Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Nätverk, Hur?


ThBr

Rekommendera Poster

Jag har tänkt att bygga ett litet nätverk här hemma, till att börja med mellan två (win98)datorer.

Det verkar inte vara helt lätt med alla begrepp som man stöter på såsom tex olika nätverkskort och kontakter, typ av kablar, protokoll och hubbar bara för att nämna några.

Finns det någon bra sajt som behandlar detta på ett grundläggande sätt? Det finns det säkert, det gäller bara att hitta den. Någon som har ett tips?

 

/Thomas

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du har planer på att skaffa fler datorer till nätverket så skaffa en hubb.Till hubben sätter du sen en kabel(o-korsad) mellan nätverkskortet och hubben.(om du ska skaffa ISDN eller dyl,så är det bra att ha en hubb då du från ISDN routern kopplar en korsad kabel till hubben ,och vips så har alla datorer internet).

Ett protokoll är ett språk datorn använder ,TCP/IP är standard i windows 98, om du ska spela gammla spel kan du också behöva lägga till ett SPX/IPX som är windows 95 Standard, gå bara in på egenskaper på nätverk och lägg till protokoll.

Olof

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Som sagt, det du behöver är två stycken nätverkskort, förslagsvis 100Mbit, då dessa är väldigt billiga idag, runt 200 kronor.

 

Tryck in kortet i en ledig PCI-plats, och starta datorn. Win98 bör hitta kortet automatiskt, och be dig efter drivrutiner. Här kör du in den diskett/cd-skiva med drivrutiner smo du fick med kortet. Ofta kanske du måste välja en specifik katalog på disketten/cd'n exempelvis "a:\win98".

 

Windows kommer sedan att be dig starta om datorn. När detta är gjort kommer du att ha fått upp en ikon på skrivbordet med namn "Nätverket".

 

Högerklicka på den, välj "Egenskaper".

Du bör nu ha två olika protokoll i listan som visas (förutsatt att du även har en modemuppkoppling) som heter "TCP/IP -> Drivrutin för fjärranslutning" och "TCP/IP -> Namnet på ditt nätverkskort".

 

Tryck på den senare och klicka på egenskaper. Under rutan IP-adress kan du förslagsvis ange "192.168.0.1" för den ena datorn och "192.168.0.2" för den andra. Nätmask kan du ställa till 255.255.255.0. På bägge datorerna.

 

Obs, kom ihåg att du måste välja "Ange en IP-adress".

 

Denna procedur ska du göra på bägge datorerna. Frågan om huruvida du behöver IPX/SPX-protokollet beror på vilka spel du tänker köra. Personligen har jag aldrig behövt annat än TCP/IP-protokollet, men vissa äldre spel (ex Warcraft2) kör över IPX/SPX.

 

Tryck slutligen OK i rutan "Egenskaper för TCP/IP".

 

Det bör skicka tillbaka dig till rutan "Nätverk". Där klickar du på fliken "Identifiering" och fyller in ett valfritt namn på var och en av datorerna, samt en arbetsgrupp som måste vara likadan på bägge. Även en datorbeskrivning, som är valfri.

 

Nu förutsätter jag att du kommer att vilja komma åt alla dina enheter i bägge datorerna, oavsett var du sitter. För att ådstakomma detta, tryck på fliken "Konfiguration" igen, och välj "Lägg till...". Välj "Tjänster" och tryck "Lägg till..." igen.

I den nya rutan som kommer upp väljer du "Fil- och Skrivardelning för Microsoftnätverk" och väljer ok.

 

Slutligen trycker du Ok och sätter in din Win98-skiva när windows ber dig.

 

Detta bör fungera, men det är mer eller mindre taget ur minnet, så säg till om du får några problem.

 

Angående kabel, gå in på närmsta datorbutik och fråga efter korsad TP-kabel (har oftast röda kontakter). Det är allt du behöver för ett nätverk med två datorer. Vill du ansluta fler behöver du en hubb, som kostar några hundra beroende på hur många datorer du ska använda, och vilken hastighet det skall vara på hubben. Du behöver dock andra TP-kablar om du tänker ansluta via hubb, bara tala om för försäljaren att du tänker göra det, så får du rätt sort.

 

Nåväl. Blev rätt långt det där.. hoppas det fungerar, lycka till :)

Och om du vill kunna använda en och samma internetuppkoppling till bägge datorerna (med modem) så kan jag förklara det med, men jag utelämnar det så länge.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...