Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Nvidia 7900GTO och x1950pro


Rowdy0nline

Recommended Posts

Hej!

 

Snälla, jag behöver ett, gärna två, snabba svar!

Jag vill köpa ett av dessa korten:

 

x1950pro eller

Nvidia 7900GTO

Då jag får dem i ett extraerbjudande.

 

Men är dessa korten överhuvudtaget värda att skaffa?

 

Var får man drivrutinerna till x1950pro? Hemsidan är så rörig!

 

Och jag har hört talas om att Nvidia 7900GTO är stor och brett grafikkort. Stämmer detta?

 

Vore snällt med svar, tack i förhand =)

 

Edit:

 

(drivrutinerna till båda grafikkorten, de medföljer inte - därav priset, bland annat)

[inlägget ändrat 2008-11-04 16:55:09 av Rowdy0nline]

Link to comment
Share on other sites

Hinner med ett kort svar om Radeon X1950 Pros drivrutiner:

XP

http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=xp/radeonx-xp

Vista:

http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=vista32/common-vista32

 

Observera att om du vill få svenska i Catalyst Control Center så laddar du ner de tre filerna separat under Optional downloads. Välj Swedish och ladda ner

Display Driver

Catalyst Contol Center

WDM Integrated Driver

 

Ladda även ner Avivo codecs under den sidans Optional downloads, här för XP:

http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=xp/radeonxavivo-xp

 

Men det är inte så svårt att hitta dem. Gå in på

http://www.amd.com/us-en/

 

Välj Graphics Drivers under support. Då hamnar du här:

http://ati.amd.com/support/driver.html

 

Välj operativsystem, välj Radeon, välj serie, klicka på Go. Framme!

 

Jag har haft ett X1900 GT av den "gamla sorten", dvs ung samma kort fast med lite lägre klockat minne (som jag dock överklockade), ihop med en Core 2 Duo E6300 och 2 GB minne. Funkade bra i de flesta spel, t ex i 1280x1024 i Stalker: Shadow of chernobyl med Float32-modden, i 1024x768 i Oblivion med Natural Environments- och LOD-moddarna samt tweakad ini-fil för maximal grafik/vattenspeglingar samt AA genom drivrutinerna.

 

Båda har stöd upp till DX 9.0c, tror att 7900 GTO kan vara lite, lite kraftfullare, men inte just i Oblivion, och ska du köra Oblivion med SM 30 HDR + AA funkar inte den kombinationen på 7900 GTO. Inget av korten är dock aktuellt att köra nyare spel som t ex Crysis på med de högsta inställningarna ens i 1024x768 (Very High i Vista eller tweakad High i XP (=Very High genom CVarGroups)) - även fast det går är det på gränsen. Nyare, tyngre spel -> lägre inställningar.

 

Sedan beror det på priset. Det ska vara rejält billigt. Nu finns t ex Radeon HD4670 ute med DX 10.1-stöd (i Vista, DX 9.0c i XP) att köpa för runt 800:-, och det är ett mycket bättre och modernare kort.

 

/m

[inlägget ändrat 2008-11-04 19:37:27 av Stålis]

Link to comment
Share on other sites

Har ett nVidia Geforce 7900GTO. Vad jag minns var det enbart MSI som gjorde korten med lite långsammare minne än 7900GTX. Tror det kostade ca 2500kr när GTX kostade 4000kr.

Vi kör det i CS och WoW utan problem i XP Pro 32-bit. Vid installation på en större hårddisk för nån månad sedan drog jag hem nVidias senaste drivare enligt nVidias rekommendation från Nvidia.com

Inte lyckat, det drog omkring halvgenomskinliga glasrutor i CS.

Laddade sedan hem en tidigare drivarversion från guru3d.com.

En som hade lite högre version än den/de drivare som använts vid testerna av 7900GTX på testsiter, whql och som många laddat hem.

Och CS OK igen.

 

[inlägget ändrat 2008-11-04 21:55:04 av jannejanne]

Link to comment
Share on other sites

Nu har du blivit föreslagen HD4670 två gånger, dels av mig i måndags och dels av Stålis igår... behöver du fler som övertygar dig? ;-)

 

X1950Pro och 7900GTO är ännu äldre kort än det HD2600 du pratade om i en annan tråd. Men av dessa tre hade ändå X1950Pro varit det minst dåliga valet anser jag. Inget av dem är dock i närheten av att kunna matcha HD4670, som dessutom har ett nästan kriminellt lågt pris.

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=v1176&o=produkt_pris_inkmoms

 

Förresten, att du kan få dessa gamla kort till "extraerbjudande" förvånar inte; de är gamla kort och butiken vill väl bli av med dem från lagret.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte hur erbjudandet ser ut, men GeForce 7900 GTO ska inte underskattas. Det är ett synerligen kompetent kort. Som varande två generationer gammalt så har det dock några nackdelar, såsom avsaknaden av vissa funktioner samt förmodligen en betydligt högre energiförbrukning än Radeon HD 4670. Annars presterar det ungefär jämnt med HD4670. Så allt beror på priset samt om kortet är begagnat. Personligen skulle jag aldrig köpa ett begagnat grafikkort i den här klassen, men om det är nytt och kostar under 500kr så hade jag mycket väl kunnat tänka mig detta kort.

 

[inlägget ändrat 2008-11-05 13:40:22 av gip]

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte hur erbjudandet ser ut, men GeForce 7900 GTO ska inte underskattas.

Missförstå mig inte, köpte själv ett 7900GT för Oblivion för några år sen, ett kort som fortfarande får jobba för fullt i lillebrorsans andradator med en A64 3400+. Och GTO är ett snabbare kort, men att köpa det IDAG när det finns så mycket modernare alternativ?! Nej. :thumbsdown:

 

 

[inlägget ändrat 2008-11-05 14:58:00 av RN]

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att man måste ha en öppen attityd. Till rätt pris så behöver inte ett 7900GTO vara fel. Man ska vara medveten om för och nackdelar med olika kort, men utöver det måste det vara upp till den som ska köpa hårdvaran att bestämma vad han vill ha.

Tex så tycker jag personligen inte att HD 4670 är något bra köp. Det har för dålig prestanda för min smak. Sedan får det vara hur bra pris det vill.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att man måste ha en öppen attityd.

Man måste ingenting, däremot kommer man inte undan konsekvenserna av sina val. ;-) Men istället för att vara besserwisser så: jag förstår precis hur du menar och även jag tycker att man bör ha öppet sinne kanske speciellt om sådana här saker – man bör inte gifta sig med en särskild tillverkare utan ena månaden gäller AMD och nästa Intel och just nu anser jag ATI HD4670 gäller, under tusenlappen, men det kommer säkert snart att förändras till Nvidia igen – är bara att vänta och se.

 

Jag köper nytt grafikkort varje halvår i genomsnitt och det blir lika mycket Nvidia som Ati. Just nu har datorn två HD4850 men dessförinnan hade den två 8800GTS, före det X1950Pro AGP och före det 7900GT PCIe (moderkortet hade hybridlösning)), och såhär har det hållit på ända sen det blev nödvändigt att byta ut 3dfx-kortet från sommaren 1998... :-)

 

Till rätt pris så behöver inte ett 7900GTO vara fel.

Jag säger inte att det är fel, och för en hundring så vad fan... Tvärtom är det skitbra med olika infallsvinklar, bra för trådskaparen så får denne ett bredare underlag att basera eventuellt köp på. Att råda någon att köpa åratal gammalt kort anser jag generellt dock att vara ute och cykla, när det finns helt nyutvecklade sådana som givetvis är bra mycket modernare och det brukar i alla fall inte röra sig om många hundralappar uppåt eller nedåt mellan rena budgetkort i allmänhet medan prestandan däremot kan skilja kapitalt.

 

Tex så tycker jag personligen inte att HD 4670 är något bra köp. Det har för dålig prestanda för min smak.

Några sådana hamnar heller inte i min egen dator, inte en chans, men nu var det ju också frågan om val mellan grafikkort till mycket lågt pris...

 

[inlägget ändrat 2008-11-05 17:25:13 av RN]

Link to comment
Share on other sites

Oj, jag har visst cyklat hela tiden..... Jag har faktiskt pengar så det räker xD, "problemet" är att killen påstår att 7900 GTO är bra, häftigt osv....

 

Några sådana hamnar heller inte i min egen dator, inte en chans, men nu var det ju också frågan om val mellan grafikkort till mycket lågt pris...

 

Link to comment
Share on other sites

Då är det snarare frågan om vad du kan stoppa i datorn, vilka krav du själv har på spelen, vilka spel du ska spela, vilken upplösning, vilken prisklass du har tänkt dig etc. Ska du t ex bara WoW i 800x600 krävs det ju inte alls lika mycket som för Crysis i 1920x1200... :-)

 

Ett krav som begränsar många av de nya grafikkorten från att stoppas i äldre maskiner är effektkraven på nätaggregatet. Ofta är rekommendationerna väl tilltagna, men t ex ligger kravet för det populära HD 4850 på 450 W. HD 4670 kräver 400W och kräver heller ingen extra strömkabel.

 

Ett snabbare grafikkort är alltid snabbare och en riktig vitamininjektion för spelen, men om datorn är alltför gammal är det inte värt att köpa ett alltför dyrt grafikkort, då kan det vara andra faktorer som begränsar, och du får inte full valuta från kortet ivf. De flesta tester du kan läsa med nya kort är t ex gjorda med de snabbaste processorerna och med mycket minna, så om man inte har dessa får man inte samma resultat. Såklart, bara man är medveten om det när man jämför. Här är en slutsats:

http://techreport.com/articles.x/15559/12

 

Eller köper du till en helt ny dator?

 

/m

[inlägget ändrat 2008-11-05 19:25:40 av Stålis]

Link to comment
Share on other sites

Min dator är.... 3 månader gammal. Det är dessutom endast grafik kortet som suger. Och tja... Vill bara kunna spela

Oblivion och Company of Heroes på högsta, utan lagg. Mitt kort klarar Company nästan, nästan på högsta. Men nästan är inte tillräckligt bra.

 

Link to comment
Share on other sites

Vill bara kunna spela

Oblivion och Company of Heroes på högsta, utan lagg.

Om man ska tolka det där bokstavligen nu så innebär högsta för CoH plus Opposing Fronts att DX 10-läget är inkluderat. Kom datorn förresten levererad med Vista? För i så fall bör ju kortet som lägst ha hårdvarustöd för DirectX 10 (finns också DX 10.1 vilket nyare Ati- men inte Nvidiakort klarar (och då är förresten GF 7 verkligen inte med i matchen längre)).

 

Så länge pengarna finns bör en speldator helst utrustas med som lägst mellanklasskort d v s från HD4850 eller GF 9800GTX+ och uppåt. Så får den helt okej spelprestanda och ett kort som kan hänga med på ett bra sätt i nya spel under åtminstone ett par år.

 

[inlägget ändrat 2008-11-05 22:02:12 av RN]

Link to comment
Share on other sites

Lite OT, men eftersom du ska spela Oblivion, som iaf både jag och RN har spelat... :-) Ofta finns det fler inställningar man kan nå i spel än de som finns i spelets egna menyer. Dels kan det ge bättre prestanda men också mer och bättre grafik, t ex. Men du måste själv ändra dessa, oftast i en config-fil eller liknande:

 

Här är en länk till en sida med lite inställningar för Oblivion:

http://www.gamespot.com/features/6148788/p-2.html

Mer finns på Tweakguides:

http://www.tweakguides.com/Oblivion_1.html

(där jag förresten såg att nyaste DirectX (nov-08) nu kommit:

http://snipurl.com/3ffuh [www_microsoft_com])

 

Där finns även listor med länkar till moddar, men den är lite gammal.

Titta gärna på RNs inlägg om vilka moddar han har, och även på mitt:

RNs modtips:

[log]Nja det verkar vara lite blandat... Jag gjorde iaf det enkelt för mig denna gång och prövade moddarna som PC-Gamer (juli -08) tipsade om. Och jag måste säga att de har gjort ett ganska bra jobb i sina efterforskningar (att skilja agnarna från vetet i moddjungeln behöver ju inte vara det allra lättaste). De föreslog iaf som följer:

Qarls Texture Pack 3 snipurl.com/26652 (alter...

Qarls Texture Pack 3

snipurl.com/26652

 

(alternativt QTP3 Redimized

snipurl.com/26656 )

 

Qarls LOD Normal Maps

snipurl.com/2664x

 

Better Tiling

snipurl.com/2664r

 

Beautiful People

snipurl.com/26662

 

Atmospheric Weather System

snipurl.com/2669k

 

Natural Environments (såklart! :-))

snipurl.com/2669o

 

Illumination Within

snipurl.com/2669v

 

Phinix Immersive DarkUI

snipurl.com/2669z

 

Och så behövs Oblivion Mod Manager för att få allting att funka:

snipurl.com/266a0

 

Så varsågod att tanka! :-)[/log]

Mitt 1:

[log]När Spelbutiken fick in SI för 149 passade jag på. Den trillade ner förra veckan, och jag installerade de flesta av moddarna men inte normalkartorna (där tror jag att den sista patchen har rört till en del). Moddarna är ivf väldigt bra!

 

Men jag tog den här UI-modden istället för Phinix Immersive UI:

DarkUId DarN

http://snipurl.com/4h5cc [www_tesnexus_com]

Phinix använde tydligen en del från DarN, och eftersom DarN finns i nyare (buggfriare) utgåvor kändes den mer uppdaterad.

 

Lade även till kartor i färg:

SpewBoys Cyrodiil Map

http://snipurl.com/4h5fb [www_tesnexus_com]

SpewBoys Shivering Isles Map II

http://snipurl.com/4h5ew [www_tesnexus_com]

 

Jag avslutade huvudquesten i morse, så det gick ganska fort när jag väl kom in i det. Jag ville nämligen avsuta SI ganska snabbt - måste väl bara göra något åt min dygnsrytm sen... ;-)[/log]

Mitt 2:

[log]Kan återvända till Oblivion lite också. Jag stoppade även in de inofficiella patcharna till Oblivion, nu när det troligen inte kommer fler patchar:

Unofficial Oblivion Patch

http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=5296

med fixen för QTP 3

QTP3 UOP32 Compatibility Patch

http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=11261

Unofficial Shivering Isles Patch

http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=10739

Unofficial Official Mods Patch

http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=9969

 

Det var konflikter och rött i OMOD för UOP (använde OMOD-varianterna), men det verkade vara för de filer som sedan fixas i kompatibilitetspatchen, jag skrev över allt och det löste sig utan problem (än). Undvek också att lägga in det i UOP och USIP som ändrar fel i klassernas utseende (UOP och USIP frågar), för jag var osäker på om det isf skulle kollidera med Beautiful People. Har ju forfarande lite kvar att göra i vanliga Oblivion. Eller så får jag gå runt och plocka blommor när jag spelat klart allt. :-)[/log]

/m

[inlägget ändrat 2008-11-06 11:55:21 av Stålis]

Link to comment
Share on other sites

Det Radeon HD 4850 jag kör med nu är mycket kortare än den första HD 4850 som Sapphire kom med. I september gjorde de en ny design med en förbättrad fläkt, eftersom värmen var så hög på den första varianten. Den nya är lite högre iom att fläkten är högre, därav dual slot, men designen gör att kortet är kortare.

 

Här är en jämförelsebild:

http://firingsquad.com/media/article_image.asp/2362/17

 

Den övre är alltså Sapphire Radeon HD 4850 Dual Slot, jämförd med ett Toxic som ska ha samma storlek som standarddesignen. Ganska stor skillnad, kanske passar den om du har ett kortare chassi?

 

Mer info finns t ex på Komplett, plus lite användarkommentarer. Jag tycker inte att fläkten är högljudd, och då har jag även överklockat processorn så att det låter mer om datorn än tidigare, men det kanske är en smaksak? Låter inte mer än mitt gamla X1900GT. Dessutom spelar jag med hörlurar. Visst, den hörs, men det är inte störande alls - även utan hörlurarna på är det ett ljud jag sorterar bort utan problem. Å andra sidan har jag inte datorn på när jag sover, som de verkar ha, och på natten förstärks alla ljud...

http://snipurl.com/56roj [www_komplett_se]

 

Dagspriser:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=341327

 

Har alltså överklockat E6300:an med 25% till 2,34 GHz och kör Crysis (Very High i XP genom CVarGroups) i 1280x1024 utan problem, dvs alltså med maximala inställningar men inget AA, medelfps strax under 30 i CPU-test 1. Jag kan förmodligen öka ännu mer, men det var mitt mål, så jag är nöjd.

[inlägget ändrat 2008-11-07 02:25:59 av Stålis]

Link to comment
Share on other sites

Ett 2400Pro? Då förstår jag varför du tyckte att prestandan var ett problem. ;-)

 

Men misströsta inte, även om nu "nya" HD4850 Stålis länkar till också blir för långt, så är åtminstone HD4670 inte stort alls. Se bilder här:

http://www.guru3d.com/article/ati-radeon-hd-4670-review/5

 

Trots att priset verkligen är budget har kortet i alla fall kunnat köra Crysis i 1280x1024 utan bekymmer (i Medium):

http://www.guru3d.com/article/ati-radeon-hd-4670-review/9

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...