Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
roger_malmö

Testamente

Rekommendera Poster

roger_malmö

Har lånat testamensthandboken på biblioteket och trodde att jag skulle kunna upprätta ett enkelt testemente med hjäp av boken men det var svårare än jag trodde, ngn här som är juruidiskt kunnig och kan bistå?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
bmhson

Hej

 

Förlåt en stillsam fråga, men har du googlat på testamente?

 

Det finns rätt mycket att hämta där, men det beror väl på hur ens familjeförhållanden ser ut.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
fhe

Det kanske skulle underlätta om du berättar vad det är du tycker är svårt, ingen lär ha varesig tid och lust att skriva ner allt de kan åt dig bara för att du säger att du inte fattar vad som står i boken.

 

I brist på annat föreslår jag att du läser det här, med undantag för sidan om arvsskatt så stämmer det överlag fortfarande:

http://www.alden.se/Testamente.htm

 

Det är inte jättesvår text och om du t.ex söker på vittnen så hittar du hur testamentet ska bevittnas.

 

Ta det inledande stycket i särskild beaktning:

Testamente är en viktig rättshandling. Ofta kan testamente förorsaka bittra tvister om det inte är entydigt formulerat. Man skulle nästan våga påstå att ett dåligt skrivet testamente är sämre än att inget skrivits. Den legala arvsordningen är nämligen rätt noga genomtänkt och ger i regel ett resultat som är rimligt.

...

För ett testamentes giltighet krävs att föreskrivna formföreskrifter iakttages.

Jag kan komma på två bra anledningar då ett testamente är viktigt:

1. Om man vill styra hur arvet fördelas, så tillvida att man vill att en viss arvtagare ska ha en viss inventarie (t.ex en tavla) i sin lott.

2. Om man är sambo men inte gift. Där brister arvsordningen och vilket kan leda till att ens livskamrat hamnar på gatan som extra bonus om man skulle råka dö.

 

Det finns säkert några andra bra anledningar för folk med speciella förutsättningar men ovanstående kan gälla nästan vem som helst.

 

Det citerade stycket ovan är viktigt, då det sällan finns någon anledning att bry sig om att upprätta ett testamente om värdet det handlar om bara motsvarar några tusenlappar så är det i princip bara dumsnålt att inte anlita en jurist/advokat för ändamålet. Gör man fel kan det vara ogiltigt och det är överlag ett rutinärende som inte kostar några större summor att få rätt gjort.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
roger_malmö

2 särkullsbarn som skall ha så lite som möjligt gärna ingenting alt behöva stämma i tingsrätten för sin laglott , hustru skall sitta i orubbat bo (hon har ett eget barn )

blir svårt med formuleringen kanske som du säger bättre att betala en tusing för jurudisk hjälp

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
agge

Om den efterlevande maken erhåller egendom genom testamente med full äganderätt sätts reglerna i 3 kap Ärvdabalken angående makes arvsrätt och om rätt för den först avlidne makens arvingar i boet efter den sist avlidne maken, i princip ur spel.

 

Särkullbarn får påkalla jämkning i enlighet med 7 kap 3§ Ärvdabalken

 

För utfående av laglott äger bröstarvinge påkalla jämkning i testamente. Äro flera förordnanden, skall, om ej annat följer av testamentet, legat utgå före förordnande till universell testamentstagare och legat , som avser viss egendom, utgå före annat samt i övrigt nedsättning ske i förhållande till storleken av varje förordnande eller, vad angår förordnande till bröstarvinge, till den del därav som han ej är pliktig avräkna å sin laglott.

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...