Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Vilket Linux rekommenderas?


Fr3ak0ut

Rekommendera Poster

Tjena!

 

Tänkte installera ytterligare ett OS på min dator för skojs skull och fundera då på ett Linux operativ. Vet att många här kör ubuntu och i skolan kör vi fedora. Vilket är bäst? Någon som är speciellt bra av dessa med drivrutiner?

 

http://www.linux.com/download_linux/

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Båda har stora samlingar av drivrutiner, men sedan vilken som har just de drivrutiner som behövs till din dator är ju svårt att veta. Det är bäst att du provkör Ubuntu och Fedora från Live-CD-skivor och ser vilken som fungerar bäst med din dator. Mandriva är också något som fungerar med de flesta datorer.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Live-CD (eller -DVD) betyder att man kan köra Linux-distributionen från en CD/DVD utan att installera något på hårddisken. Eftersom en CD/DVD är långsammare än en hårddisk så går det ju inte så fort men man kan pröva om Linux-distributionen fungerar bra ihop med ens dator, som att den innehåller de nödvändiga drivrutinerna.

 

När det gäller Ubuntu så fungerar installationsskivan som en Live-CD/DVD också. Om de andra distributionerna har valt samma lösning eller om det är separata skivor vet jag inte men det lär ju stå på deras nedladdningssidor om de har särskilda nedladdningar för Live-CD.

 

Det går utmärkt att bränna en ISO-fil för CD på en DVD+-RW.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns förmodligen lika många bra svar som det finns Linux-användare och det skadar inte att först prova någon av de stora distarna som Ubuntu, SuSE, Fedora och Mandriva.

Sedan finns det ju olika distributionsnivåer och paket av programvara uppbyggt kring dessa eller andra med olika inriktning på användarvänlighet eller krav på hårdvara.

 

Personligen gillar jag en så kallad "smak" utav Ubuntu som kallas Linux Mint, det är en helt annan distributör och denna distro kommer med en del proprietär mjukvara, till exempel drivrutiner även från hårdvarutillverkare som inte helt öppnat sin kod utan istället själva distribuerar drivrutiner under mindre öppen licens.

 

http://www.linuxmint.com

 

Vidare kan man ladda ner specialanpassade varianter av Ubuntu från deras egna sidor; Kubuntu = Ubuntu med förvalt KDE som fönsterhanterar, istället för GNOME, Xubuntu som istället använder XFCE (kräver inte lika bra dator) som fönsterhanterare, dessa just för att fönsterhanterare nu snarare är hela programsviter med grafiska user interface för vanliga program, till exempel cd-bränning. Det GÅR att välja en variant och sedan installera den andra variantens programvara men den kan se annorlunda ut än de program gjorda för den fönsterhanterare man är van vid.

 

Efter en stunds användande lär man skaffa sig favoritprogram till exempel för cd-bränning och ordbehandling, webbläsning och chatt. Då man vet vilka program man vill ha är det lättare att välja en distro som passar in i ett senare skede.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Okej tackar, vi använde sån där Live-cd igår och kunde rädda innehållet på en hårddisk på så sätt innan vi körde ibas ^^

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...