Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Centrera sidan


IvanB

Recommended Posts

www.bellangegalleri.com/ram.html vill inte hamna i mitten. Jag har både margin: 0 auto; och text-align:center; i ez.css men varkenFF eller IE centrerar den. Vad mera jag kan göra?

 

[inlägget ändrat 2008-11-01 09:21:38 av IvanB]

Link to comment
Share on other sites

Det är inte du som har gjort sidan va?

 

Den kommer förmodligen skrämma besökarna istället för att locka besökarna. Färgvalen och layouten är HEMSK! Allt jag saknar är en självuppspelad midi fil och jag är tillbaka till 80-talets webbproduktioner :)

 

Det är en tabel layout....kör istället med lager.

 

//MVH Mindsleep

 

I am who i am, you are who you are, i respect that

 

[inlägget ändrat 2008-11-01 09:36:35 av mindsleep]

Link to comment
Share on other sites

självuppspelad midi fil och jag är tillbaka till 80-talets webbproduktioner

Ursäkta en yngling men hur så 80-talets webbproduktioner ut? :-)

 

Link to comment
Share on other sites

Mindsleep, jag är fult medveten om detta. Tyvärr, det är inte jag som bestämmer. Innan jag tog över var sidan ännu hemskare, olika färger på varje sida och en enda kaotisk meny på index-sidan, ingen meny alls på de andra. Jag vet inte vem som gjorde det, men klåparen kallade sig för Swedish Webmasters Studio och vågade sätta upp sin reklam-logo på varje sida. Ateljé-ägaren var helt nöjd med det utseendet... Min roll skulle vara att lägga in nya bilder i höstacken. Det var en kamp att jag fick ändra på hela strukturen. Sidans diarré-färg beror på att gubben på första sidan har den bakgrunden (skapad av Swedish Webmaster Studio) och bilden ska vara där utan inramning. (Ägaren hatar ramar) Jag ska ändra på bildbakgrunden och sedan på hela sidans bakgrund. Jag håller på och ändrar på det hela, men det pågår en kamp med ägaren som har den smaken och logiken.

Tabell-layouten ska bort. Fast hittills har jag inte hittat någonting som motsvarar vertical-align: center i en tabell-cell, d v s få olika stora bilder i en rad bli centrerade både i höjdled och sidled. Men först vill jag bli färdig med den grundläggande strukturen. Så snälla, förklara för mig, hur jag kan centrera sidan, sen tar jag hand om resten.

 

 

[inlägget ändrat 2008-11-01 23:40:44 av IvanB]

[inlägget ändrat 2008-11-02 16:38:03 av IvanB]

Link to comment
Share on other sites

Jag undrar bara ödmjukt och rent allmänt, hur kan man få en frameset att ligga mitt i skärmen horisontellt? Jag menar en frameset som består av en smalare och en bredare ram bredvid varandra som har samma struktur som min ram fast snyggare innehåll?

 

 

 

[inlägget ändrat 2008-11-03 22:01:51 av IvanB]

Link to comment
Share on other sites

genom att ange blanka sets vid sidan om.

 

 

<FRAMESET cols="*,250,500,*">
<frame src="blank.html"/>
<frame src="meny.html"/>
<frame src="main.html"/>
<frame src="blank.html"/>
</FRAMESET>

 

Link to comment
Share on other sites

testa med :focus också.

 

Jag har sedan länge droppat arbete med ramar just för att det är så bökigt på många sätt och vis.

Jag rekommenderar dig att göra detsamma (kanske inte för detta projekt) och kolla på att kunna css och att arbeta med mallar och include-filer.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup::focus:thumbsup:

Det var det rätta! (Fast det var svaret på min andra fråga.)

 

Include är väldigt bra och när jag upptäckte den, la in alla återkommande element i php i alla filer. Sedan kom besvikelsen, att servern stöder inte php, så ändrade jag allting tillbaka. Fördelen med ramar att menyn står still och jag behöver inte baka in den i alla sidor och lägga pussel varje gång jag lägger in en ny bild. Den enda nackdelen jag har sett hittils att jag har inte lyckats centrera, men det löser sig säkert.

Jag har försökt länge att klara mig utan utan tabeller också, men det blir krångligt att centrera olika stora bilder. Jag vet att man kan lägga upp dem med negativa marginaler, då kan man centrera deras horisontella mittlinje, men då måste man räkna ut läget för varenda bild och ändå blir det fult för att deras vertikala mittlinje blir inte centrerad.

Jag har lärt mig en hel medan jag plågades med det här projektet. Nu vill jag bara centrera det hela, sen tar jag hand om färgerna.

 

Link to comment
Share on other sites

Det är märkligt att den större ramen blir centrerad, men menyn ligger fastklistrad på vänsterkanten. Kan man maximera eller eliminera gränsen mellan dem så att den stora ramen tar med sig den lilla till mitten? Border är redan 0 men det hjälper inte.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte svara för varför det blir fel med centreringen då jag inte ser hur du gjort.

 

 

Det är inte tekniken (gällande att du inte får css att fungera som du vill) som det är fel på utan tillvägagångssättet du väljer.

Det är inte konstigt att det blir fel eller att element inte gör som de skall om man inte kör med css helhjärtat utan här och där, hipp som happ.

 

Just på www.bellangegalleri.com är det inte heller någon känsla för hur layouten skall fungera. Inga sidor är den andra lik, vilket det imo bör vara. Jag säger inte att detta är direkt ditt fel, dock är det ju du som gör sidan nu, vilket borde kunna peppa dig att få göra om sidan till det bättre.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag envisas... Jag utgick ifrån ditt förslag med tomma ramar, jag gav fast bredd till meny och content och då blev allting fint centrerad.

 

<frameset cols="*,200,700,*" border="0">
<frame src="#"></frame>
 	<frame src="meny.html" name="meny" border="0" scrolling="no" ></frame>
 	<frame src="ujindex.html" name="content" border="0" scrolling="auto"></frame>
       <frame src="#"></frame>
   </tr>
 </frameset>

 

 

 

Det enda problemet att meny.html är borta! Den blir utbytt till ujindex.html, så det syns vänsterkanten av samma sida som ligger i content. Kan det vara någonting med target att göra? Kan du knäcka den här lilla nöten?

EDIT :thumbsup: Det knäcktes av sig själv när jag startade från index.html som leder till ram.html! Då blev allting rätt! så vi kan glömma det här och jag ska undvika ramar i framtiden.

:thumbsup:

 

 

[inlägget ändrat 2008-11-05 09:28:32 av IvanB]

Link to comment
Share on other sites

Tack Jonas, jag gjorde så, det ligger ute nu.

 

Jag håller på med #fot nu som förkastligt nog är en tabell. Jag vill att även de tomma cellerna ska visas, men jag lyckas inte med det. Jag har table-layout fixed, jag har varenda cell så här:

<td width="10%"> </td>

men ändå kollapsar de. Jag försökte med

  <td width="80px"> </td>

också, men de kollapsar ändå.

 

EDIT. Förresten, jag ger mig, jag tar bort tabellen. Jag gör om det till ren och fin css, utan tabell.

[inlägget ändrat 2008-11-05 12:04:53 av IvanB]

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag ändrat foten till divar på sidan Aktuella utställningar. Men var är min #sko? Jag har lagt färg och border på den och det är uppenbart att den håller ihop #strumporna, men varken bakgrunden eller kanten syns.

 

[inlägget ändrat 2008-11-05 14:07:33 av IvanB]

Link to comment
Share on other sites

Ivan. Du MÅSTE komma med kod eller länk.

 

Har du felsökt?

 

Ett bra hjälpmedel för felsökning är FireFox med Web Developer Toolbar samt Firebug. Då kan man se alla referenser som finns om om css regler blivit fel- eller överdefinierade. Med överdefinition menar jag att man skrivit regel för samma element och därmed råkat skriva över den första stildefinitionen.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har aldrig använt FF felsökaren förut. Vad enkelt och effektivt. Tack. Men inte ens den hittade felet. Felet var att jag satte auto på höjden av #sko och trodde att den skulle anpassa sig till #strumpa. Nej, den plattades till en skosula ovanpå, jag menar en tjock linje. Den uppenbarade sig så fort jag bestämde storleken. Så nu ska jag ändra foten på varenda sida, sen tar jag äntligen den konstnärliga finliret.

 

[inlägget ändrat 2008-11-05 17:57:30 av IvanB]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...