Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Arbetslös vill man inte bli!


.sun

Recommended Posts

Med anledning av detta inlägg: //eforum.idg.se/viewmsg.asp?EntriesId=1107318 läste jag lite på arbetsformedlingen.se vad som gäller om man är arbetslös.

 

Det var ingen rolig läsning.

 

Inte helt oväntat måste man stå till arbetsmarknadens förfogade hela tiden. Om ett lämpligt arbete dyker upp någonstans i landet måste man vara beredd att ta det, även om man

 

• har familj och inte vill flytta från orten (under en "skälig övergångsperiod" kan sökområdet begränsas)

 

• inte är kompetent för jobbet (det är arbetsförmedlingen och arbetsgivaren som bestämmer om man duger till tjänsten eller inte)

 

• får en restid på två timmar, enkel väg, till nya jobbet

 

• får en ny lön som är blott 90% av a-kassan (som ju redan är max 80% av din nuvarande lön) - vi snackar rejäla lönesänkningar för höginkomsttagare här

 

Låter inte alls kul. Måste ju vara mumma för en arbetsgivare som inte har höga krav på kompetens: erbjud en lön som är 90% av a-kassa, fjäska in dig hos arbetsförmedlingen och säg att alla är välkomna att söka och godkänn sen alla ansökningar så har du fett med både bra och billig arbetskraft från hela landet (om än många omotiverade arbetstagare)!

 

Läs själv på http://www.arbetsformedlingen.se/go.aspx?A=59989

 

Link to comment
Share on other sites

Kan tillägga, att vissa förmedlingar/län kräver även att man söker i grannländerna, Norge, Danmark t.ex, och att man naturligtvis kan veckopendla för att jobba på avstånd från hemmet, familj/hus eller inte

Men dessa regler har funnits i flera år.

 

Nej, det är ingen höjdare att bli arbetslös idag, då gäller det att dra åt svångremmen rejält.

 

Inte helt oväntat måste man stå till arbetsmarknadens förfogade hela tiden

Och det gäller hela veckans alla 7-dagar, dygnet runt, oftast får du inte heller gå typ kvällskurser, detta kan ju hindra dig från att söka/få ett jobb, då riskerar du direkt att bli avstängd från alla bidrag/akassa och så, du blir klassad/stämplad som arbetsvägrare, du blir kriminell, mysigt värre.

 

Link to comment
Share on other sites

Det är ju också en intressant aspekt, om man har barn: många kommuner har regler som begränsar hur länge barn till arbetslösa får vara på dagis. Här t ex gäller 15 timmar per vecka om någon av föräldrarna är arbetslösa.

 

Hur ska man kunna vara 100% tillgänglig för arbetsmarknaden och springa på intervjuer, komma på möten till arbetsförmedlingen samt skriva ansökningar till en massa platsannonser om man bara har i snitt tre timmar om dagen då man inte är bunden till hemmet?

 

Visst, beroende på barnens ålder och antal kan man säkert söka en hel del jobb via datorn hemma ändå, men gå på anställningsintervju med tre knattar i hasorna? Känns inte som att arbetslösa föräldrar stöttas särskilt mycket i att skaffa nytt jobb...

 

Link to comment
Share on other sites

Där jag bor har dom då svarat mig, då får man ta hjälp av mor/farföräldrar, släkt och vänner för barnpassning, när man söker arbete, har man kanske ingen bil heller, så är det ju kommunala färdmedel som gäller.

Och har man ingen som kan/vill passa småttingarna, så får man lösa problemet ändå, enligt arbetsförmedlaren.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...