Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

ett extra operativsystem


ewa218

Rekommendera Poster

Hej jag undrar hur man går till väga för att lägga upp ett operativsystem till?

Jag har försökt att installera vista på min bärbara data men det har inte fungerat läste nu i PChemma att man kunde ev ha två operativsystem och köra in vista på det andra.

Men det står inte så mycket om hur man gör.:thumbsup:

/ewa218

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Välkommen till Eforum!

 

Enklast är om du installerar t.ex. XP först. Se till att du har ytterligare en partition på hårddisken där du installerar Vista. Vista-partitionen bör vara minst 25GB. Innan du installerar Vista, formatera partitionen där Vista skall installeras. Installera sedan Vista efter att du loggat in i XP.

Efter att du har båda operativsystemen installerade så får du under uppstarten välja vilket du vill starta med. Gör du inget val, startar det som är förvalt, men det går att ändra.

 

 

Jag har försökt att installera vista på min bärbara data men det har inte fungerat

Kan du berätta lite utförligare hur du gjorde, och på vilket sätt fungerar det inte?

 

 

[inlägget ändrat 2007-05-04 19:57:37 av Maratonmannen]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej jag har ledigt utrymme 63 GB,

har redan xp home på datan.

Nu kommer jag inte ihåg vad som stod då jag försökte installera i går, Jag har även funderingar på om jag lär byta till en annan uppgraderings version för jag skaffade home premium men det verkar som det bara är basic som passar för min maskin, fast den är inköpt i nov-06.

För jag fick lov att reparera efter att jag hade försökt med vista och det tog ett bra tag innan jag fick ordning på det hela. Jag han se att det stod crash i en ruta men jag tror att det stod att det inte gick att uppgradera i informationsrutan när vista var klar.:thumbsup:

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja jag har gjort det nu och då säger den vista home basic så jag får nog skicka tillbaka den versionen jag har och byta.

xp ligger på samma patriot.

jag har nätverkskort som heter Ralink RT2500 Wirless LAN CARD och

ULi PCI Fast Ethernet Controller, 1394 net Adapter

Bildskärmskort är ATI MOBILITY RADEON XPRESS 200

Tittar jag på egenskaper för C: så står det FUJITSU MHV2100AT version 5.1.2535.0

 

bredvid informationen för vista står det

tillverkare NEC Computers International

Modell Packard Bell Easy Note

AMD Turion 64 mobile Technology ML-37

Minne 1GB

C- 64.60 GB ledigt (85.34 GB totalt)

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja jag har gjort det nu och då säger den vista home basic...

Kan ha med ditt grafikkort att göra. ATI har inga Vista drivrutiner för Mobility Radeon X200.

Vista Home Basic har inte stöd för färgschemat Windows Aero, utan bara Windows Vista Basic.

Med färgschemat Vista Basic missar du Windows nya gränssnitt.

 

Vad jag förstår så har du försökt installera Vista på samma partition som XP? Skulle du lyckas med det, så bäddar det för problem.

Du måste ha en egen partition på hårddisken för Vista.

Kan du skapa det, så kan du försöka installera den Vista du har hemma på den partitionen.

 

 

[inlägget ändrat 2007-05-05 09:23:00 av Maratonmannen]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kan du tala om för mig i klarspråk hur man gör det?

jag är nämligen en gammal gumma på 55 bast.

Jag tackar hittills för all hjälp jag får från dig.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kan du tala om för mig i klarspråk hur man gör det?

jag är nämligen en gammal gumma på 55 bast

Är du bara 55, är du inte gammal. Det finns de som är äldre. :)

 

Är det nu bara en partition, så går det inte att skapa två partitioner av den med hjälp av XP.

 

Du har två alternativ:

 

1. Installera om XP och under installationsfasen väljer du att skapa en partition, på t.ex. 15-30 GB av hela utrymmet, där du installerar XP. Efter att installationen är klar, skapar du en partition av det utrymme som finns kvar på hårddisken. Detta gör du i XP:s diskhantering. För att komma dit: Kontrollpanelen -> Administrationsverktyg -> Datorhantering -> Diskhantering. Där ser du alla volymer som hårddiskar, partitioner, CD/DVD-spelare. Det är bara att högerklicka på ledigt utrymme och välja skapa partition. Även om du inte installerar om kan du gå in där och kika.

 

2. Köpa (500:- eller mer?) ett tredjepartsprogram som t.ex. Partition Magic. Med PM kan du skapa en ny partition av ditt nuvarande hårddiskutrymme, utan att installera om XP. Jag har själv aldrig testat PM, men många använder det med lyckade resultat. Innan man ger sig i kast med att skapa en ny partition med PM, så tar man självklart backup på filer/bilder osv som man inte kan mista. Som alltid med datorer, det kan gå snett.

För mig känns 500:- eller mer, som bortkastat, då man kan göra det gratis genom ominstallation av XP.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack jag ska försöka göra efter din beskrivning återkommer med resultat till dig sedan.

Ha en bra dag

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Virtualizer

Hold ur Horses!!!!

 

Att leka loss med PM kan få förödande konsekvenser och framför allt om du får för dig att ett extra opertivsystem kanske är dumt och ångrar dig då det enda sättet att få bort partionerna sedan är att formatera om hela disken, Då man inte kan "merga" ihop partioner från samma disk igen. (En funktion som partion magic saknar och den är grymt efterlängtad..)

 

det du kan göra om du nu bara vill "testa" vista och se dess funktioner eller om du vill använda den som en lab-miljö är att "Virtualisera".

 

det finns gratis program såsom wmware som gör att du kan skapa ett operativsystem i ett operativsystem i princip. Dock blir partionerna inte låsta till din disk utan partionerna eller op-installationen blir fysiska filer på din dator i den storlek som du vill att operativet eller partionen skall vara. så med säkerhet kan du seddan ta bort filen utan att det påverkar din fysiska disk och du behöver inte förlora data.

 

Om virtualisering är ett alternativ så skall jag proppa dig full med information men det krävs också (framför allt när det gäller vista installationer) att du har en rätt go häst du sitter på. Då dels att Vista är krävande och om det är vistas gränssnitt du är ute efter så krävs det i princip att du minst har 1 gb ram. Under Virtualisering så är det dels viktigt vad för processor du har och dels hur mycket ram du har då det ytterliggare operativsystemet kommer att vara som en parasit på det redan befintliga systemresurserna. Men det fina i kråksången är att det kommer bli en helt isolerad lab-miljö och du kan i princip göra vad du vill samt att den agerar som en kopia av din egna dator så du kan ha igång båda operativen samtidigt.

 

Jag själv har låtit mig virtualisera en hel del i min hemmamiljö då jag kan köra tre servrar på en server osv... har tillochmed lekt loss på det plan att jag kört multiplayerspel med mig själv på en endaste dator där jag virtualiserat ytterliggare 4 klienter... men där krväs det också att man har hårdvara efter det med. Men det är ett smart alternativ..

 

 

///Det finns inget som jag inte ännu har lyckats virtualisera

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Okej jag har inte tänkt ta Pm.

Du kan ju alltid skriva dina exempel så ska jag se om jag förstår.

mina uppgifter ang datan har du längre upp idetta inlägg.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Virtualizer

som jag ser det har du juh ett 64-bitars-system vilket är tillräckligt nytt för att kunna köra virtualisering.

 

det du gör är som jag skrev ovanför att du installerar wmware och sedan installerar du helt enkelt ett operativ i wmware. Det du gör är att skapar en alternativ miljö i form av ett helt nytt virtuellt operativsystem.

 

Mina miljöer exmeplvis:

 

På en av mina servrar så låter jag det finnas virtuella servrar i servrarna som agerar som helt egna servrar. (Luddigt ja, men skall förklara)

 

I server ETT som egentligen inte har några som helst roller mer än att vara just dns-server så har jag även wmware installerat och 3 stycken server 2003 installerat som beter sig som egna datorer helt enkelt.

 

I server för DNS har jag:

 

VMServer 1: Agerar som Webserver (Vilket är ett helt eget "nytt" operativsystem)

 

VWServer 2: Agerar som fileserver och hur dumt det än låter replikerar data mellan de virtuella miljöerna samt en server jag har för viktig information (Detta en fysiskt sådan)

 

VMServer 3: Agerar som Mailserver

 

VMServer 4: Agerar som labmiljö för att just labba loss med funktioner som jag är osäker på innan jag tar funktionernatill skarpa miljöer, dvs mina riktiga VMServara alternativt mina servrar utanför den virtuella miljön.

 

På min "Maindator" där jag jobbar och gör lall-lall så har jag även virtualiserat olika typer av operativsystem såsom Win 95 / 98 / 2000 / Linux samt Home och en sekundär Xp pro-miljö.

 

Det jag använder mig av i den skarpa miljön på min maindator är XP pro. Därav kan jag starta igång den"Virtualiserade" xp-pro för att göra registerändringar osv, för att testa mig fram olika typer av lösningar där innan jag ger mig på att ändra i den skarpa miljön. Alla virtualiserade datorer gör som ovanstående att dom agerar som egna individer, det enda som är jobbigt är också som ovanstående att dom är parasiter på dom redan befintliga systemresurserna såsom hård och mjukvara. framför allt minnes och processorslukare. Men kör du 64-bittars skall detta inte vara ngåra problem då minimala antalet meg ram du kan ge en dator är just 256 men i vista är det rekomenderat 512. Och detta skall vara fullt tillräckligt för att din dator skall kuna "simulera" en skarp vista miljö vid sidan av.

 

Jag personligen arbetar dagligen med felsökningar i olika typer av operativsystem och miljöer då dels vårt företaf i fråga specialiserat sig på just speciallösningar till allt och allt.. :P

 

Den stora fördelen med det är juh som jag skrev att alla virtualiserade "datorer" lägger sig som fysiska filer på din dator, så du kan med lätthet kopiera filen i fråga och lägga filen på en sekundär disk någonstans och när du väl har labbat sönder den befintliga virtualiserade datorn kan du enkelt kopiera tillbaka hela partionen och hårdisken vilket gör att du kan tjonga igång den virtualiserade maskinen i optimalt tillstånd igen.

 

varför virtualiserar man serverroller?

 

Skulle mot all förmodan min webserver eller någon av dom virtualiserade maskinerna krasha eller inte längre fylla sin funktion alternativt att min MainServer krashar så att "INGEN" av dom virtualiserade servrarna fungerar går jag helt enkelt och tar tillbaka dom virtuella-fil-paketen och lägger dom på en annan dator. Sparkar igång wmware och lägger in dom virtuella maskinerna där, klcikar igång, startar och Woops så har jag flyttar en hel virtuell maskin med en roll till en annan och det enda som behövs är att styra om någon enstaka ip-adress.

 

Så det har en del med säkerhet att göra också.

Sen har juh wmware den lysande funktionen "Snapshot".:

Ponera du installerar Vista eller annat operativsystem och under en fungerande uppstart så tar du en snapshot (för att du kanske är orolig huruvida operativet skall bete sig under en drivrutinsinstallation) Efter drivrutinsinstallationen märker du exempelvis att systemet blir instalbillt eller rent av krashar, så läser du helt enkelt tillbaka den snapshoten du tog före, då funktionen fungerar som en blixtsnabb "Återställningspunkt" fast för virtuella maskiner och installationen av drivrutinen "gjordes" aldrig. Enkelt och smidigt och oumbärligt vid felsökningar.

 

mycket information här, men där har du iaf mina argument till varför virtualisering är att föredra före skarpa installationer och framför allt börja laborera med fysiska partioner och "fucka upp" den riktiga hårdvaran.

 

Gör det på låtsas innan man gör det skarpt so 2 speak...

 

 

///Virt

 

 

///Det finns inget som jag inte ännu har lyckats virtualisera

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...