Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Får skolorna ordna olika resor arengemang klassfes


windowsman

Recommended Posts

Hej

Inte förlängelsen om jag minns rätt uppmärksammades det runt om i media att det är olagligt eller något i stil så (svagt minne om jag minns rätt) att man i skolorna eller klassen inte får arrangera någonting som exempelvis klassresa utomlands eller större/mindre arrangemang som i slut ändan föräldrarna/barnen kommer stå för.

 

Skolorna ska vara gratis och det ska det förbli på stod man svagt minne kommer inte ihåg så mycket av det ursäkta röran!

 

Är lite intresserad av det pga. att en kommande klassresa kommer bli aktuellt.

 

Hur var det med det var det verkligen olagligt vet någon info samt skulle det va toppen om någon kunnde bifoga några länkar.

 

/Tack för all hjälp på förhand.

 

 

 

[inlägget ändrat 2006-02-06 19:02:06 av windowsman]

Link to comment
Share on other sites

Du har helt rätt i att det diskuterades flitigt , minns inte om det kom ett lagförslag eller om man ändrade i riktlinjer från skolverket men kontentan var att inga kostnader skall finnas under skoltiden

hittar inga länkar i all hast men detta måste skolledningen på din skola ha kunskap om

 

 

Här är en länk där skolverket riktar kritik mot skolor som gjort avgiftsbelagda skolresor

Avgiftsfrihet i skolan är inskriven i skollagen

 

http://www.skolverket.se/content/1/c4/47/54/PM-avgifter.pdf

[inlägget ändrat 2006-02-06 19:25:35 av rogerdahlqvist]

Link to comment
Share on other sites

Juridiskt vet ej.

Av erfarenhet.

Det jag vet av tre klasser med skolresa på schemat så får man inte "skänka" pengarna utan våra barn fick "jobba" ihop sina pengar själva genom att sälja godis,plastpåsar,kakor,strumpor,lax panta burkar samla tidningar o dyl samt göra olika arrangemang som skördefest där man sålde sina "egna" odlade saker, bakat, lotterier med vinster som de fått som "gåva av företag och föräldrar. mm. Ge pengarna direkt till klasskassan var inte tillåtet. Det skall innehålla någon aktivitet som är godkänd av skolan.:)

Milla

 

Link to comment
Share on other sites

Det får inte vara obligatoriskt med något som är avgiftsbelagt, om eleven däremot går någon sorts tillvalskurs där det anges att en resa ingår så får det kosta pengar. Vissa saker får också kosta rimliga pengar, som till exempel avgift för bowling på en idrottslektion osv. I princip ska allt vi gör i skolan vara gratis, i vilket fall allt som är obligatoriskt. Däremot en frivillig klassresa - där är det mer osäkert. Om undervisning ingår är det mot skollagen, men om det är några kompisar (typ alla i klassen) som reser iväg i slutet av terminen är det inte säkert att det faller under skollagen. Dvs, om alla söker och får ledigt osv. Kolla hur det står till och ring sen och fråga rektorn vad som gäller. Fråga om resan är obligatorisk och isåfall hur skolan ska finansiera resan.

---

Lift up the receiver

I’ll make you a believer

 

Link to comment
Share on other sites

Läste om detta i tidningen idag att det är upp till varje skolas rektor att besluta om utflykter bekostas av elev/förälder. Det finns ingen direkt lag enligt Norrtälje tidning i alla fall.

 

Citerar ordagrant

"I förhandlingarna förra året om en ny skollag förra året föreslog regeringen ett avgiftsförbud men förhandlingarna bröt samman. Enligt nuvarande skollag ska skolan i princip vara avgiftsfri men eleverna kan behöva stå för en del av kostnaderna, för till exempel utflykter. Hur mycket de får betala avgör skolans rektor"

Slut citat

 

Tack för poängen i alla fall:)

Milla

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...