Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Linux Ubuntu?


Isak E

Rekommendera Poster

Jag tänkte köpa en ny gamerdata och undrar nu om operativsystemet Linux. Det är ju mycket billigare att köpa en dator med förinstallerat Linux Ubuntu 8.1. Men jag förstår mig inte på det operativsystemet, det är så HIMLA stort! Jag har sett en massa ubuntu + beryl + compiz, vad är detta, addons? Har hört att det är lite svårt att instalera grejer på en Linux-dator. Kan man ha word? Är det enkelt att ladda ner spel o.s.v? Förklara allt ni vet om Ubuntu, är det värt att köpa en riktigt bra speldator med ubuntu eller en sådär speldator med vista? Är det bra, posta så MYCKET ni kan! Jag vill veta!!! :)

 

Bifoga gärna bilder!

 

Tack på förhand!

 

[inlägget ändrat 2008-12-14 22:11:16 av Isak E]

[inlägget ändrat 2008-12-14 22:20:39 av Isak E]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Linux är mindre än Windows, t ex ingår inte användargränssnittet i Linux utan det är något som de olika distributionerna lägger till. Gnome och KDE är vanliga användargränssnitt som flera distributioner använder. Ubuntu använder Gnome medan Kubuntu använder KDE t ex. Compiz är ett 3-dimensionellt lager ovanpå Gnome eller KDE.

http://en.wikipedia.org/wiki/Compiz

där även Beryl tas upp.

 

Om Linux eller Windows passar dig bäst beror på vilka spel du vill spela, dvs spel gjorda för Windows och/eller Linux.

 

Linux gaming:

http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_games

 

Microsoft Office (Word) är gjord för Windows (eller för Mac) och kan inte köras direkt i Linux utan då behöver man använda programmet Wine som gör att väldigt många program skrivna för Windows fungerar i en Linux-dator. De flesta som använder en Linux-dator använder inte Microsoft Office utan OpenOffice.org som är ett öppen källkodsprogram som är gratis. OpenOffice.org finns även för Windows.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är gigantiska skillnader mellan olika linuxreleaser och mellan olika linuxdistributioner.

Precis som mellan bilmodeller och biltillverkare.

Du kan testa Puppylinux 4.4.1

http://www.puppylinux.org

och

jämföra med tex

http://www.opensuse.org/en/

en linuxdistribution som är någorlunda organiserad, allt som man ska ställa in på en plats är Parduslinux (I Ubuntu är sånt här spritt i menyerna)

http://distrowatch.com/

http://www.pardus.nu/

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

okej, jag som är en trogen "windowsare" kan väl dra slusatsen att Linux är ett väldigt snyggt operativsystem men inte alls lika bra till spel. Spelar spel som Call of Duty 4, GTA IV, Crysis, det går inte på en Linux dator? Det finns inte en möjlighet att fixa så att det enkelt går att ladda hem dem spelen och spela på en Linux-dator?

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

ska du spela kör windows.

 

(Man kan kör windows spel under linux, men då bör spelen ha opengl stöd och det kräver lite kunskap för att få det funkar fullt ut)

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hörde från en kompis att om man har två st hårddiskar så kan man ha Linux Ubuntu på C och Windows på D t.ex. Han sa att om man då startar datorn kommer det upp en ruta som frågar om man vill köra Windows eller Linux, är det sant? Då bör det fixa sig med spelen, man bytar när man vill köra spel och när man vill göra något annat så kan man byta till Linux, för det är så himla snyggt

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

det går iaf utmärkt att ha dualboot på en disk, så har jag det på en "testdator" jag plockar med för tillfället. Man får som sagt en meny där man väljer operativ vid uppstart

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns inte en möjlighet att fixa så att det enkelt går att ladda hem dem spelen och spela på en Linux-dator?
Ladda hem? Det är ju fortfarande fråga om spel som behöver köpas.

 

Call of Duty 4, som exempel, går att köra med hjälp av Wine enligt

http://www.linux-gamers.net/modules/wiwimod/index.php?page=HOWTO+COD4&back=HOWTO+INDEX+Wine+Games

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

OK, tack för era svar.

Det verkar vara riktigt komplicerat och dumt att ha Linux för jag som spelar ganska mycket. Det blir väl till att köpa datorn och ett windows vista premium 64bit vid sidan om och installera det och ha det som mitt OS istället...

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...