Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Jordfelsbrytaren löser ut


Martirium

Rekommendera Poster

Hej!

 

Jag är student och bor i korridor med 14 rum. I somras blev våran korridor renoverad och jordfelsbrytare installerades. Det finns 4 olika jordfelskretsar i korridoren.

 

Då jag flyttade tillbaka för en knapp vecka sen och pluggade in min dator i vägguttaget löste jordfelsbrytaren och 7 rum slocknade.. Jag provade att dra ut samtliga kontakter och endast testa datorn. Jordefelsbrytaren fortsatte att lösa ut. Detta händer i samtliga rum i min halva av korridoren.

 

Därefter provade jag att köra datorn på uttag i korridoren till de andra 3 jordfelskretsarna. Då fungerar det. Jag har dessutom provat att köra datorn i ett annat rum (andra halvan) som är kopplat till samma jordfelsbrytare som mitt rum har utan att något hänt. Jag har också provat datorn i andra nyrenoverade korridorer med jordfelsbrytare och den fungerar där med.

 

Det har varit elektriker här, tyvärr när jag inte var hemma och kunde förklara allt, och konstaterat att "Det är din dator som är problemet. Det finns en möjlighet att det är en inre överbelastning som slår ut jordfelsbrytaren. Du bör prova med att lämna in datorn på en kontroll".

 

Vidare har vi en dammsugare som är 1,5 år gammal och som också får jordfelsbrytaren att lösa ut i mitt rum och övriga rum på min halva av korridoren. Jag har även provat dammsugaren i andra rum i andra halvan av korridoren, som både tillhör andra jordfelskretsar och min egen. Där fungerar den.

 

Min fråga blir då om det verkligen kan vara fel på min dator? Visst erkänner jag att det är min dator som "får" jordfelsbrytaren att lösa ut. Men varför löser den då bara ut via rum på min halva av korridoren? Borde det inte lösa ut konsekvent om det verkligen var fel?

 

Varför löser inte samma jordfelsbrytare ut när jag kör datorn från rum i andra halvan av korridoren som är kopplade till samma jordfelsbrytare?

 

Även dammsugaren åtstadkommer den här effekten ju och det utan att några andra apparater är inkopplade så att man skulle säga att datorn / dammsugaren blir droppen som får bägaren att rinna över.

 

Jag behöver hjälp så att jag kan klaga vidare med goda argument! Jag vill inte fortsätta att sitta med förlängningssladd ut i korridoren som jag gör just nu.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om jordfelsbrytarna sitter i samma gruppcentral kan det vara ett kopplingsfel där fel nolla används till någon krets i din din halva av korridoren, det är ganska lätt hänt att sådant händer men det bör ha testas efter installation av jordfelsbrytaren.

 

En elektriker bör kunna hitta detta fel ganska lätt om han kontrollerar att rätt nolla används till varje utgående säkring från den aktuella jordfelsbrytaren.

 

Det kan naturligtvis vara fel på din dator och dammsugare men jag skulle nog tippa på att det är fel på installationen.

Tunna/

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack Tunna för ditt svar!

 

Jag ska bara förtydliga att någon jordfelslösare löser inte ut när jag kör tv eller stereo. Men det har hänt att den löst ut när jag pluggat i allting på en gång. Dock inte mer än vad jag haft här tidigare så jag har inte överbelastat nätet med för mycket ström.

 

När jag sedan ska återställa jordfelsbrytaren (vilket är problematiskt) måste jag dra ut alla kontakter i mitt rum. Inte enbart datorn eller dammsugaren.

 

Min halva av korridoren delar på tre säkringar. Det är inte alltid säkringen till just mitt rum som gör att det inte går att återställa jordfelsbrytaren. Då får man istället gå in i grannrummet (annan säkring) och dra ut kontakterna där med.

 

Tror du fortfarande på din teori om att nollan kan vara feldragen?

 

// Martin

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag skulle fortfarande vara misstänksam mot inkopplingen i gruppcentralen, skulle gissa att TV och stereo har sk. europakontakter dvs. dom ansluter inte till jord utan bara till fas och nolla.

 

Med så små strömmar som krävs för att jordfelsbrytaren skall lösa ut (30mA) så behövs det inte mycket läckströmmar förrän den löser ut.

 

Vad elektrikern kan göra är att testa om er grupp och kontrollera att det inte är en felkoppling.

 

Den fasta installationen kan också innehålla fel som gör att det bara krävs små läckströmmar för att gå över 30mA gränsen, dåliga kondensatorer i lysrörsarmaturer, kylskåp och felaktig/dålig nolla kan ge sådana symptomer.

 

Allt detta är lätt uppmätt för en elektriker men du bör nog vara med så han kan testmäta när du har dator eller dammsugaren inkopplad, det kanske inte är så många mer apparater som använder jordledaren än så i er krets?

Tunna/

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har nu provat ytterligare ett par dammsugare, dvs totalt tre. Jordfelsbrytaren löser ut på två men inte på den tredje. Båda dammsugarna som löser ut har förresten europakontakter.

 

Vidare har jag testat micro, vattenkokare och två strykjärn. Dessa klarar sig fint på mitt rum.

 

Till den aktuella jordfelsbrytaren finns inga spisar, kylar/frysar eller andra köksapparater anslutna. Det är endast 7 korridorrum med dator, tv, stereo, samt ett par lampor. Helt vanlig användning med andra ord.

 

Det som är irriterande är att man inte blir betrodd (hos bovärden) när man klagar och sen kommer elektrikern när man inte är hemma och kontrollerar säkert bara en fjärdedel av det han borde kolalt. Men jag får gå på dem igen och sen försöka vara hemma när de kommer så att jag grundligt kan förklara situationen.

 

Jag har hela tiden haft känslan att något varit fel i elcentralen. Den känslan har nu stärkts av din teori med felkopplad/dålig nolla.

 

Det kan inte vara någon slump att all utrustning som ej fungerar på i min halva av korridoren fungerar utmärkt i samtliga andra uttag som ej tillhör min halva.

 

Jag får tacka så mycket för hjälpen! // Martin

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det första jag gjorde i morse då jag vaknade var att ringa till elektrikern och fråga vad han hade gjort för kontroller igår när han var här. Han sa att han hade kontrollerat att alla kablar satt på rätt ställe i kontakten, vilket de gjorde. Därefter konstaterade han att det var min dator det var fel på.

 

Nu förklarade jag över telefon hur det verkligen låg till med utrustningen som inte fungerar i min halva av korridoren, men i den andra. Likaså att det inte kunde röra sig om överbelastning. Då sa han med ironi att "det är ju bra att man får veta detta nu..". Ett tydligt bevis på vad som händer när man själv inte får föra sin talan, utan det är en bovärd som plitar ner några ord på en lapp och skickar vidare..

 

De började med att mäta i mitt uttag (förstår inte varför de inte gjorde det redan igår) och konstaterade ganska snabbt att "något stämmer inte här". Därefter gick de på elcentralen och plockade bort nollan, rum för rum. Dock fortsatte jordfelsbrytaren att lösa ut. Till slut hade de plockat bort samtliga nollor, men ändå löste jordfelsbrytaren ut och de sa att det inte skulle vara möjligt.

 

Då misstänkte de att det var fel på själva jordfelsbrytaren och de flyttade gruppen av säkringar för min halva av korridoren till en annan jordfelsbrytare. Dock fortsatte den nya jordfelsbrytaren att lösa ut så felet fanns någonstans i ledningarna. De gick in i samtliga rum i min halva av korridoren och tog ner taklamporna och skruvade av höljena till väggkontakterna. Då hittade de felet.

 

I en av taklamporna i ett rum var kablarna felkopplade. Ordagrannt sa de att "nollan var kopplad till tändkabeln och tändkabeln till jorden". Så det hade blivit någon form av kortslutning vilket gjorde att strömmen gick via glödlampan och vidare på något vis. Taklampan hade ju inte fungerat och killen som bodde där hade inte brytt sig om att felanmäla det heller. Och inte nämnt något om det när vi diskuterade elproblemen här heller.. Märkligt måste jag säga.

 

Men nu fungarar både min dator och de två dammsugarna i hela korridoren utan att jordfelsbrytaren löser ut! Jag är nöjd :)

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...