Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Reaktionsmekanismer + alkoholer + organiska reaktioner


pi:a

Recommended Posts

Hej!

1. Hur ser reaktionsmekanismen ut för:

a) en oxidationsreaktion

B) hydrolysering

c) nitrering

d) förbränning

av kolväten?

 

2. Varför är sekundära alkoholer lättlösligare i vatten än primära?

 

3. Varför har sekundära alkoholer lägre kokpunkt än primära, och tertiära lägre än sekundär? Räknas de som förgrenade eftersom OH-gruppen inte sitter på det första kolet?

 

4. Gynnas en eliminations- eller en subsitutionsreaktion av om det finns lösningsmedel i närheten (eller om det var så att nukleofilen är ett lösningsmedel... minns ej riktigt)? Varför?

 

5. Varför gynnas en substitutionsreaktion av höga temperaturer? Eliminationsreaktioner ger mättade kolväten. Är det en exoterm reaktion, så att jämviktskonstanten ökar?

Tack på förhand!

 

/pi:a

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...