Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Back-up dags!! Men hur??


Karl-Oskar

Rekommendera Poster

Jag har läst lite i forumen men inte riktigt fått koll på läget:

Jag har en intern hårddisk som är delad i två partitioner: en för OS(XP) på ca 4 GB och en med "resten" (ca 230 GB). OS-delen är FAT32 och resten NTFS. Nu vill jag backa up hela rasket. Till min hjälp har jag en extern hårddisk (USB 2.0, 250 GB) Hur gör jag bäst? Ghost? (rekommendationer på program?)

Kan man tanka över en ghost från en USB-drive på en ny/formaterad hårddisk utan OS?

Hur hade ni proffs därute gjort?

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Symantecs Norton Ghost är det programmet jag använder.

http://www.symantec.com/region/se/product/ng_index.html

 

Med den kan du göra en kopia av valfri partition som du sedan kan återställa.

 

Ghost kopian kan köras in på en krashad hårddisk, om det inte är ett fysiskt fel på den som t.ex. efter en systemkrash, som en säkerhetskopia eller på en helt ny hårddisk, den behöver inte ens vara av samma storlek som den hårddisken kopian gjordes på.

 

Proceduren är enkel, jag har en något äldre version än den som är ute nu men allt bygger på enkla menyer där du väljer varifrån du vill kopiera och vart du vill lägga kopian.

 

Skulle sedan den interna hårddisken krascha så kan du starta datorn med en helt ny och tom hårddisk med en Ghost boot disk (som du tillverkar i Ghost programmet) den har även stöd för USB så det är inga problem med att lägga kopian på en extern hårddisk.

 

Du väljer bara att återställa säkerhetskopian och programmet sköter resten.

 

På det sätt jag gjort mina backuper är att ha standard programmen nyinstallerade så att operativet, office programmen och övriga som jag kallar nyttoprogram installerade sedan gör jag en Ghost kopia på den så att jag kan återställa datorn vid en krash eller om jag får ett aggresivt virus.

 

Sedan kör jag det inbyggda backup programmet i XP schemalagt att göra säkerhetskopia på mina dokument och mail, dessa är ju mer av färskvara så man inte har en flera månader gammal säkerhetskopia på dokumenten och för att inte glömma bort att ta säkerhetskopia så har man det schemalagt att köras med tätare intervaller, jag har valt en vecka som min intervall så som mest kan jag bli av med en veckas dokument och mail.

 

Du kan läsa mer om Ghost på länken i början, programmet är lätt använt och du lär dig faktiskt bäst genom att själv använda programmet.

Tunna/

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kolla även på:

 

http://www.acronis.com/homecomputing/products/trueimage/

 

samt: http://data-backup-software-review.toptenreviews.com/

som ger en vink om vilka för & nackdelar 10 olika data-backup programvaror har.. (Även Ghost som nämndes tidigare)

 

 

/Thomas

Ladda ner professionella väl genomtänkta installationsanvisningar som ger hög säkerhet mot virus & angrepp, stabil drift samt optimal prestanda på: http://www.winguider.se Finns för Win2000 Pro & för XP Pro (3 olika versioner) Ej för XP home

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...