Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Söker IBM PC AT tangentbord


Mathgaud

Recommended Posts

Hejsan!

Någon som har ett riktigt gammalt tangentbord i bra skick liggande?

Söker alltså ett original IBM tangentbord helst IBM AT-varianten med rejält klickljud och metallkänsla.

 

Någon?

 

/M

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
MartinJansson

Det du söker efter är Model M, tidigare tillverkat av IBM och Lexmark, numera tillverkat av Unicomp. IBMs tillverkades i Nordirland och är bättre än Lexmarks amerikanska.

 

Jag har ett som jag köpt i en av missionsförbundets secondhand-affärer för 30 kr, det är inte till salu. De förekommer ofta i begagnataffärer och loppisar eftersom de är oförstörbara och följde med nästan alla IBM datorer under mer än 10 år. Oftast är de ruggigt smutsiga, men de går att skölja av med diskmedel och vatten, bara de får torka ordentligt efteråt. Är du mer försiktig av dig är tangenterna löstagbara och du kan diska dem separat och suga bort allt skräp under.

 

De gamla med PS/2 kontakt är luriga, eftersom de tillverkades till IBMs PS/2-datorer som skickade ut mer ström än vad moderna PS/2 kontakter oftast gör. Har du tur funkar de med din dator eller också kan du hitta en PS/2 till USB adapter som funkar.

 

Begagnade engelska till salu är lätta att hitta på nätet genom att söka efter "clickity keyboard" eller "model m".

 

De nytillverkas också, men då är de inte riktigt lika bra som de gamla, även om de är skrivvänligare än andra nytillverkade tangentbord. Å andra sidan har de då en windows- och menytangent, och kablar som funkar med nya datorer. Här är adressen: http://www.pckeyboard.com/

 

På 70- och 80-talet fanns det ganska många andra tangentbord som var bättre, men dels så gick de andra sönder lättare och dels är de svårare få att fungera med nya datorer.

 

Hoppas det var till någon hjälp.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...