Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Brus och Buller


Niss3

Recommended Posts

Hej !

 

Jag och några andra har gjort en videoinspelning tillsammans som vi skulle vilja göra en film utav. Problemet är att det på vissa ställen i filmningen har varit ett motorljud i bakgrunden som stör. Vad kan man göra åt detta ? Finns det någon programvara eller liknande som kan fixa störande bakgrundsljud och buller ?

 

/MVh Simon

 

Link to comment
Share on other sites

Nej, det är generellt väldigt svårt (omöjligt) att göra nåt åt sånt. Om råmaterialet är risigt så finns det inte så mycket att göra ("skit in, skit ut" brukar man säga).

 

Det beror ju helt på vilken typ av video du gör, men exempel på vad du kan göra åt det är att lägga på andra ljud, musik eller nåt annat, ta om de sekvenserna, eller helt enkelt klippa bort de bitar som är värst.

 

Det beror förstås på vad det är för oljud. Om det är ett konstant brus (som nästan inte förändras alls över tid), så kan det gå att minska med t ex Audacitys Noise Removal-effekt: http://audacity.sourceforge.net/onlinehelp-1.2/menu_effect.htm Om oljudet har ett begränsat frekvensomfång finns chansen att man kan göra det lite mindre märkbart med EQ. T ex om man har ett väldigt lågfrekvent buller så kan man testa att skruva ner basfrekvenserna.

 

Men motorljud är nog omöjligt att få bort. Tyvärr funkar det inte riktigt som i CSI/24/Alias osv där dom bara trycker på "Enhance"-knappen och får ut exakt vad de är ute efter ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...