Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Fysik - Kraftfigurer


krukan-

Rekommendera Poster

Hejsan skulle behöva lite hjälp med en uppgift gällande fysik.

 

1. Rita kraftfigurer med lämpliga beteckningar (använd linjal) i följande fall (samma låda och samma underlag i de olika fallen). Dela även upp krafterna i lämpliga komposanter. Krafternas inbördes storlekar skall vara rimliga.

 

I) En låda ligger stilla på ett lutande plan.

II) En låda glider med konstant hastighet utför ett lutande plan.

III) En låda dras med konstant hastighet uppför ett lutande plan.

IV) En låda dras med konstant hastighet nedför ett lutande plan.

 

2. Skriv i fallen I till IV de samband som gäller för era krafter. T.ex Parallellt med planet: Fd = Fgii + Fumax Vinkelrätt mot planet: Fn = Fg _|_

 

Tacksam för hjälp och tips

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Några tips bara ...

 

För ett föremål i vila eller likformig rörelse är summan av krafterna noll, dvs om man lägger alla krafter efter varandra (utan att ändra deras riktning) blir det en sluten figur.

 

En låda som vilar på ett plan påverkas bara av två krafter, jordens dragningskraft (som brukar ritas ut i tyngdpunkten) samt en lika stor och motriktad kraft från planet. För att enklare kunna räkna på kraften från planet brukar den delas upp i två komposanter, en riktad vinkelrätt från planet (normalkraften) samt en riktad längs med planet (friktionskraft). Fortfarande gäller dock att dessa tillsammans ska balansera tyngdkraften och även denna kan delas upp på motsvarande sätt för att enklare kunna jämföra krafterna.

 

mvh

/Johan

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...