Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Flytta filer från gammal dator


william_90

Recommended Posts

Hej!

 

Jag har en del viktiga dokument och filer som ligger på en riktigt gammal burk, omkring 10 år gammal. Den har Windows 98 FE, alltså inget stöd för USB, även om den har 2 portar. Den saknar brännare och nätverkskort. Modem finns, men ingen använder ju det nuförtiden, inte jag i alla fall. Jag trodde jag skulle kunna flytta över filerna via diskett, men diskettenheten verkar vara defekt numera :S

 

Mitt problem är alltså: hur ska jag göra för att få över dokumenten och de andra filerna till min nya dator? Det verkar vara rätt kört. Jag har också provat att koppla in hårddisken i en annan dator, men tyvärr funkade det inte, då den var för gammal och inte passade.

 

Väldigt tacksam för snabba svar!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kommer du ut på nätet via ditt modem? Om du inte har något uppringt internetabonnemang så vet jag att t ex Telia har haft abonnemang som man kan ansluta till tillfälligt. Förut hittade man det på deras hemsida.

 

Om du kommer ut så kan du i så fall använda ditt mailkonto om det inte är för utrymmeskrävande. Och det finns också alternativ för lagring på nätet, kanske bra som extra säkerhet för dina viktiga dokument. Det kanske t o m ingår i hemförsäkring, bredbandsabonnemang eller annat som du kanske har tillgång till.

 

Förr i tiden - Windows 98 och tidigare - använde jag sladdar för att flytta filer vid datorbyten. Finns (eller fanns) för andra portar än USB, kräver dock installation av programvara och det kanske är problem för dig på din gamla dator om diskettstationen slutat att funka.

 

Tror också att jag har haft extern CD-brännare före USB-port men det är nog svårt att få tag på nu.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har också provat att koppla in hårddisken i en annan dator, men tyvärr funkade det inte, då den var för gammal och inte passade.
Det finns ofta adaptrar för ett par hundralappar att köpa.

 

Nätverkskort kostar inte mer än ca 100 kr, men det gäller att det har stöd (drivrutin) för Windows 98.

 

Link to comment
Share on other sites

Jo datorn har det surfats på tidigare, men vi har inget uppringt abonnemang längre. Men de ska alltså erbjuda en tillfällig uppkoppling? I så fall kommer det ju gå bra, även om det kommer ta sin tid. Du sa att man inte hittar det via deras sida längre, var ska man då leta? Vilka portar kan man flytta filer genom, och jag tror säkert man kan tanka hem och bränna programvara på cd, för CD-lärare har datorn iaf. Nåt tips på nåt program?

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Du sa att man inte hittar det via deras sida längre, var ska man då leta?

 

Det jag menade var att jag inte visste hur det ser ut idag på telias hemsida. Men jag kollade. Tjänsten heter "uppringt internet" och kostar bara minuttrafik. Här finns info:

 

http://www.telia.se/privat/produkter_tjanster/internet/uppringtinternet/?sl=privat_produkter_tjanster_internet_uppringtinternet

 

Link to comment
Share on other sites

Stöd för USB går ju att fixa till W98 men det hjälper inte så mycket till det du vill göra.

Ska du köpa något så är det väl, precis som Cecilia skriver, ett nätverkskort som gäller.

 

Har du parallellport (eller i 2:a hand seriell "com-port") på din nya dator (du har det troligen på din gamla) kan du föra över data via en sk. Lap-Link-kabel.

Går att bygga en själv om man har delar att tillgå.

Ska man köpa en så blir ju kostnaden lika som för nätverkskortet men kortet kan du ju ha som reserv till andra datorer medan kabeln blir i stort sett värdelös senare..

 

jämför

http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=182819.htm

och

http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=se&vat=0&dok=7511.htm

 

Men kolla så att din gamla dator har ledig PCI-plats, "vita kontakter". Den kanske är så gammal att den bara har ISA, "svarta kontakter"

[inlägget ändrat 2008-07-12 14:32:00 av Mikael63]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...