Just nu i M3-nätverket
Jump to content

FRA-lagen, vad gäller?


Guest thereasoning

Recommended Posts

Guest thereasoning

Har jag förstått det rätt att vad gäller vanlig bredbands- och ADSL-uppkoppling så är det inte avlyssnat förrän 1 oktober i år då operatörerna först har skyldighet att delge sin trafik till FRA? Sen den 1 januari i år är dock trådlösa anslutningar och mobilnät avlyssnade?

 

Hur allvarligt bör man se på FRA-lagen egentligen? Vad kan man göra och inte göra på internet?

 

Link to comment
Share on other sites

FRA avlyssnar sveriges gränser, dvs trafik som går till/från utlandet. Tidigare har FRA bara fått avlyssna radiotrafik, men nu får de även avlyssnga kabelbunden trafik.

 

Det som många har synpunkter på, är att mycket av internettrafiken går via utlandet även om man ska kontakta svenska siter, eller chatta med sina svenska kompisar på msn etc, och är då tillåtet för FRA att avlyssna.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tomas Söderlund

Signalspaningslagen täcker som sagt enbart trafik som passerar landets gränser men som också påpekat så är det mycket inhemsk trafik som studsar via någon utländska adress så det är väl inte helt lätt att veta när man genererar trafik till FRA eller inte.

 

Hur allvarligt man ska se på lagen? Tja, det beror väl på ur vilket perspektiv man ser på den.

 

Integritet? Bara oroande om man levde under villfarelsen att man hade någon på internet tidigare. Att oroa sig för i fall FRA lyssnar eller inte är lite att titta åt fel håll. Den trafik vi genererar mot utlandet avlyssnas redan sen länge av utländska motsvarigheter till FRA m.fl underrättelsetjänster, med skillnaden att de inte är publika med det, så där blir det ingen skillnad mer än att FRA blir ytterligare en potentiell åhörare och att folk nu är mer medvetna om att man faktiskt inte är så anonym på internet som många vill tro.

 

Brott i allmänhet? FRA jagar inte brottslingar på det sätt som polisen gör det. Polisen kan haffa dig för vilket brott som helst om de tar dig på bar gärning men FRA kan det inte och gör det heller inte normalt sett. Det finns undantag där FRA har..tja, brutit mot lagen för att stoppa grövre brott. Det är ju trots allt människor och oavsett vad lagen säger så har nog de flesta svårt att titta åt andra hållet i fall de upptäcker en mordkomplott t.ex. (har hänt). FRA kan jaga brottslingar om de får ett uppdrag att göra det men då rör det sig om någon specifik individ/situation och inte "haffa alla fildelare. mvh ifpi".

 

IFPI/APB/etc? Inte en chans. Det finns inte att FRA skulle bistå privata intresseorganisationer och sitta och jaga fildelare och liknande. Hur mycket IFPI mf.l. än vill det så är inte upphovsrättsbrott klassat som ett hot mot rikets säkerhet eller någonting av liknande magnitud. Däremot så har inte dessa organisationer någonting mot att folk tror att de kan springa till FRA titt som tätt.

 

FRA i sig har ju inget intresse av att få uppmärksamhet och de är knappast överlyckliga över signlaspaningslagen de heller. De håller nog en så låg profil som möjligt för att inte försvåra deras huvudsakliga verksamheter mer än redan skett.

 

[inlägget ändrat 2009-01-20 10:44:04 av Tomas Söderlund]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...