Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Spännande etikettänk för forum.


.M

Rekommendera Poster

Jag har funderat lite på det här med hur forum är uppbyggda. Forum brukar fungera så att man skapar en tråd. Tråden lägger man i en kategori. Och med hjälp av trådens rubrik och namnet på kategorin så ska man kunna hitta denna.

 

Har man till exempel problem med att ens färgglada Windows XP ikon blivit svartvit, så ska man först leta i kategorin Windows XP. Eller Operativsystem/Windows XP om man ska vara petig. Ganska rimligt, sen får man bläddra bland rubrikerna för att se om någon annan redan ställt fråga om varför ens ikoner blir svartvita. Hittar man inte så skapar oftast en egen tråd.

 

Problemet är just vad händer om ens fråga in passar en kategori? Låt oss säga att någon vill ställa en fråga angående att publicera en WebService på en Linux server och konsumera denna i ett C# program på Windows. Nu har vi helt plötsligt hamnat i situationen att våran fråga passar in på flera kategorier på en gång. Någon kommer antagligen föreslå Systemutveckling/Programmering - övrigt. Men det borde egentligen vara rimligare att tråden hör hemma i C# och PHP. Någon kanske ställer frågan om varför ens nätverksskrivare bara fungerar från en macbook ansluten via trådlöst nätverk, men den fungerar inte från en Linuxarbetsstation ansluten med ethernetkabel eller windowsdator med usb-nätverksanslutning. Ska tråden hamna i nätverkskategori, skrivarkategori eller kanske linuxkategori?

 

Varför inte använda etiketter istället? När man skapar en tråd, så får man ange vilka etiketter man vill att tråden ska ha. Så man knappar in macintosh, windows, nätverk, skrivare eller vilka etiketter som man nu tycker passar in. Sen kan forumbesökarna bläddra bland dessa, på samma sätt som man bläddrar bland kategorier idag.

 

JA en tråd kommer hamna på flera ställen i forumet. Men så länge du angivit relevanta etiketter så kommer det att fungera. Naturligtvis får man hålla reda på om någon knappar in för många etiketter eller inte.

 

I sökningar så kommer det antagligen bli enklare att hitta saker, då man kan ange vilka etiketter som är relevanta. Om en tråd har flera av dina angivna etiketter så kommer tråden vara mer intressant för dig. Du kommer ganska snabbt kunna se om tråden passar det du undrar över.

 

Nu kommer någon antagligen undra över begreppet etikett. Varför inte kalla det för nyckelord eller liknande. För det är ju ungefär samma sak. Ja det är ungefär samma sak. Men skillnaden att jag upplever att ett nyckelord kan vara ganska dynamiska. Man anger nyckelord baserat på inehållet i tråden. Medans en etikett i min tanke är något någon annan redan skapat och när du skapar din tråd så är det något du klistrar på. På så vis så slipper man massa olika som är ungefär samma sak.

 

Är detta heltobegripligt. Eller kanske ganska vettigt?? Och nästan så att du som läst hela vägen ned... borde få en poäng. Anledningen till att denna tråd hamnade i eforumkategorin är att det vore spännande om det skulle byggas in på detta forum. Har ganska små förhoppningar om det. Men det är det mest besökta forumet jag hänger på trots allt.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ingen dum tanke men vrid den ett steg till. Initialt kan man kanske enbart låta det bero på användaren vilka etiketter som ett inlägg/tråd får men kanske smartare är att låta forumet gå igenom inlägget/tråden och finna de nyckelord som berörs.

 

Okej, det kanske är komplicerat men fullt möjligt tror jag.

 

Liknande, manuell funktion hos MinHembio är att man först väljer forum, sedan anger en rubrik samt avslutar med en sammanfattning av tråden, en underrubrik eller ingress kan man kalla det. Inte dumt det heller men inte riktigt i stil med det du föreslår.

 

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...