Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Varför Linux?


Ants

Rekommendera Poster

Jag är en ganska vanlig datoranvändare med betydligt över medel datorkunskap och intresse, men är inte någon expert eller datafreak, mer än att jag ser datorn som ett ovärderligt redskap i det mesta jag gör.

 

Jag har alltid varit nyfiken på Linux och har under en kort period provat Ubuntu 7.04 Feisty Fawn. Förutom att det var extremt lätt att komma igång är jag ganska föga imponerad. För att vara helt ärlig kan jag inte se poängen för mig att använda åtminstone denna version av Linux.

 

Jag skulle vilja att någon som starkt förespråkar Linux ger mig 4-5 eller fler starka argument för att just jag skall gå över till Linux på min stationära dator för hemmabruk. Jag arbetar som konsult och mina klienter kör Windows och Windowsprogram. Där är det som jag ser det inte aktuellt alls att köra Linux, eller?...

 

Mina tre barn (2-5 år) har precis fått en egen dator som de använder till spel, underhållning m.m. Vad skulle tala för att jag fostrar dem till Linuxanvändare istället för Windowsanvändare?

 

Som sagt har jag bara testat Ubuntu under en väldigt kort tid, men kan egentligen inte komma på en enda anledning till att byta bort från Windows. En enda vettig anledning skulle vara intressant att höra från någon. Det är knappast någon slump att så många kör Linux. Jag utgår ifrån att det är jag som missat något.

 

/Ants

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Stefan Eklinder

 

Googlade litegrann i ämnet och fann argument:

http://www.seul.org/docs/whylinux.html

 

http://www.biznix.org/whylinux/windows/

 

Jag har provat Linux för några år sedan, men tyckte då att det var rätt krångligt. Framförallt när det gällde installation av program, för att som Windowsanvändare är man van vid att tanka ned en exe-fil. Dubbelklicka och allt sköter sig själv.

 

I Linux var det krångliga kommadon och annat att lära sig. Tyckte då att det var rätt svårt att hitta relevant hjälp på internet. Mycket info fanns, men den kändes som om det var givet att man redan kunde allt.

 

Det har säkert ändrats idag. Har inte provat på Linux igen sedan dess.

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

"Om allt verkar gå bra, måste du ha missat något."

 

- Steven Wright

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har samma erfarenhet som Stefan tidigare. Men jag fick en dator över för ett tag sen och fick då för mig att jag skulle prova på Linux igen. Det blev Ubuntu på den, jag tycker definitivt det har hänt mycket på den fronten på sista tiden. Allt är så mycket enklare nu. Installera drivisar och program går lekande lätt. Och apropå programmen till Linux, så har dom också blivit bättre. Jag har Wine på den ifall jag upptäckte att det var nåt Windowsprogram jag inte klarar mig utan, men än har jag inte fått det behovet.

Vad beträffar hjälpen på nätet, så var det som Stefan säger förut. Det kändes som att man måste vara invigd för att förstå den. Men nu finns det gott om hjälp även för såna som jag, som inte kan nånting egentligen.

Jag sitter mer och mer vid Ubuntuburken och inser att jag nog klarar mig med den. Det jag gör är att surfa, redigera och kolla på foton m.m. Spelar sällan.

Nu har det gått så långt att det börjar gro en tanke på att kasta ut Vista på mina andra datorer fast jag faktiskt betalat för det, tror jag klarar mig med Ubuntu.

 

Sen är ju Ubuntu mycket snyggare och trevligare än Vista nånsin kommer att bli...om man gillar lullull. Sen kan man ju ha åsikter om vart Microsoft är på väg med Vista vad gäller WGA, DRM och så vidare, och för mig är det nog en rätt viktig sak som gör att det pekar åt Linux.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns inga som helst skäl för att gå över och börja köra linuxreleaser om du är nöjd med MS Windowsreleaser.

 

Lika självklart som att det inte finns skäl att byta bilmodel om du är nöjd med den du kör.

 

Och lika självklart får grannen köra en annan bilmodel än du (om de gör det).

 

Att jag använt olika linuxreleaser och Free-BSD sedan 1998 är för jag föredrar det.

Människor är olika.

 

De kör olika bilar och använder olika operativsystem.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du och dina barn vill använda Windowsprogram ska du förstås fortsätta att använda Windows.

 

Jag tycker inte det finns nån anledning att jaga Linux idag.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du och dina barn vill använda Windowsprogram ska du förstås fortsätta att använda Windows.

 

Jag tycker inte det finns nån anledning att jaga Linux idag.

 

Håller delvis med.. Men det finns faktiskt en anledning att försöka få över så många som möjligt till Linux. Ju fler som använder Linux ju mer program och spel kommer det att utvecklas. Och om Microsoft börjar få en riktig match mot Linux kanske dom blir tvungna att lyssna lite mer på kunderna. Och det gynnar ju dom som vill fortsätta med Windows.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är ganska få som kör GNU/Linux på sin huvud arbetsstation.

 

Det är liksom ovanligt att man väljer ett OS på för oset skull det intressanta är vilka program och applikationer man ska köra på det och eftersom windows är de facto standard så är det winddows som gäller för det arla flesta.

 

Jag tycker du ska börja i andra änden och se vilka GNU/Linux program (open soruce program) som du kan böja köra med i windows. Exempelvis firefox , open office, apache med fler.

När du börjat med de blir det säkert mycket mer intressantare.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mmm jo visst ligger det nåt i vad du säger men jag vet inte om jag håller med om att det är Linux som ska utmana Windows.

 

För min del skulle OSX vara ett bättre alternativ, synd bara att man blir så pass bunden hårdvarumässigt. Om man inte blev det, ja då skulle verkligen Windows få sig en konkurrent!

 

Men det har förstås inget med ursprungsfrågan att göra. :)

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tja, beror på vilken typ av argument som biter på en. Kan finnas allt från politiska argument via "principsaker" till stabilitet och så vidare.

 

Själv har jag tänkt byta i flera år nu, men först nyligen har det äntligen blivit av. Jag har ännu inte bestämt mig för exakt hur jag vill ha det. Började med Ubuntu 7.04 och har reserverat en partition för experiment med andra distributioner. Nästa på tur är Vector Linux, men får se vad det blir sedan.

 

Många sköna förbättringar har jag märkt på min dator i alla fall. Den känns betydligt snabbare. GIMP, exempelvis, öppnar säkert minst dubbelt så snabbt i Ubuntu mot Windows XP. OpenOffice inte lika snabbt, men i alla fall något snabbare än i XP (subjektivt - jag har inte klockat det hela). XP var jag tvungen att stänga ner lite då och då, annars hände konstiga saker förr eller senare. Ubuntu stänger jag i princip aldrig numera. Brukar välja vänteläge. Bara att mata in sitt lösenord sedan så startar datorn på kortare tid än vad som går att mäta manuellt, dvs innan jag hunnit släppa Entertangenten.

 

En annan kul detalj: Startar man Ubuntu från att ha haft datorn avstängd, så kan man börja jobba med det så fort alla ikoner och liknande är utritat på skrivbordet. I Windows XP var det otroligt segt i ytterligare någon minut eller så, eftersom jag vet inte vad skulle laddas och grejas med.

 

Mer detaljer finns givetvis. Jag behöver inte längre något defragmenteringsprogram. Jag tror inte ens det finns något sådant till Linux, men där är det förstås stor risk att jag har fel. Jag är inte ofelbar jag heller.

 

Antivirus och brandvägg? Varför det? Segar ju bara ner datorn. Kanske en av de avgörande orsakerna till att Ubuntu känns snabbare än XP. I och för sig har ju Linux nån sorts brandvägg som standard, "IP-tables" kallas det visst, säg till om jag är ute och cyklar. Jag har inte rört mina inställningar där och det lär betyda att inget hindras, men det lär inte utgöra något hot på samma sätt som i Windows beroende på en massa saker som jag inte har någon koll på för närvarande. Är ju fortfarande nybörjare när det gäller Linux.

 

När det gäller programvara, så var det inget hinder för mig att byta. Jag använde nästan uteslutande Linuxprogram även när jag körde i Windows också. Med Linuxprogram menar jag då program som också (och oftast ursprungligen) finns för Linux, exempelvis OpenOffice.org, GIMP, Audacity, Opera (som dock kanske i första hand är tänkt för Windows, men Linuxversionen funkar utmärkt) och lite annat.

 

Eftersom jag är musiker ska jag snart testa Ubuntu Studio också. Frågan är bara om jag ska göra en helt ny installation av det, eller om jag ska nöja mig med att lägga till de program som Ubuntu Studio kommer med i mitt nuvarande Ubuntu.

 

Har också funderat på att installera Xubuntu i min gamla trötta burk från 1998 (ynka 320 MB, 450 MHz), men det som talar emot är att jag inte är så intresserad av att starta den maskinen över huvud taget. Den låter helt enkelt för mycket. Datorerna var inte så tysta på den tiden. Inget man kan ha igång när man spelar in en stämningsfull akustisk gitarr med en känslig kondensatormikrofon på den portabla studion i samma rum. Har i och för sig funderat på att placera den i garderoben eller i förrådet ute i trapphuset och låta den agera server av något slag. Kanske skrivarserver eller liknande, men det känns inte som om det behövs på samma sätt som när man använde Windows. Mitt gamla Windows 98 i gamla burken var ju i princip stendött när man skrev ut. Det var knappt att muspekaren fungerade ens. Lite bättre gick det i Windows 2000, men när jag bestämde mig för att inte längre köra pirat så var Windows 2000 uteslutet och gamla 98 åkte tillbaka in i burken igen. I min Ubuntu-laptop, den jag använder just nu, är det dock Windows XP jag har installerad (men som jag sällan, eller snarare aldrig, använder numera). Den följde ju med datorn när jag köpte den.

 

Oj, märker att jag nu började skriva om en massa annat som inte hade så mycket med ämnet att göra...

 

Fler argument för Linux? Tja... finns säkert. Själv älskar jag Unixkommandon, trots att jag glömt de flesta från tidigt 90-tal när jag höll på som mest med Unix.

 

Och nyligen återupplevde jag gamla sköna minnen när jag testade att spela lite MUD igen för första gången på hur många år som helst. Det behöver man kanske inte Linux/Unix till numera (och inte då heller i och för sig), men det påminner mig ändå om Unix-tiden i mitt liv. Vad MUD är? Multi User Dungeons. Textbaserat (!) äventyrsspel där man kan träffa andra spelare, bli dödad, återuppstå och annat löjligt... men det var tider... suck...

 

Jo, ett argument till: Det finns ingen programvara i Linux som man inte kan avinstallera. Vill man inte ha Firefox kan man avinstallera den (om man nu har installerat den eller om den var förinstallerad).

 

Internet Explorer i Windows XP har jag inte lyckats avinstallera, dock lyckades jag i Windows 98, med hjälp av nåt program någon skrivit för ändamålet.

 

Hittar man någon bugg eller har förslag på förbättringar kan man rapportera detta så att utvecklare eventuellt kan göra ändringar, och det viktigaste av allt: Ibland händer det att ens rapporter resulterar i ändringar! Det beror väl lite på om man är ensam om sin åsikt eller inte också...

 

Och så är källkoden tillgänglig för den som är intresserad. Gillar man att programmera borde man alltså, i alla fall i teorin, kunna göra sina egna ändringar och förbättringar. Sen hur lätt eller svårt det är, kan ju vara en annan sak.

 

Nej, jag skull e ha sovit för länge sen, så jag antar att det är mitt nästa drag för kvällen.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Anjuna Moon

Varför Ubuntu blivit så stort? Tja, med en multimiljardär bakom sig har man väl rätt stora resurser att sprida ordet =) Fast det finns ju en hyfsat stor Ubuntu-community nu (enligt grundaren iallafall) så som med alla gräsbränder sprider det sig väldigt fort ett tag, för att sedan dö ut ;)

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack Gurakungen.

 

Håller också på med musik. Hojta till om du hittar något bra MIDI och Audio program till LINUX som är någorlunda resurssnålt.

 

/Ants

 

[inlägget ändrat 2007-07-25 10:18:25 av Ants]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Eftersom jag är musiker ska jag snart testa Ubuntu Studio också. Frågan är bara om jag ska göra en helt ny installation av det, eller om jag ska nöja mig med att lägga till de program som Ubuntu Studio kommer med i mitt nuvarande Ubuntu.

Om du redan har en Ubuntu-installation så finns det ingen anledning att installera om:

http://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudio/UpgradingFromFeisty

 

 

 

[inlägget ändrat 2007-07-25 10:57:43 av zerblat]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det skumma med många Linuxprogram är att de inte riktigt är vad man först tror. Ta Audacity som exempel (finns ju för Windows också numera, men har sitt ursprung i Unix. Det ser hur anspråkslöst ut som helst, men när man pillarmed det upptäcker man nya saker då och då tills man inser att det fakstiskt var lite mer än man först trodde. Dock inget man kan jämföra med de professionella inspelningsprogrammen från Cakewalk, Steinberg och de andra, även om man kan använda VST-plugins i Audacity och har obegränsat med kanaler (så många datorn orkar med).

 

När det gäller Ubuntu Studio så har jag bara skumma igenom lite text om det än så länge, men tack för länken där tidigare, zerblat. Där ingår visst ett program, jag kommer inte ens ihåg vad det heter, men det är tydligen tänkt att användas i samma syfte som man använder Cakewalk Sonar och de andra. Sen vilket som är bäst på vad kanske kan vara intressant att ta reda på.

 

Egentligen var det inte Linux jag tänkte byta till från början, utan BeOS. Det hade ju fått en lovande start, men det verkar som att allt rann ut i sanden och idag vet jag inte vad som finns kvar av det, vad som hände och varför. Det var ju tänkt som ett rent multimediaoperativsystem och hade ett eget 64-bits filsystem (rätta mig om jag har fel beträffande "eget", men 64 bits var det i alla fall). Givetvis byggde det på Unix (vad annars ska man bygga något på?) och operativsystemet ansågs snabbt och smidigt. Jag testade en version, men fann att i stort sett ingen av min hårdvara fungerade; jag kunde inte ens komma ut på Internet.

 

Tyvärr är det väl lite så när det gäller Linux och alla andra operativsystem som inte är världsdominerande, att man måste kolla noga så att all hårdvara man köper har drivrutiner tillgängliga för det aktuella operativsystemet. Något som kommer att ändras när Linux blir så vanligt att hårdvarutillverkarna inser att de MÅSTE för att inte förlora för många kunder. Numera finns det ju ingen som kan göra något för en annan människa av ren entusiasm, välvillighet eller andra bortglömda orsaker. Tjänar man inga pengar på det, skiter man i det.

 

Har funderat på om man skulle starta ett företag som specialiserar sig på att skriva drivrutiner till av Linux ännu inte stödd hårdvara. Har dock inte klart för mig hur det skulle fungera mer exakt men jag misstänker att det blir näst intill omöjligt att få det att gå runt ekonomiskt, och tyvärr blir man ju vräkt om man inte kan betala sin hyra samt att man dör om man inte får mat. Så det blir väl inget av med den idén, antar jag. Sen är ju frågan hur lätt det är att skapa bra kontakter med hårdvarutillverkarna. Är det över huvud taget möjligt att få ur dem tillräckligt med information om en produkt att man på allvar kan börja knåpa ihop fungerande drivrutiner? Sen måste man ju testa dem också och då behöver man ju hårdvaran. Kanske inte var en så realistisk idé precis.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hojta till om du hittar något bra MIDI och Audio program till LINUX som är någorlunda resurssnålt.

 

Menar du ETT program för MIDI och Audio eller ett MIDI-program och ett Audioprogram?

När du säger MIDI, tänker du då på en sequencer i första hand? Själv tänker jag dock även leta upp ett bra MIDI-program som kan spara och skicka MIDI-dumpar. På så vis kan jag spara olika "Scenes" (= mixerinställningar och annat) från min Roland VS-2480 i datorn. Det brukade jag göra med MIDI-OX, men det fanns tyvärr inte för Linux. Finns säkert något annat som går att använda dock.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har aldrig använt Cakewalk Sonar, så jag kan inte jämföra, men om du är ute efter en DAW så finns Ardour: http://ardour.org . MIDI-stöd saknas iofs, om du behöver det, men det arbetas på det.

 

Om du är ute efter nåt mer sequencerfokuserat så finns Rosegarden ( http://www.rosegardenmusic.com ) och MusE ( http://www.muse-sequencer.org )

 

Mer information om musik- och ljudrelaterade program finns på Dave Phillips webbplats ( http://www.linux-sound.org ) och hans artikelserie i Linux Journal ( http://www.linuxjournal.com/blog/800764 )

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har funderat på om man skulle starta ett företag som specialiserar sig på att skriva drivrutiner till av Linux ännu inte stödd hårdvara.

(...)

Är det över huvud taget möjligt att få ur dem tillräckligt med information om en produkt att man på allvar kan börja knåpa ihop fungerande drivrutiner?

Det stora problemet är just att få tillverkarna att ge tillräckligt med information om hur hårdvaran funkar. Om tillverkaren lämnar ut specar brukar det inte vara några problem att hitta nån som vill skriva drivisar. Problemet är just tillverkare som håller sånt hemligt.

 

4Front (http://www.opensound.com) är ett finskt företag som hade just den idén, men det verkar inte gått nåt vidare. Numera verkar de satsa mer på andra områden (svjks).

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 3 veckor senare...

 

Hej,

 

Tyvärr är det väl lite så när det gäller Linux och alla andra operativsystem som inte är världsdominerande, att man måste kolla noga så att all hårdvara man köper har drivrutiner tillgängliga för det aktuella operativsystemet. Något som kommer att ändras när Linux blir så vanligt att hårdvarutillverkarna inser att de MÅSTE för att inte förlora för många kunder. Numera finns det ju ingen som kan göra något för en annan människa av ren entusiasm, välvillighet eller andra bortglömda orsaker. Tjänar man inga pengar på det, skiter man i det

 

Jag har precis börjat köra Linux, distr 7.04 på en nybyggd dator, och upptäckte till min förvåning att det fanns generella drivrutiner i programvaran, som automatiskt installerades. Jag har således inte manuellt installerat en enda drivrutin. Linux har nog kommit ganska långt på detta område.

 

T ex fungerade inte CD´n som kom med moderkortet, vilket bekymrade mig tills jag insåg att den inte behövdes.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 veckor senare...

Så länge du kör XP finns ingen mening med att byta om du redan har licenser.

Pratar vi däremot Vista finns det många enkla anledningar och alla stavas DRM.

Oturligt nog tycker inte jag trots att jag gillar Linux att det ännu är tillräckligt moget för svensson att köras. Specellt inte för svenssons med datorkunskaper lite över nuubsen.

Förhoppningsvis så är det lilla sista i användarvänlighet på gång nu när Dell mfl börjar skeppa burkar med Linux förinstallerat.

 

Det går att spela t.ex WoW i Linux genom Wine och många andra nyttoprogram man saknar när man byter går också att få igång stabilt.

Men det är inte enkelt att få en EXE från windows att fungera i Wine så den biten behöver också förbättras avsevärt.

 

Andra fördelar är avsaknade av virus och andra otäckheter till Linux som gör att man får processorkraft över till programmen, men jag är rädd att med ökad massa så kommer det.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Så länge du kör XP finns ingen mening med att byta om du redan har licenser.

 

Jo, det gör det definitivt. Det var ju precis under de förutsättningarna jag gjorde det. Resultat: Mina svordomar vid datorn har reducerats till ett minimum! Dessutom har ett och annat "wow" sluppit ut ur min mun...

 

Det går att spela t.ex WoW i Linux genom Wine och många andra nyttoprogram man saknar när man byter går också att få igång stabilt.

Men det är inte enkelt att få en EXE från windows att fungera i Wine så den biten behöver också förbättras avsevärt.

 

Har inte provat Wine ännu, mest av den enda anledningen att jag inte behövt. Och varför skulle jag vilja få exe-filer att fungera med Linux?

 

Andra fördelar är avsaknade av virus och andra otäckheter till Linux som gör att man får processorkraft över till programmen, men jag är rädd att med ökad massa så kommer det.

 

Det kanske ökar något, men knappast så att det ens kommer i närheten av Windowsvärlden. Linux är i grunden säkrare och det är svårt att förbise det. Men jag tror inte jag hade behövt något antivirusprogram i Windows heller i och för sig. De flesta virusen bryter bara ut om man är osedvanligt korkad. Av de få virus jag har fått har jag upptäckt allihop före antivirusprogrammet reagerat, och jag hade ju definitivt inte tänkt öppna dem.

 

Jag har nu kört Ubuntu 7.04 i några månader utan antivirusprogram och jag har inte haft några virusproblem alls. Brandvägg ingår på sätt och vis i Linux, vare sig man vill eller inte (IP-tables) och i Ubuntu är inga portar öppna om man inte själv öppnar dem. Dock svarade datorn på ping-anrop, men det var lätt att åtgärda, så enligt någon säkerhetssida jag hittade på nätet besatt min dator en säkerhet som var mycket hög för att vara ett Windowssystem... (sidan verkade förutsätta att alla datorer kör Windows, av någon outgrundlig anledning...), och detta redan innan jag satte datorn att ignorera ping.

 

Nåja, det får väl vara hur det vill med det. Jag var otroligt missnöjd när jag använde Windows 98/2000/XP och jag är otroligt nöjd nu. Det räcker ju för mig... Sen känns det skönt att man slipper det där problemet med Windows (och även en del annat), att man måste betala för vissa uppgraderingar, exempelvis Windows 2000 till XP och så vidare.

 

Nej, nu orkar jag inte tjafsa mer om detta ikväll. Ha det så bra.

 

[inlägget ändrat 2007-09-10 22:53:54 av Guraknugen]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...