Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Problem med EL på volvo 855 -96


pajjarn

Recommended Posts

 

Jag har ett delikat problem med mina lampor. Som det är idag så tjuvdrar bilen ström och tömmer bilens batteri. Lamporna till regskylten och positions ljus bak (röda, ska vara 4st som ska lysa men bara två gör det) är släkta. Det roliga börjar när jag kopplar på husvagnen, då lyser allt och problemet är borta (vet inte om batteriet drar ur då oxå).

 

Nu undrar jag om det är någon som har vet vad detta beror på och hur jag skulle kunna komma åt problemet eller hur jag ska göra för att kunna felsöka?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Spontant så tror jag inte att ditt urdragna batteri har något samband med kontiga lampor bak.

Dom konstga lamporna bak låter som ett jordningsproblem eller en felkopplad släpvagnskontakt.

 

Har du jordningsproblem så borde du också få konstiga effekter när du bromsar och/eller använder blikers.

 

Kolla jordförbindning på baklyktor, nummerplåtsbelysning och släpvagnskontakten.

 

Antingen så mäter du upp det med ett mätinstrument mellan kontaktblecket i lamphållaren (det som ligger mot lampans själva sockel i hållaren) och en säker jordningpunkt på chassit eller så drar du en tillfällig kabel mellan chassit och lämplig jordningspunkt i baklyktan.

 

---/samoht

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för ett otroligt snabbt svar, jag har fortfarande verktygen framme så jag provar omgående om det funkar.

 

Jag glömde skriva att jag misstänkte att det var fel på dragkontakten så jag kollade den... den var mycket hårt åtgången. jag har bytt den och laddar batteriet för att kolla om den drar ur fortfarande. Har kollat runt lite i lamporna med tanke på att felet uppkom när det var som regnigast perioden för 2v sedan.

 

Tack för ditt svar, jag klär på mig varma kläder och provar igen.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hrmm... låter som du kan ha drabbats av det fel jag drabbats av på min 96:a 855:a - flera gånger.... misstänkte också släpvagnskontakter och annat först.... men det var det inte.

 

Symtomen har varit att batteriet tömdes över natten...gärna efter en regnig/ slaskig höst eller vinter dag.

 

Provade fösrat gången med klassikern att koppla in en amperemeter och plocka bort säkring efter säkring för att se när "läckströmmen" (ca: 2-3A) minskas. Det blev ingen skillnad fast ALLA säkringar var borta... något drog ändå ström!

 

Och vad var det då?

 

Jo - det finns en luftpump fram/nertill i motorrummet på förarsidan som pumpar luft in på avgassidan av motorn (för att späda ut avgaserna har någon sagt (?)). Det är relät till den luftpumpen som pga av inträngade vatten tillslut ger en viss överledning/ tjuvström. Relät är uppenbarligen inte heller avsäkrat i vanliga säkringscentralen

 

När detta hände en av gångerna så indikerade tillslut varningslampan för avgasrening ... ja den där orangea lamdasymbolen... Bytte relät - och sen dess har den lampan aldrig lyst igen... och bilen har haft ström!

 

Det här är simpelt att fixa själv! Gå inpå volvo och köp relät (Nr 94 42 932 Fan-relay"). Ca: 300:-

 

Plocka bort plastskyddet under motorn (3-4 skruvar) titta under frontspoiler/kofångaren på förarsidan, sitter liksom långt ner på förlängningen av innerskärmen/ "ramen". Alldeles intill sitter den där fläktmotorn - en stor rund svart sak kanske Ø150 mm. Relät är 70x40x30 mm och ljusgråfärgat. 3 st elkontakter lossas och relät sitter med clips.

 

(Kanske bra att koppla ur batteriet under tiden bytet sker - behövs ändå kopplas ur en gång för att släcka ev. tid. lysande varningslampa på inst. panelen.)

 

Om du har tid och kan få till en fukttät skarv - förläng elanslutningarna och sätt relät inne i motorrummet där det är mer skyddat.

 

Fan.... det blev en hel roman det här.

 

Hoppas detta kan hjälpa dig eller någon annan..... själv har jag spenderat mycket tid på det och även haft bilen på verkstad i omgångar.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...