderar på om jag ska försöka uppdatera BIOS eller nåt? Eller om jag ska ge mig på att uppdatera grafikdrivisarna igen.

 

Jag är ingen datorexpert, speciellt inte när det gäller sånt här. Är förvisso ingen jättenybörjare heller, men detta problem är för stort för mig att lösa själv. :-(

 

Link to comment
Share on other sites

Jag använde nåt som hette nForce från Asus hemsida
Det är väl en chipset-drivrutin.

 

GeForce 9800 GT
Har du ett separat grafikkort dessutom?

I så fall hämtar du drivrutiner till det på Nvidias webbplats.

 

Jag tror att när den nya chipset-drivrutinen skulle avinstallera den gamla så avinstallerade den även grafikkortets drivrutin, och i så fall är det bara att installera en grafikkortsdrivrutin från Nvidia för att lösa problemet. Jag märkte på en dator här hemma att när Nvidias grafikkortsdrivrutin skulle avinstalleras så avinstallerade den chipset-drivrutinen också.

 

Link to comment
Share on other sites

Nu blir det en dubbelpost här, men jag var tvungen att tacka! Nu är det lilla problemet löst. Upplösningen. Jag installerade drivrutinerna till det externa grafikkortet och kan nu se allt i normal storlek med fullt antal färger.

 

Däremot kvarstår problemet med omstart.

 

"CMOS checksum error - Defaults Loaded" står det. Bifogar bild.

 

Alltså för att få igång datorn efter att den varit avstängd eller att den ska omstartas så måste jag använda bygeln vid batteriet på moderkortet för att nollställa nåt där. Vet inte riktigt vad det är jag gör, men det funkar.

;) Dock är det ju en aning irriterande och det känns dessutom lite otryggt, för tänk om det helt plötsligt inte vill gå igång.

 

[bild raderad 2009-02-25 18:57:30 av Indigotravel]

[bild raderad 2009-02-25 19:09:48 av Indigotravel]

[bild bifogad 2009-02-25 19:10:11 av Indigotravel]

1125520_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Se om det i BIOS finns något val som heter Load optimized defaults, factory settings eller något liknande, välj det och spara innan du avslutar BIOS.

 

Link to comment
Share on other sites

Nu gjorde jag som du sa. Jag hittade "Load Setup Default" och då sparade sen det och då startade datorn finare än den nånsin gjort! :thumbsup:

 

Du är helt klart dagens hjälte! Nu kan jag fokusera på problemet med att spel hänger sig när jag spelar, som ju är ett betydligt mindre problem. :-D

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...