Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

webcam


sini-

Rekommendera Poster

Hej

 

Jag satt och bläddrade i en österrikisk tidning och råkade se en artikel som fick mig att fundera lite över vissa saker. Först ska jag förklara kortfattat vad artikeln handlade om.

De skrev att allt fler människor använder sig av webkamera i någon form. De datornanvändare som har webkamera råkar dessutom allt oftare för så kallad övervakning eftersom dessa personer glömmer att "säkra" sina kameror. Jag antar att den som skrev artikeln syftade på att man skall kryptera på något vis. Men de skrev inte nåt om hur man ska göra det.

 

Jag har själv en integrerad kamera på min bärbara datorn. Nu undrar jag, hur ska man "säkra" den och på något sätt försöka ha lite mer kontroll på om den används av någon obehörig?

 

Sjävklart har jag både antivirusprogram och brandvägg, både mjukvaru- och hårdvarubaserad. Den senastnämnda i form av en router som jag själv öppnar portar då jag behöver dem för en viss applikation.

Men inget hindrar ett virus/trojan/spionprogram att ta sig in via alternativa vägar. Själv är jag inte expert på datorsäkerhet, men jag försöker hålla den ren så mycket som möjligt genom att rensa spyware, scanna med antivirus, hålla winxp uppdaterad mm.

 

Är det någon som vet lite om såndant här skulle jag uppskatta om ni skrev några ord. Det vore intressant och höra hur ni gör för att hålla säkerheten på toppnivå.

 

 

Tack på förhand

/sini

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du har en brandvägg i datorn och där du bara tillåter tillförlitliga program att komma ut på internet så kan jag inte förstå hur något otrevligt program skulle kunna skicka ut bilder på internet.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det vore intressant och höra hur ni gör för att hålla säkerheten på toppnivå

 

Som Cecilia säger så räcker det för en normal användare med brandvägg och antivirus. Dom ger tillräckligt skydd. Personligen tror jag att en vanlig svensson inte behöver oroa sig för att nån ska göra sig besväret att kolla just på hans webcam.

 

En av dom enklaste åtgärder man kan göra är att inte köra som administratör i Windows. För jag antar att vi pratar Windows här?

Men om man nu vill ha lite sinnesro så finns det en uppsjö av program som hjälper till att säkra det som händer i ens dator.

Dom säkerhetsprogrammen är en slags brandväggar för program. Kallas HIPS (Host Intrusion Prevention Software)

Det vill säga att ingenting går att starta utan att man tillåter det. Man kan säga att dom låser systemet och man måste tillåta allting därefter. Nu är det inte så jobbigt som det låter eftersom programmen godkänner det som är installerat redan. Men det gäller att man har en ren dator när man installerar dom.

*HIPS håller koll på att inget program som man har tillåtit att köras på ens dator kan bli kapat av en trojan t.ex.

*HIPS ser till att bara dom program man vill ska få stänga ner andra program. *Ingenting skrivs i registret utan ens medgivande.

*En del har så kallad "Sandbox" Man installerar program i en "sandbox" och då kan inte det programmet skada systemet på nåt sätt och man kan återställa allt den gjort eftersom den har arbetat i "sandlådan" dvs i ett eget utrymme på hårddisken och minnet.

*En del HIPS skyddar/varnar mot sk Rootkits.

 

Det där är en liten del av vad ett HIPS-prgram kan göra.

Nackdelen, för det finns alltid en nackdel med allting, är att man som användare måste vara motiverad av att lära sig hur windows fungerar, för man måste förstå lite om det för att veta vad man ska svara på frågorna man får av HIPS-programmet. Och så kostar dom några hundra pengar, men det ligger mycket, mycket arbete bakom programmen. Och det kan upplevas som jobbigt att svara på frågor varje gång man installerar nya program, beroende på hur djupt in i systemet det installerade programmet tar sig för HIPS skyddar på kernelnivå.

Men har man en HIPS installerad så är den paranoide väldigt säker mot det mesta, särskilt nya hot som antivirusprogrammen inte har några definitioner mot än. Det måste vara en väldigt motiverad buse som tar sig genom ett HIPS-program.

 

Här är en del HIPS:

Processguard

http://www.diamondcs.com.au/

Appdefend:

http://www.ghostsecurity.com/index.php?page=appdefend

Tiny Firewall

http://www.tinysoftware.com/home/tiny2?la=EN

Online Armor

http://www.tallemu.com/index.php?area=home

Defencewall

http://www.net-security.org/press.php?id=3794

Prevx

http://www.prevx.com/

 

Vilken man föredrar är egentligen en smaksak. Som alltid med datorer och program så finns det pojkar i sandlådan som slåss och krigar om vilket program som är det allra bästa, men jag tycker att dom alla skyddar bra, dom har bara olika angreppsvinklar på problemet.

Jag personligen tycker att Processguard är enklast av dom att förstå sig på och använda.

Defencewall och Tiny Firewall är dom två av dessa program som har sandbox teknologi.

Appdefend är extra bra på att skydda registret.

 

 

[inlägget ändrat 2006-02-07 11:20:13 av Pentti H]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

Jag skulle tro att Pentti menar att man normalt kör som begränsad användare och bara är administratör när det verkligen behövs, dvs just när man installerar/avinstallerar program.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...