Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Hur paketen ändras när de passerar routers


__FLAVE__

Recommended Posts

Hade en diskussion med min lärare i fredags och tänkte kolla om det stämmer som han förklarde. För det fick mina teorier att rasa samman helt...:)

 

Om man skickar ett paket (eller flera såklart) från dator A till dator B och det paserar ett par routrar på vägen. När paketet passerar t.ex första routern, skriver den då om destinations och source IP address fältet i paketet eller är det Destinations och source MAC address fältet?

 

Jag trodde att destination och source IP fälten var oförändrade hela tiden medans det var MAC addresserna som ändrades hela tiden när det passerade routrarna på vägen..

 

Tacksam för svar...

 

Link to comment
Share on other sites

Om du från din dator, som är bakom en router (bredbandsdelare), skickar en förfrågan om en viss webbsida till en viss webbserver, så kommer routern att byta ut datorns interna IP-adress mot routerns externa IP-adress för annars så vet inte webbservern vart den ska skicka webbsidan.

 

Ett IP-paket innehåller IP-adresser och inte MAC-adresser:

http://en.wikipedia.org/wiki/Packet#Example:_IP_packets

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol

 

MAC-adresser förekommer på det lägre lagret, Data link layer, för Ethernet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jo det där har jag koll på alltså, lite iaf...

 

Men är det inte så att när man skickar ett paket över internet från en dator till en annan så kommer varje router hela tiden byte ut MAC headern medans IP adresserna alltid är kvar. Alltså de ändras inte om man nu inte går genom NAT och sådana lösningar.

 

Utan det blir ju alltså MAC-adresserna som ändras vid varje hopp för att kunna veta vart de ska skickas vid det här hoppet.

 

Fredrik

 

Link to comment
Share on other sites

Du hade helt rätt!

MAC adresserna ändras varje gång en MAC-frame traverserar en Lager3 enhet såsom en router.

Detta eftersom MAC adresser endast är till för kommunikationen inom samma broadcastdomän och en broadcastdomän upphör vid en router.

 

Source och destination ip förblir oförändrade såvida det inte är NAT funktion igång på routern då source ändras så att paketet kan hitta tillbaka till routerns externa interface eftersom den egentliga datorn är dold.

 

Link to comment
Share on other sites

Jo var för mig helt självklart att det var så som du breskrev men läraren var så säker på att det inte var så. Men har kollat och visst är det som jag trodde och även du skrev..tack

 

Fredrik

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...