Just nu i M3-nätverket
Jump to content

HTTP!?


nonam

Recommended Posts

Har länge suttit och gjort analyser på nät hos en mängd kunder och en sak som ofta kommer på tal då man tittar på användadet av Internet förbindelsen är, surfar mina användare mycke? Samt, tar det upp för mycket bandbredd? Surfning tar oftast inte upp så farligt mycket bandbredd men om man ser till det stora hela så är nog http trafiken i all dess form en duktig mängd av den trafik som genereras. Detta även om den inte på långa vägar kan mäta sig mot filesharing eller liknande protokoll och tjänster.

Så det slog mig, i och med att sidorna blir allt mer avancerade, har fler tjänster, så ökar också användarna och bandbredds utnyttjandet. Frågan är då, varför är inte HTTP ett hybrid protokoll precis som DNS. Har gjort en del tester att köra http med UDP istället för TCP och det går MYCKET snabbare. Därmed inte sagt att det i alla lägen skulle vara bra. T.ex. vid bankaffärer eller liknande. Så jag tänkte höra om det är fler som hört nått om detta eller kan ge svar på varför det inte finns? Vi vill ju trots allt att ALLT ska gå FORT nu för tiden :)

 

[inlägget ändrat 2006-10-10 22:12:39 av nonam]

[inlägget ändrat 2006-10-10 22:13:05 av nonam]

Link to comment
Share on other sites

Antagligen för att om http gick över UDP så skulle man få slösa en massa resurser på att göra exakt det som skiljer UDP från TCP och det vore bara onödigt och skulle inte göra någon gladare och framförallt skulle det inte gå ett dugg fortare.

Dessutom är http snart äldre än de flesta användare här och på den tiden fanns det ännu mindre att tjäna på att köra typisk TCP-data över UDP.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Flyttar tråden till Webbanalys, en kanal där denna typ av frågor passar bättre.

 

/T

Moderator för Webb - allmänt

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Därmed inte sagt att det i alla lägen skulle vara bra. T.ex. vid bankaffärer eller liknande.

 

Varför skulle det spela roll?

 

Du måste ju ändå se till att få allt du ska ha och få det korrekt. Vad ska man göra med en websida där man får 18 paket av 20? Spelar det nån roll om det är banksidan som tappar paket eller om det är nån "Mindre viktig" websida?

 

Nu kan jag inte så mycket om HTTP men SIP är annars ett exempel som går utmärkt att köra över UDP eftersom omsändningar och annat finns inbyggda i protokollet. En gissning är att ett "bra" nätverk tjänar på att köra UDP och hantera problem på högre nivå medans sämre nätverk tjänar på att köra UDP?

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...