Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Intel Pentium 4 eller Intel Pentium D?


Chricke

Recommended Posts

Vilken processor är att rekomendera för spel av Intel Pentium 4 och Intel Pentium D? Intel Pentium D vekar också vara betydligt dyrare.

 

Om ni vet så kan ni svara på frågan vad är det som påverkar fps:n i ett spel? Har hört att mycket beror just på processorn.

 

Link to comment
Share on other sites

"Har hört att mycket beror just på processorn."

 

Visar att Intel lyckats med sin reklam för obetydligt snabbare och mycket dyrare processorer.

 

Tvärtom har processorn ytterst liten betydelse för spel.

Det är grafikkortets snabbhet som gör hastigheten.

 

Den här datorn har 1GB RAM, processor för 680kr och grafikkort för 5000kr kostar 8500:- och spöar dator med processor för 1900kr som kostar 10600:-

 

Vill man ha en billig snabb speldator kan därför det här paketet

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=325623

 

+ grafikkort efter vad man har råd

http://www.tomshardware.se/grafikkort/20070709/

 

+ nätaggregat efter vad som behövs

 

+ en eller två 120mm chassifläktar monterade lågt i tornets sida för att dra in friskluft till grafikkortet vara vad som behövs

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

"Tvärtom har processorn ytterst liten betydelse för spel. "

 

Menar du alltså att t ex. min processor som är en Intel Celeron 2,66Ghz skulle klara av nästan vilket spel som helst om ja bara har de rätta grafikkortet? Intel Celeron påstås vara väldigt dålig för spel.

 

Link to comment
Share on other sites

jannejanne skrev:

Tvärtom har processorn ytterst liten betydelse för spel.

"Därom tvista de lärda!" ;-) Jag är av motsatt uppfattning, men eftersom inget är bara svart eller vitt utan snarare grått är svaret egentligen "det beror på"

 

Christian91 skrev:

...att t ex. min processor som är en Intel Celeron 2,66Ghz skulle klara av nästan vilket spel som helst om ja bara har de rätta grafikkortet?

Nej det skulle den knappast göra. Betydelsen processor kontra grafikkort varierar beroende på spel och grafikinställningar. Vissa spel är nästan enbart beroende av processorn (som t ex Dungeon Siege II), andra av grafikkortet (t ex Call of Duty 2) medan ett tredje spel kan ha nytta av både snabb processor och grafikkort (bl a Serious Sam 2).

 

Men generellt är att ju lägre grafikinställningar desto mer betydelse får processorn, och då man ökar inställningarna hänger det mest på grafikkortet. Men det finns förstås gränser för hur lågt i processorhastighet man kan gå och fortfarande ändå ha realistisk spelprestanda. Ifall man köper nytt spel bör man absolut inte understiga dess "minimum specs" utan hellre stäva efter "recommended". Och exempelvis ett modernt spel som Splinter Cell 4 har det uppgivna kravet Pentium 4 3.0GHz (el Athlon 3000+) som minimum medan rekommendationen är 3.5GHz (el 3500+). Och då kan man nog utgå ifrån att spelupplevelsen med Celeron 2.66GHz knappast blir särskilt givande.

 

Men visst, om du monterar in säg ett GF 8800U i datorn kommer du ändå kunna få flyt i spelet. Det anser jag dock hade varit bortkastade pengar med anledning av att processorn skulle ha strypt kortet så mycket att det aldrig hade fått jobba ens i närheten av dess fulla kapacitet. Du hade m a o betalat för en kortprestanda som till viss del aldrig hade kunnat nyttjas (förrän processorn uppgraderas). Datorn kan, med snabbare och snabbare kort, bara öka i spelprestanda upp till en viss gräns. När den gränsen är nådd kommer den få nästan samma resultat oavsett om man monterar i exempelvis 7950GT eller 8800U. Prisskillnaden mellan dessa kort är då uppeldade pengar.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...