Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Byta till Linux och Openoffice


Désirée König Gullstrand

Recommended Posts

Désirée König Gullstrand

Hej!

Har tänkt byta till Linux och Openoffice. Har ni några tips på hur man bäst går till väga? Tyvärr har jag inte bredband så det är svårt att ladda ner större filer

Vänliga hälsningar

Désirée

 

Link to comment
Share on other sites

Thomas Tydal

Be någon snäll vän som har tillgång till bredband att ladda ner det åt dig och kopiera det till cd.

 

Jag rekommenderar Ubuntu och dessa filer:

http://ftp.port80.se/ubuntu-cd/5.10/ubuntu-5.10-live-i386.iso

http://ftp.port80.se/ubuntu-cd/5.10/ubuntu-5.10-install-i386.iso

 

Filerna är på cirka 1200 MB och blir två cd-skivor, så man måste ha bredband.

 

När du fått cd-skivorna testar du med den som heter "Live" först. Den kör Linux på din dator utan att installera det, så du kan testa att allting fungerar. Därefter kör du den andra, "Install", och då installeras det.

 

OpenOffice ingår i den här linux-versionen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Désirée König Gullstrand

Tack för tipsen till er båda Jannejanne och Thomas. Håll tummarna att jag lyckas...

Désirée

 

Link to comment
Share on other sites

Om du väljer att bränna installations-cd:n själv eller hos en kompis, se till att läsa instruktionerna för hur man gör (det är lätt att göra fel annars): https://wiki.ubuntu.com/BurningIsoHowto

 

Det går att få Ubuntu-skivor hemskickade gratis, men just nu väntar dom på nästa version innan dom börjar skicka nya skivor: https://shipit.ubuntu.com

 

Det finns även ett antal ställen i Sverige där man kan få gratis Ubuntu-skivor: http://www.ubuntulinux.se/hamta (kolla under CD-skivor för avhämtning).

 

Link to comment
Share on other sites

hejhej.

Kan berätta lite om mina erfarenheter.

 

Jag är ganska ny på linux och kan starkt rekomendera ubuntu. Enligt min mening är det lika lättnavigerat som windows fast det kanske kan ta ett litet tag att vänja sig vid nya menysystem mm. Många små funktioner som man saknat i windows finns här. bland annat, små anteckningslappar (man slipper 100 st "nya dokument" på skrivbordet), flera olika skrivbordför flera parralella projekt och möjligheten att skriva till pdffiler, wordfiler mm i openoffice.

 

Grabbarna och tjejerna här på forumet har hjälpt mig med det mesta jag inte har förstått (stor guldstjärna). Själv körde jag med liveskivan ett par dagar medan jag lärde mig de grundläggande funkrionerna (så jag kunde starta windows ifall det var något jag var tvungen att göra men inte kunde). Efter det installerade jag om.

 

Till nackdelarna så har jag upptäckt att skrivaren blir lite slöare i ubuntu och att skriva ut direkt från vissa hemsidor kan vara problematiskt. Datorn förvandlas även till en mer renodlad arbetsmaskin och spel som man spelat förut har slutat fungera. (fast det finns roliga och snygga spel till linux med.)

 

lycka till

/Jetmoon

 

 

[inlägget ändrat 2006-04-29 12:02:45 av Jetmoon]

Link to comment
Share on other sites

Jag kan också rekommendera Ubuntu.

Jag vet att vista inte är klart än, men jag har provat betorna som finns och frågat mig varför jag skulle uppgradera. Jag har beslutat mig för att nog är nog och inte gå vidare med Vista pga drm bl.a. Tänker inte ens köra en piratkopia ;)

Kommer att fortsätta med den XP jag har så jag kan spela spel som jag gillar så länge som dom funkar på XP (hmm..eller finns Call of duty 2 till linux?)

Så jag köpte mig Vmware (ganska dyr - 1600 kr)så jag kan köra flera operativsystem sida vid sida (ett helt fantastiskt program f.ö. den finns ju som gratisversion också, fast jag har inte provat den så jag vet inte riktigt vad som är skillnaden mot workstation-versionen)

 

Jag har noll erfarenhet av Linux, men Ubuntu gör det ganska enkelt att switcha över. Även om jag har flera mil att gå fortfarande vad gäller djupare kunskaper i Linux-tänket. Det här med filhanteringen är verkligen annorlunda, men jag har märkt att man fått tillbaka upptäckarglädjen man hade första gången man började hålla på med datorer :thumbsup:

 

Det som är helt fantastiskt med Linux-världen är att det finns sk "Howto's" till i princip allting så det tar inte lång tid att hitta svaren på hur man gör saker och ting, bara och googla på "Howto" följt av en fråga. Helt enkelt fantastiskt måste jag säga. En stor eloge till alla linux-entusiaster som skrivit dessa (och jag ber härmed om förlåtelse för allt illa jag sagt och tänkt om Linux-användare :))

 

Kan även rekommendera PCBSD för novisen som vill prova på BSD. Allt är förståss gratis.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...