Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Ekvationer


nils2

Recommended Posts

Jag kan inte men fick hjälp av en vän ! :))

 

Anta att y = 0 och x = 2

 

(2*2)+(5*0)=4

 

x=0, y=-2,5

 

(3*0)+(2*-2,5)=-5

 

Hoppas det hjälper dig förstå :OO

 

Link to comment
Share on other sites

Hej nils2

 

Du säger att paranteserna är sammanhängande.

De betyder att dina två ekvationer skall gälla samtidigt. De är ett ekvationssystem. Om de finns lika många ekvationer som de finns okända så är problemet lösbart.

 

Du löser ekvationssystemet genom att uttrycka den ena okända i den andra okända i en av ekvationerna. Sen sätter du in detta värde i den andra ekvationen och får ut ett värde på en av de okända.

 

Detta värde sätter du sen in i den andra ekvationen och får då ut värdet på den andra okända.

 

I ditt fall börja du t ex med de översta ekvationen och skriv om den så att du får ett uttryck för x. De blir x = (4-5y)/2 Sen sätter du in detta värdet i den undre ekvationen.

 

3*(4-5y)/2 + 2y = -5 och du kan lösa ut y och får y=2.

 

När du nu har ett värde på y så sätter du in detta värde i den översta ekvationen och löser ut x och du får x = -3.

 

/Olle

 

[inlägget ändrat 2008-11-02 09:22:20 av Olle M]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...