Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

arvsrätt


nobban

Rekommendera Poster

Vad händer med arvsfördelningen om förutsättningarna är:

Ett barnlöst par där mannen dör och makan lever ett par år till och därefter dör.

Det finns en syster till kvinnan, ett testamente från kvinnan med två förmånstagare som hon vill ska ärva allt och tre bröder till den tidigare döde maken där två av dessa är döda men har barn i livet.

Hasse

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej

Syskon är inte s k bröstarvingar och har alltså ingen arvsrätt. Om paret inte hade något äktenskapsförord tror jag att kvinnan som levde kvar får disponera allt och hon kan alltså även testamentera bort allt efter sin död.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 veckor senare...

Hej!

 

Vid dödsfallet av mannen upprättas bodelning och man räknar ut hur mycket av den totala egendomen som efter bodelningen som var mannens respektive kvinnans. Låt säga att det var 50/50. Eftersom mannen inte hade några barn med någon annan kvinna ärver makan sin make med fri förfoganderätt.

 

Vid kvinnans dödsfall får mannens arvingar först sitt efterarv, dvs i detta exempel 50% av kvinnans totala egendom - den andel som hon ärvt med fri förfoganderätt. Mannens tre bröder delar om det inte finns andra arvingar därför på denna egendom. I de fall där bröderna är döda får deras barn inbördes dela på den andel som skulle tillfalla brodern.

 

Eftersom makan därefter inte hade några bröstarvingar kan hon fritt testamentera bort sin kvarlåtenskap till de två förmånstagarna, dvs i detta fall de 50% av den totala egendomen som hon hade med full äganderätt. Står det inget specifikt så delar dessa två lika. Systern får alltså ingenting.

 

/ Gustav

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...