Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Appropå OS-cd till nyköpt maskin


Olle M

Recommended Posts

Läste en notis i senaste nummret av PC för Alla om en kille som beställde en ny maskin från Dell och fick löfte om att få med en fullversions CD av WinXP Pro. När han fick masinen visade de sej att de inte fanns någon WinXP Pro med i leveransen.

 

Han kontaktade Dell, men enligt dom så tillåter inte Microsoft att Dell skickar med en operativsystems skiva. Kan de värkligen vara sant!!!

 

Skall man tvingas köpa en skiva själv för att komma åt alla godsaker?

Eller Microsoft kanske vill att man skall använda Linux i stället.

Börjar de inte gå för långt?

 

Olle

 

 

Link to comment
Share on other sites

Fuijutsu-Siemens skickar med en XP Home Instalaltionscd med sina konsumentdatorer, den klassas förvisso Recovery CD och har F-S logga på sig men är i övrigt en vanlig windows cd, alla drivare och tilläggsprogram ligger på en separat cd.

 

Link to comment
Share on other sites

Mena du att de är en äkta fullständigt operativs-CD som Fuijutsu-Siemens skickar med, precis lika dant som den man får om man köper operativsystemet separat i kartong? Eller är de en återställnings-CD.

 

Om Microsoft inte tillåter att företagen skickas med en full skiva och man vill ha full frihet att ändra och bygga om sin maskinen i framtiden så ser de ut som att man framöver tvingas bygga sina maskin själv.

 

Olle

 

Link to comment
Share on other sites

Den skiljer sig på så sätt att den utför en kontroll att det verkligen är en Fuijutsu-Siemens dator som den körs på men i övrig så är det XPs riktiga instalaltionsprogram med de optioner som finns, exemplevis att partionera och liknande.

 

Till skillnad från min IBM där man får 4st specialskivor som både partionerar formatterar och installerar massa lull-lull utan att man får välja något alls.

 

Link to comment
Share on other sites

"Så tillåter inte Microsoft att Dell skickar med en operativsystems skiva."

 

En förutsättning för MS ska tillåta Dell att skicka med skiva är ju att Dell har köpt en skiva av Microsoft.

 

Och har Dell inte gjort det så är givetvis svaret nej. Dell har inget tillstånd från MS att göra egna windos skivor och deras kontrakt med MS säger bara att de får sälja datorer med windos på hårddisken. Vilket de betalar för. Eller också varför ska de leverera XP skivor. En torsk är en torsk, skivor kostar pengar, en sparad dollar är en dollar i vinst.

 

Men detta varierar tydligen från gång till gång. Cecilia skrev i ett inlägg att hon fått en original XP CD från Dell + en CD med drivrutiner till Dell datorn.

 

Men läser man dells leveransvillkor är ju i stort allt möjligt. Du kan få vilken dator som helst som Dell tycker är OK, den kan komma några månader från beställningen eller inte alls och priset bestämmer Dell själva.

 

Lisa "sprängaren" Marklund beskrev det här i expressen(?) för ett par år sedan. Hon beställde en dator, ett par månader senare kom en annan dator. Hon skickade tillbaka den, ytterligare månader senare kom den dator hon bestält på våren, den fungerade inte, hon kom inte fram på dell support och dell hade dragit pengar för 2 datorer från hennes kort.

Drabbade i detta fall ingen fattig. Vilket märktes i hennes artikel. Inte ett kritiskt ord om Dell, bara en stillsam berättelse om vad som hänt.

 

http://www.cint.se/Sweden/asp20/Leaf.asp?id=44914

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

En kontroll av att de är rätt typ och fabrikat på maskinen kan man ju acceptera. Och de hindrar ju folk från att använda skivan på andra maskiner.

 

I min Dell-maskin med återställnings CD så lägger installationen in en massa filer som eventuellt kan behövas vid kommande ändringar av konfigureringen för att man skall slippa sätta i CD. Men där finns de en nackdel, filerna tar upp onödigt diskutrymme.

 

Vad du nämner om din IBM maskin där du får acceptera allt. Känns ju inte bra. De är ju just lull-lullet och att en massa onödiga processer startas, som man vill undvika.

 

När man funderar över Dells svar så är de kanske mera en fråga om hur de olika företagen hanterar frågan om att skicka med en fullversions CD. Dom kanske måste göra någon utfästelse till Microsoft att dom programmässigt hindrar att skivan används på någon annan maskin. Vilket kanske skulle göra livet svårt för Dell som kommer ut med så många olika modeller varje år och där man dessutom har möjlighet att skräddarsy sin dator.

 

Återställnings CD tar ju bara maskinen tillbaka till hur maskinen var när de levererades. Vill jag jag göra någon tillägg som finns att plocka från fullversions CD så har jag ju ingen möjlighet att lägga till den.

 

De bästa är nog att köpa ett eget OS-CD och sen när man fått maskinen som man vill ha den så bränner man en egen Image som man använder för återställning.

 

Tack för informationen.

 

Olle

 

Link to comment
Share on other sites

Tack erik 6, du fick de att klarna ännu en bit.

 

Man är kanske lite snabb att rikta sin ilska mot Microsoft. I de här fallet borde man nog rikta den mot Dell.

 

Tack allihopa för informationen.

 

Olle

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

De skivor som Dell skickar med har varit av samma typ som de Mattias C berättar att Fujitsu Siemens skickat dvs operativsystemsskiva och en separat skiva med drivrutiner.

Det är en vanlig windows skiva med allt som ingår enda skillnaden mot en standard windows skiva är att denna skiva kontrollerar i datorns bios att det är en Dell dator innan man kan installera.

Skivan är märkt med Dell (JA, dell får pressa egna OEM skivor) Oem licensen fungerar endast med medföljande skiva eller förinstallerad Dell installation. Om man köper en Dell dator så slipper man aktivera windows mot microsoft vilket underlättar jämfört med en vanlig windows installation.

 

Om man beställer en företagsdatorer måste man kontrollera att det är förbockat att man vill ha med en windows skiva, detta eftersom företag som beställer många datorer kanske inte behöver ha hundratals skivor och man kan välja om man vill ha en skiva eller ej. Det blir lite billigare om man väljer bort skivan. Skulle man ha gjort en miss och inte beställt en skiva så bör man snarast kontakta en säljare på dell för att KÖPA en skiva(nej Dell ger inte bort dem gratis om man fått prisavdrag på att köpa utan skiva).

 

Till nyare hemma datorer (Dimension & Inspiron) så skapar man själv en egen skiva genom Dell OS recovery utility, se document nr FA1091713 på dells hemsida. Fördelen då borde vara att man kan göra nya recovery cd´s som innehåller program som man installerat själv. Om man läser i Dells forum så ser man också att det står på en lapp som medföljer datorn.

[inlägget ändrat 2006-01-15 21:25:35 av XybeX]

Link to comment
Share on other sites

Har nu läst FA1091713

 

Dokumentet gäller för följande datorer: The Dell OS Recovery Utility is available on Dimension computers that were shipped between December 15, 2004 and July 15, 2005 and on Inspiron computers between January 10, 2005 and July 15, 2005.

 

Numera levererar Dell återställningsdata i form av en dold partition på hårddisken. Vilket inte är till stor hjälp om disken skulle krascha.

 

Vidare blir jag lite tveksam till informationen i FA1091713 och beskrivet förfarande. Detta beroende på att programmet skapar återställningsdata medan operativsystemet körs. Enligt instruktionsböckerna för både Norton Ghost 2001 och PowerQuest DriveImage 2002 så kan man inte skapa en felfri Image på en systempartition som är i drift. I båda programmen löser man detta med att starta om maskinen i Dosläge och ta Imagen där. Om man lyckats lösa detta i senare versioner av programmen vet jag inte.

 

/Olle

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...