Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Vad är skillnaden?


omarzum2002

Rekommendera Poster

omarzum2002

Hej!

Jag undrar vad skillnaden är mellan en trådlös accesspunkt och en trådlös bredbandsrouter. . .

Skillnaden mellan D-Link DIR-655 Xtreme N Gigabit Router och D-Link Wireless N Gigabit router DIR-655??

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

hej jag googla och hitta en jättebra sida där skrev dem:

[log]

Basstationer, Accesspunkter och Trådlösa Routers

Av Daniel Jönsson | Senast uppdaterad: 2006-01-16

 

Accesspunkt vs. Trådlös Router

För att knyta ihop ett WLAN kan man använda en Accesspunkt eller en trådlös Router, dessa typer av basstationer är vanligast. Vad är då skillnaden mellan en Accesspunkt och en trådlös Router och vilken typ av Basstation är bäst? Att skilja de båda från varandra är inte alltid helt enkelt. Det finns givetvis ganska tydliga skillnader dem emellan men samtidigt har båda vissa funktioner som flyter samman. Det blir inte heller enklare av att en del tillverkade och butiker gärna blandar ihop begreppen.

 

 

Accesspunkt (Access Point)

Accesspunkten är den enklaste typen av Basstation och därför också den billigaste basstationen. En Accesspunkt används oftast när det redan finns ett existerande trådbundet nätverk och man vill göra det möjligt att ansluta till detta nätverk trådlöst. Accesspunkten blir en brygga mellan det trådbundna och det trådlösa nätverket och förlitar sig på en Router eller en Gateway i det trådbundna nätverket för dirigera nätverket. En Accesspunkt har oftast funktioner för att kryptera och filtrera den trådlösa trafiken men saknar oftast möjlighet att routa paket och hålla ordning på alla enheter i nätverket. Accesspunkten öppnar dörren till ”huset” men har inte möjlighet att styra paketen som far och ut ur ”huset” på ett lika bra sätt som en trådlös Router kan.

Till sidans topp

 

 

Trådlös Router

En trådlös Router har oftast lite fler funktioner och bättre intelligens än en Accesspunkt. Därför är en trådlös Router oftast också lite dyrare. Ska man bygga upp ett mindre nätverk, både trådlöst och trådbundet, från grunden och vill ha en maskin som klarar alla funktioner i nätverket är en trådlös Router ett bra val. En trådlös Router har oftast en DHCP tjänst, en bättre Brandvägg och kanske också en bättre NAT tjänst än de enklare accesspunkterna. En trådlös Router har också oftast flera LAN portar för att ansluta datorer och andra enheter via kabel samt ibland även en DMZ port för att ansluta en server eller liknande.

Vissa trådlösa routers som säljs idag har även ett inbyggt ADSL modem, en inbyggd skrivarserver eller har andra typer av tjänster som gör att man ska kunna bygga upp hela nätverket kring den trådlösa routern.

En trådlös Router öppnar inte bara dörren till ”huset” utan fungerar också som en receptionist som har kolla på vart paketen ska ta vägen i ”huset”, vilka paket som ska till en lägenhet, vilka invånarna är och vet snabbaste vägen för paketen att ta sig fram.

[/log]

texten är hämtad från: http://www.omwlan.se/artiklar/haardvara/basstationer-accesspunkter-traadloesa-routers.aspx jättebra sida!

 

LOG-taggar inlagt av moderator.

 

[inlägget ändrat 2008-04-09 17:58:21 av Maratonmannen]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...