Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Friskrivningsklasul


-Patrik Johansson-

Rekommendera Poster

-Patrik Johansson-

Hej

Läste ett användaravtal för en coummity som i avtalet helt friskriver sig ansvar för både innehåll och om nåt skulle hända på portalen.

Är detta möjligt enligt svensk lag att friskriva sig från ansvar om den som går med på avtalet godkänner det?

 

//Patrik J

"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results."
- citat av Albert Einstein

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Förmodligen är avtalet bara översatt, inte anpassat för svensk lag. Även om det står saker i avtalet och båda parter skriver under det, så kommer ändå lagen att gälla över avtalet, som tex om det handlar om PuL.

 

Vad jag vet är det inte olagligt att skriva såna avtal, det är bara det att dom inte gäller när det kommer till domstol.

 

Möjligtvis kan KO ha synpunkter, men det är just bara synpunkter och rekomendationer, KO kan inte tvinga någon till något, det måste ge genom en domstol för det.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nu står det ju inte om communityn är svensk eller inte men anta att den inte är svensk - är den då tvingad att följa svensk lag för alla sina svenska medlemmar? (gissning: nej)

 

Om den inte är tvingad till det, hur vet man egentligen som användare vilka lagar som gäller för den communityn? Den kanske är "hostad" i ett land där man får hugga halsen av folk som snackar skit om styret i det landet. (gissning: lagarna i det land den är hostad i gäller för ansvaraiga/medlemmar som bor i samma land, för övriga är det vilda västern)

 

Gissningsvis är det ingen som vet svaret men man kan ju fråga i alla fall :)

 

Om jag som svensk har ett webhotell i USA och hostar en community tillsammans med en britt, vilka lagar gäller då? (gissning: emrikanska lagar för ansvaraiga/medlemmar som bor i USA, vilda västern för övriga)

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 veckor senare...

Svaret är det beror på situationen - vad det är som ska prövas. Det kan t.ex. mycket väl bli ett svar om det handlar om ansvar för förtal och ett annat svar om det gäller intrång i upphovsrätt.

 

För att komplicera det ytterligare så beror det också i hög grad på vilket lands domstol som prövar saken. Det är ofta så att domstolarna i flera länder anser sig behöriga att pröva samma sak och eftersom länderna har olika regler för att fastställa tillämplig lag, så kan man i vissa fall välja att väcka talan i det land där man tror sig ha störst möjlighet till framgång.

 

Inom EU har såväl jurisdiktions- och lagvalsfrågorna som viss materiell rätt harmoniserats. Det innebär att om alla inblandade länder är EU-medlemmar är chanserna ofta betydligt större att det slutliga avgörandet blir detsamma oavsett var man försöker väcka talan någonstans.

 

Du har tangerat några mycket spännande frågeställningar som det tyvärr inte finns några enkla svar på.

 

[inlägget ändrat 2006-11-10 23:29:57 av Staffan L]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...