Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Att återställa


Jahan mack

Recommended Posts

Jag omstallerar windows xp ganska ofta på min dator och omstallationen och uppdatering till windows sp2 och installation av alla program kan ta flera timer frågan är Hur jag kan förenkla hela den här omstallationen?

 

1- att skapa en återställnings punkt dirket efter omsatllationen är en bra lösning och har sama efekt som omstallation?

 

2-att skapa en säkerhet kopia av hela systemet och använda den när man stöter på problem, är bra lösning?

 

Link to comment
Share on other sites

hej

 

Använd Ghost och ta en kopia av hårddisken när du har installerat och konfigurerat allt som du vill ha.

 

/JAG

 

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder

 

 

Att skapa en ghostkopia av ditt "rena" nyinstallerade system är en bättre lösning. Har inte Ghostat själv och installerar heller inte om systemet ofta. Kör på samma installation nu sedan ett och ett halvt år, men annars skulle jag Ghosta systemet.

 

Återställningspunkterna kan inte ersätta varken backup eller ominstallation. Det ska bara användas vid enklare fel. Om du installerar något program eller drivrutin som strular till det i systemet. Då kan du backa tillbaka till tidpunkten när allt fungerade.

 

Du kan heller inte backa systemet hur långt tillbaka som helst. Kör du ett halvår och finner att du behöver ominstallera systemet, så lär du få problem med återställningspunkten du satte då.

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

"Om allt verkar gå bra, måste du ha missat något."

 

- Steven Wright

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Använd ghost på två sätt, så minimeras risken att något går fel.

 

 

Skapa två olika ghostfiler, dels en som Stefan Eklinder säger, på ditt rena nyinstallerade system innan du har lagt in några program m.m.

 

Dels en som innehåller alla program, systemuppdateringar, och fungerar som du vill.

 

Då kan du alltid när du vill och känner att behovet finns, välja på vilken nivå du vill återställa datorn.

 

Lägga dessa filer antingen på en fysisk separat hårddisk, eller bränn dessa på en skiva.

 

 

 

 

 

// Gästen

 

Sopa alltid rent framför egen dörr

 

Link to comment
Share on other sites

Virtualizer

Det finns ett gratisprogram som heter BartPE där du helt enkelt skapar en boot-cd och stoppar i.

 

Under uppstart startas då bartPE och du kan göra en Image av hela din hårddisk. Det här underlättar om du har fler hårddiskar eller en extern då du inte kan lägga en funktionabel image på den hårddisk du vill använda dig av för att läsa tillbaka ghosten sen.

 

Genom att ghosta läser du då in en exact spegelbild av din hårddisk och lägger den på ett annat media och det funkar som en återställningspunkt, fast den kopierar allt istället.

 

Den image´n som du har gjort kan du sen ha till flera olika saker såsom backup och öppna imagen för att plocka ut specifika filer som kanske fuckats efter du klabbat med din nuvarande installation.

 

Ghosten kan även användas i WMWare som är ett virtualiseringprogram för att göra en exact avbild av ditt operativ och hårdisk och är hur bra som helst att ha till handa om du vill att någon annan skall inspektera och "felsöka" din egen dator, då du helt enkelt skickar över imagen som är en kopia av din hårddisk till supporten.

 

Det andra laternativet är Acronis som också är ett backupprogram. Med Acronis Trueimage kan du antingen välja att backa specifika filer eller hela hårddiskar. Programmet i fråga är bra på både hemmadatorer och i domänanpassade miljöer då man kan skapa image´s över nätverket.

 

Men för att lägga till en parentes så skall backningsspeglar av hårddiskarna göras när datorn är som fräshast dvs:

 

1: Installera operativet

 

2: Installera drivrutinerna för alla tilläggskomponenter.

 

3: Installera samtliga applikationer som du vill ha som standard såsom winzip , Adobe, directX, office och teman etc etc..

 

4: Kör microsoft update och ladda hem ALLA uppdateringar som finns tillgängliga och kolla även punkt 3 om dom har några vesäntliga uppdateringar som behövs.

 

5: Konfigurera alla användare och utseendet på din dator som du vill ha det och organisera din filstruktur om du inte redan har gjort det.

 

6: Kör bartPE och gör en trueimage på din hårddisk och voilá du har nu ett überfräsht media att använda dig av utifall du nu funderar på att ominstallera din hårddisk då du helt enkelt bootar från din PE-skiva igen och läser tillbaka din image. (Detta kommer naturligtvis radera allt som ligger på din hårddisk sen tidigare men kommer spara dig många timmar av installation av OP, Applikationer och windows update)

 

 

///Det finns inget som jag inte ännu har lyckats virtualisera

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...