Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Jonaz

Minne och vista

Rekommendera Poster

Jag har installerat vista och första intrycket va riktigt bra. Men ju längre tid jag använder mig av det inser jag dess brister. Hursomhelst, till problemet:

 

Enda sen jag installerade vista så har jag lite problem med ljudet. Grejjen är, när jag spelar musik ur winamp t.ex. och kanske installerar något eller laddar in något tungt i hårddisken, så får datorn krupp, ljudet laggar något fruktansvärt och musen hänger inte riktigt med. Har försökt kolla i aktivitetsfönsret huruvida processorn jobbar, och den ligger ändå ganska lågt. Kan även ligga vid 10% användning och den laggar. Så min fråga är egentligen om det kan ha med ram-minnet att göra? Jag har en dual 2 core 2,13 och med 2 gb ram. Jag vet att vista suger mycket av cpu:n, men jag har ju ändå en ganska kraftfull dator, den borde väl ändå inte lagga? Har även kollat så jag inte har något virus eller spywares. Om jag uppdaterar till 3 gb ram eller något, kan det då kanske bota mitt problem?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jonaz skrev:

 

Jag har en dual 2 core 2,13 och med 2 gb ram. Jag vet att vista suger mycket av cpu:n, men jag har ju ändå en ganska kraftfull dator, den borde väl ändå inte lagga?

2GB RAM ska vara tillräckligt.

Öppna Windows Sidebar/Windows sidopanel och lägg till gadget CPU meter, så ser du CPU och minnesförbrukning i %. Ser du någon skillnad vid högre belastning? Hur ser kylning, CPU-temp ut?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan vara att du aktiverar Vistas skydd för filer som kan vara skyddade av upphovsrätt.

 

Skyddet innebär att ljud och bild försämras så det inte är några möjligheter att använda Vista för tex användbar kopiering av filer som kan ha någon form av upphovsrättsskydd.

 

http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html#quality'>http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html#quality

http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html

 

Vad det gäller minnes mängd kan du väl i aktivitetshanateraren se hur mycket minne som används, hur mycket du har på pagefilen?

 

Dessutom finns ju MS rekommendationer om minne. För tex XP

128 MB RAM-minne rekommenderas (minst 64 MB krävs, men vissa prestanda och funktioner kan begränsas.)

från

http://www.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010070535

 

Jag hittade hittade ingen rekommendation om minsta minne och rekommenderat minne för Vista från MS hos Dustin. Det enda dokumentet är licensvillkoren som man kan ladda hem.

http://www.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010100856

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har haft den igång. Och jag märker att när jag installerar eller öppnar något tungt program så glider den upp till 100% ibland. Tempen i datorn ligger mellan 39, 40 grader om jag inte kör något spel då den kan glida upp till 45 ibland. SÅ det känns inte som att processorn är överhettad. Kan det ha något med hårddisken att göra då? Jag har en IDE 80 gb som jag har operativet på, plus en 160 gb SATA. Men jag får inte intrycket att det skulle va någt av dom som spökar? Eller?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det intressanta är ju att kvaliteten alltid försämras, vista kan ju inte avgöra

hurvida du vill titta/lyssna på något eller om du avseer att kopiera. Så du

får alltid den sämre kvaliten? Finns det verkligen dom som övergår till

vista som vet om dessa "features"?

 

Förutom:

http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html

kan denna vara av intresse:

http://www.lafkon.net/tc/

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur stänger man av skyddet? Kan datorn bli mer sårbar med tanke på att den antagligen ska skydda mot nånting, kanske mig själv från datorn? hmm.

 

Det jag har hittat är att det ska vara 1 gb minne för att få det optimalt med alla effekter osv.. men jag har ju 2, så jag tycker ändå att det borde rulla bättre än vad det gör..

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tjena Jonaz.

Testa att byta Output plugin i Winamp under Options/Preferences/Output till något annat än DirectSound output, t. ex. waveOut. Gör det någon skillnad?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, ingen skillnad, även om jag ändrar på latencyn. Så fort jag ska starta något program så hackar ljudet flera ggr på raken. SOm om processorn inte hänger med. Men jag har ju för fan en Dual 2 core 2,13 processor! Det SKA inte hacka!

Suck!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hittade det här på Creatives sida. Verkar som hanreringen av DirectSound förrändrats (tagits bort) i Vista. Jag hade choppigt ljud i Winamp, men det blev bättre sedan jag valde Waveout och startade om spelaren. Gissar att det skulle kunna ha med det att göra

 

http://forums.creative.com/creativelabs/board/message?board.id=Vista&message.id=1694

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag läste, mycket text :)

 

Men jag har testat att ändra till waveOut istället, men ingen direkt skillnad, ljudet rullar ju fint tills jag öppnar något större program, då det bara hackar utav helvete, även musen hackar till, så det har ju uppenbarligen något med processorn att göra (?) Sen kan det ju hacka till även om jag inte gör något drastiskt.. det är nog ännu mer irriterande.. men jag skulle vilja ha ett konkret och ett klockrent svar att såhär och såhär är det! Typ att jag har för kass cpu eller något som verkligen kan ge svar på mina problem. Men hur upplevde du när du öppnade upp program samtidigt som du lyssande på musik? Hackade det till osv?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hittade ett annat sätt som fungerade för mig. Under Plugins/Output/DirectSound/Configure bockade jag bara av Allow hardware acceleration.

Ljudet är pekat till mitt ljudkort (X-fi).

Gissar att det är hårdvarustödet som brister i DirectSound (hos mig åtminstone). Tar gärna åsikter från någon mer...

 

Hoppas det det kan vara till någon hjälp.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ha ha... gissar att vi postade inläggen samtidigt.

 

När jag körde winamp gick cpu:n upp i topp så fort jag öppnade ett fönster eller program, skrollade eller i stort set sprang runt med musen.

Resulterade i hackigt ljud, precis som om cpu:n överarbetade.

 

Den peakar fortfarande högt ibland, men inga problem med ljudet.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hehe, nej, det är samma där. Hack hack hack. Jag får lite flashbacks när jag satt på min gamla 166mhz burk å skulle lirade musik.. det är ju genant att det är samma kvalitet nu. Jag får iaf tacka för din hjälp, även om det inte löst problemet, men ett steg närmre lösningen. ;)

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...