Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

jag vill lära mig XEmacs


Jetmoon

Rekommendera Poster

Tänkte göra ett seriöst försök att lära mig XEmacs.Tyvärr så är jag så mycket tabula rasa som man kan bli på området. Något som inte kommer att få hindra mig.

 

Min bakrund

Är sen ett fåtal månader en ubuntuanvändare och har inte lärt mig så många kommandon.

 

Har lyckats installera och starta XEmacs

 

Tänkte först och främst använda XEmacs till att göra riktigt snygga rapporter till skolan. Är så trött på att det inte blir som jag vill i andra ordbehandlare.

 

Men även till att göra hemsidor mm.

 

Att lära sig kommer få ta den tid det tar. Känns som XEmacs är ett program som man kan ha mycket användning av när man lärt sig använda det på rätt sätt.

 

 

Frågor

1)

Har ni egna erfarenheter om hur ni började från "scratch" med självinlärning så dela gärna med er.

 

2)

Själv har jag hittat någon enstaka bra tutorial på google som jag läst. Men jag behöver fler för att skapa mig en bredare och djupare förståelse. Titlar på Nybörjarböcker, Namn och adress på XEmacs forum och sidor med övningsuppgifter välkomnas extra mycket.

 

3)

Är du en erfaren användare så kom gärna med praktiska tipps.

 

 

 

Tack på förhand

/Jetmoon

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Personligen använder jag Vim, men jag har faktiskt använt Emacs en gång i tiden ;)

 

Tänkte först och främst använda XEmacs till att göra riktigt snygga rapporter till skolan. Är så trött på att det inte blir som jag vill i andra ordbehandlare.
Notera att Emacs är en texteditor, inte en ordbehandlare, så det "enda" den är bra till är att editera ren text. Självklart kan man använda Emacs med t ex LaTeX för att skapa snygga dokument (men det kräver förstås att man också lär sig LaTeX). Det finns förövrigt ett hyfsat bra paket för att editera LaTeX i Emacs, som heter Auctex (det följer med i XEmacs).

 

Men även till att göra hemsidor mm.
Det finns gott om grejer till Emacs som underlättar html-kodning.

 

1)

Har ni egna erfarenheter om hur ni började från "scratch" med självinlärning så dela gärna med er.

Det var många år sen, men jag började med den inbyggda nybörjarguiden (C-h t) och att bläddra igenom manualen (C-h i och leta upp (X)Emacs i menyn). Allmänt sett är hjälpsystemet i Emacs väldigt bra och omfattande (C-h ?) och det är ofta lätt att snubbla på saker själv när man jobbar i programmet. Väldigt mycket handlar om att just bara sätta igång och använda emacs. Man klarar sig rätt långt bara man kan öppna och spara filer, växla mellan och stänga buffertar, och förstås flytta runt i en fil. Resten kommer med tiden.

 

Emacs är rätt vanligt på tekniska universitet och ofta finns det guider, manualer mm på deras hemsidor, t ex: http://www.nada.kth.se/handledning/handledare4/emacs.php

http://www.cs.utah.edu/~hamlet/lib/lessons/unix07/unix07/contents-node1.shtml

 

 

Sen finns det även en mängd "lathundar" ("cheat sheets" på engelska) som flyter runt på nätet och kan vara praktiska för att hålla reda på de viktigaste tangenterna.

 

Om jag var ute efter en Emacsbok skulle jag nog köpa den här: http://www.oreilly.com/catalog/gnu3/ Jag har svårt att tro att den skulle vara nåt annat än fantastiskt bra.

 

Förövrigt: Hade jag varit Emacsanvändare hade jag försökt skaffa en version med stöd för Xft: http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?p=1322412

http://times.usefulinc.com/2005/12/02-emacs-xft

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...