Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Stulen e-postadress


MrGringo

Rekommendera Poster

Hej alla godingar!

 

Jag undrar hur allvarigt det är (böter, fängelse e.dyl) om man knäcker/stjäl en annans e-post adress och skickar ut mail via den och mottagaren tror fortfarande att det är "originalägaren" som är avsändaren?

I detta fall har de som stulit e-postadressen knäckt lösenordet via "hemliga frågan " och kunnat nyttja e-postkontot på det sättet

 

tacksam för snabbt svar !

 

/MrG

 

 

 

 

" Friskt kopplat, hälften brunnet"

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Anjuna Moon

Det beror väl på vad de har använt ditt e-postkonto till. Det ska nog krävas mycket för att det ska räknas som ex. urkundsförfalskning och även om någon lag skulle vara applikabel tvivlar jag på att det skulle leda någonstans. Polis och åklagarmyndigheter har ju inte ens resurser att utreda högar med barnpornografibrott, så sådana här saker läggs troligtvis underst i högen om inte i papperskorgen.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns ett liknande fall i Lund för ca 40 år sedan.

Vad jag minns hette en "student" Åkerberg som skrev ett inlägg i en tidning.

 

En annan "student" Daniel Tarschys vad jag minns skrev ett inlägg där han argumenterade mot Åkerberg eller hette han Nordal Åkerman? Osäker.

 

Sedan hände ingenting vilket ledde till att Daniel Tarschys skrev ett inlägg i debatten i tidningen som han undertecknade med Åkerberg.

 

Han var väl upprörd över att Åkerberg inte brytt sig om hans inlägg.

 

Men nu tog det fyr i Åkerberg.

Det slutade med rättegång och Tarschys dömdes för något brott.

Det var inte OK att använda en annans namn.

 

Vad som hänt kan också jämföras lite med Folkpartiets studier i Socialdemokraternas datorer.

Men det är å andra sidan en grej på tidningarnas första sidor.

 

Får du upp vad som hänt i tidningarna så blir det nog rättegång och straff.

 

Lyckas du inte med det händer ingenting efter en polisanmälan. Gissar jag

 

 

 

[inlägget ändrat 2007-04-23 19:17:54 av jannejanne]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du kan ju anmäla att det har hänt ändå, dels till din operatör, dels till polisen och sedan spärra, alternativt ta bort den specifika mail-adressen, så lär problemet försvinna.

 

Men polisen gör troligen ingenting, precis som Anjua Moon säger, dom har inga resurser.

 

 

 

 

 

// Gästen

 

Sopa alltid rent framför egen dörr

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tjena igen !

 

Det är inte så att jag räknar med att polisen ska ta sig an "fallet" men det jag undrar om ni vet vad för lag man kan hänvisa till och vilka påföljder som gäller (även om polisen inte gör nåt).

 

/ MrG

 

 

" Friskt kopplat, hälften brunnet"

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Påföljder: Dagsböter, Villkorlig dom (innebär fängelse om det upprepas) eller Fängelse. Tror det kallas bedrägligt beteende.

http://www.google.se/search?hl=sv&q=bedr%C3%A4gligt+beteende&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta='>http://www.google.se/search?hl=sv&q=bedr%C3%A4gligt+beteende&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=

 

Allt beror på "konsekvenserna"

 

Att tex skriva ett brev till Nisse Nilsson som verkar komma från kommunen

där Nisse Nillson kallas till enskilt samtal med Kommunens nykterhetsnämnd Bondegatan 1

08:00 den 20070401 med anledning av Nilssons alkoholvanor.

 

Hoppas jag inte leder till straff för avsändaren......även om Nilsson 08:00 den 20070401 visar upp brevet för receptionen i Kommunhuset och undrar var nykterhetsnänmden ligger.

 

Att däremot beställa varor från tex Bolag X till Nils Nilsson över internet, varor han inte alls beställt, är straffbart.

 

Tror det kallas bedrägligt beteende.

http://www.google.se/search?hl=sv&q=bedr%C3%A4gligt+beteende&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Anjuna Moon
det jag undrar om ni vet vad för lag man kan hänvisa till och vilka påföljder som gäller

Det finns så många nya sätt att angripa folk på genom internet som inga specifika lagar uppdaterats för att hantera och därför blir det ofta fråga om rättegångar som får fungera som praxis, dvs. befintliga gamla lagar används för att pröva fall i miljöer där dessa lagar inte tillämpats ännu. Personligen tycker jag det är bra att man inte stressar igenom instiftandet av nya lagar, eftersom internet är ett så öppet och speciellt medium. Det är alldeles för lätt att begränsa friheten annars.

 

Lag nr. 1 på internet bör istället ligga hos individen att följa och det är att alltid inse sårbarheten och agera med en hög grad av försiktighet och säkerhetstänkande. En e-postadress och ett e-postkonto är inte säkrare än att du förlorar kontrollen över det med ett enkelt lösenordknäck. Än värre med dessa sk. påminnelsevarianter av lösenord som är ännu enklare att knäcka med lite simpel "social engineering".

 

Jag håller inte med //gästen om att man skall anmäla sådana här saker till polisen, åtminstone inte om man inte har åsamkats någon reell skada. Även om polisen lägger ned fallet så tär alla små anmälningar på de små resurser de redan har i form av att någon i slutändan måste titta igenom dem och lägga ned dem.

 

Ibland måste man faktiskt ta smällen över att man själv varit för oförsiktig och förhoppningsvis lära sig något av den läxan (inget sagt om trådskaparens fall, bara rent generellt när det gäller liknande saker)

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...