Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Försvunna GB på hårddiskarna??


Warre66

Recommended Posts

Hej,

 

Jag har skaffat 2 st 250 GB hårddiskar från Samsung (IDE) och installerat dessa på en liten äldre dator, med Asus A7V moderkort, AMD800 processor, med XP prof och servicepack 2. Den har den senaste biosen (visserligen från 2001) och alla patchar till XP är pålagda.

 

Efter installationen så hittar biosen dom korrekt med 250GB, i XP kör man diskmgmt för att initiera och formatera diskarna och bägge blir även där 250GB. Så långt allt väl tycks det.

 

När jag sedan kopierar över data till den ena disken, tar det stopp vid ca 127,5 GB?? Kollar man egenskaper på disken står det: Kapacitet 232 GB, Använt utrymme 229 GB, Ledigt utrymme 3,56 GB.

Kollar man med utforskaren på alla mappar, är den totala mängden 124 GB.

Så 124 + 3,56 GB är ju 127,5 GB, men var är resten???

 

På den andra har jag kopierat över ca 84 GB och kollar man egenskaper för den står det: Kapacitet 232 GB, Använt utrymme 189 GB, Ledigt utrymme 43,6 GB???

 

Det saknas alltså drygt 100 GB på varje disk, fast den sägera att det är 232 GB diskar???

 

Har det något att göra med 137 GB spärren ändå måntro??

Jag har den senaste ATAPI drivern och EnableBigLba är satt till 1, men vet ej om biosen stöder 48-bitars LBA-kompalitet, men den kände ju igen diskarna som 250 GB, så det borde ju fungera.

 

Tacksam för tips!

 

MVH

Ronny

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit med om detta flera gånger tidigare men har ingen bra förklaring, kollar man egenskaperna på disken så står det att den är full men tar man och kollar storleken på filerna i utforskaren så får man fram att den bara skall vara halv full.

 

Jag har löst detta med att köra en defrag på disken, den verkar läsa om innehållet efter det och åter visa rätt storlek, varför det är så vet jag inte och inte heller om det fungerar för dig.

Tunna/

 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

Tack för tipset, jag provade att defragmantera om den ena hårddisken, men ingen förändring tyvärr. Det fattas fortfarande drygt 100 GB???

 

MVH

Ronny

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...