Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Spela in årsmöte i samfällighet?


hell-man

Rekommendera Poster

En jobbarkompis är medlem i en samfällighet för ett stugområde, och är sedan ett tag tillbaka i konflikt med en del av medlemmarna, varav bl.a. ordföranden. Det rör en massa småsaker och ter sig egentligen som väldigt banalt, men helheten blir väldigt jobbig, och det adderas hela tiden nya konfliktshärdar. I alla fall, det var mest en liten bakgrund. Det är inte kärnfrågan i detta.

 

Som en följd av konflikten och erfarenheter från tidigare årsmöten och andra delar av konflikten - dels i form av rena förvanskningar av vad som sagts, dels i form av förolämplingar och förminskanden (nedtystande) - så vill han spela in årsmötetm, som framtida underlag vid tvister, och som garant för att aker och ting går rätt till. Detta försökte han redan vid förra årets årsmöte (då försökte han filma), men då stoppade de honom från det, så nu vill han förbereda sig lite inför det stundande årsmötet.

 

Frågan är egentligen ganska enkel. Kan man hindra en medlem i en samfällighet från att filma eller ta upp ljud under samfällighetens årsmöte?

 

Hade det rört sig om någon rent utomstående, exempelvis media, så är det klart att jag inser att man måste kunna säga nej hur lätt som helst, och att det inte ens behöver motiveras, men när det gäller en medlem i samfälligheten så blir jag mer osäker.

 

Det upprättas ju ett protokoll, som naturligtvis ska avspegla det som skedde och beslutades under årsmötet, och med tanke på det borde det ju inte finnas någon hållbart motiv till att säga nej till att filma eller ta upp ljud under årsmötet.

 

Det skulle ju t.ex. kunna vara så att en medlem inte kan hindras från att filma/ta upp ljud under ett årsmöte, men att spridningen sedan inte är fri.

 

Så, vad tror/vet ni om detta? Sitter ni på lagrum/grund till er uppfattning så är det kanon om ni anger även detta.

 

Tack på förhand!

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det upprättas ju ett protokoll, som naturligtvis ska avspegla det som skedde och beslutades under årsmötet, och med tanke på det borde det ju inte finnas någon hållbart motiv till att säga nej till att filma eller ta upp ljud under årsmötet.

 

...samma argument kan vändas på: Det skrivs ett protokoll som dessutom justeras av två personer som väljs på mötet, så det finns ingen anledning att säga ja till inspelning/filmning.

 

Om inspelning ska tillåtas bör betraktas som en ordningsfråga, dvs mötet som sådant bör vara suveränt att avgöra om inspelning/filmning ska tillåtas. Säger mötet nej ser jag inget utrymme för att kräva en rätt att spela in ett möte. Det finns ju skäl mot också, folk kan fullt legitimt känna olust inför att bli inspelade, vilket innebär att ett tillstånd kan innebära att vissa medlemmar drar sig för att yttra sig.

 

För övrigt kanske "Lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter" kan vara av intresse, kanske i synnerhet

"15 § Anser delägare att beslut som fattats vid sammanträdet icke tillkommit i behörig ordning eller att det strider mot denna lag eller annan författning eller att hans enskilda intressen icke i skälig omfattning beaktats i beslutet, får han klandra beslutet genom att väcka talan mot övriga delägare hos fastighetsdomstolen inom fyra veckor från beslutets dag vid påföljd att rätten till talan annars är förlorad.

När talan väckts, kan domstolen förordna att beslutet tills vidare icke skall lända till efterrättelse.

Innehavare av rättighet i delägarfastighet får klandra beslut som rör hans rätt. I fråga om sådan talan äger första och andra styckena motsvarande tillämpning.

Dom varigenom beslut upphävts eller ändrats gäller även för delägare eller rättighetshavare som ej fört talan."

 

Hur man kan hantera frågan beror nog på hur majoriteten av mötesdeltagarna uppfattar ev problem-historia (och hur din jobbarkompis uppfattas). Ett sätt som kanske kan vara framkomligt är att försöka bli vald som justeringsman eller rent av mötessekreterare, för att bevaka att protokollet avspeglar det som beslutades på mötet (då genom att föra anteckningar på mötet dvs utan att spela in det). Det kan vara lättare för övriga mötesdeltagare att acceptera din kollega som justeringsman än att acceptera att bli inspelade.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...