Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Förmodligen ett algebra-problem eller...


Caspher

Recommended Posts

Har suttit och klurat på detta nu i ett bra tag men kommer ingenstans.

Hoppas på hjälp ifrån en vänlig själ.

 

Har 4 tal som multipliceras 2 & 2 där slutsumman blir samma i båda fallen.

 

T.ex

X * Y = Z

150,86 * 46,10 = 6954,646

382,1234 * 18,20 = 6954,646

======

532,98

 

Men om jag bara har Y-värdena och totalen av X, i detta fallet 46,10 & 18,20 & 532,98 hur får jag då

fram de båda induviduella X-värdena för att summan Z skall bli samma i båda fallen?

 

Och jag vill själv bestämma vad summan av de båda X:en skall bli. I detta exemplet så blir det ju 532,98 (150,85+382,1234)

 

Men om jag t.ex vill att summan av X:en skall bli 1000 och jag har samma tal som innan dvs. 46,10 & 18,20 , hur gör jag för att räkna ut vilka tal som ingår i X:en för att Z skall bli samma i båda fallen?

 

X1 * 46,10 = Z

X2 * 18,20 = Z

=================

1000

 

 

Kanske en lång beskrivning på ett hyfsat enkelt tal, men det var inte direkt igår som jag räknade på sånt här i skolan. (18år sedan!)

 

Tack på förhand!

 

[inlägget ändrat 2005-10-26 23:38:06 av Caspher]

[inlägget ändrat 2005-10-26 23:40:31 av Caspher]

Link to comment
Share on other sites

Du har X1*Y1=Z och X2*Y2=Z och X1+X2=k och vill bestämma X1 och X2 vad jag förstår.

X1*Y1=X2*Y2 och

X1+X2=Z

 

Detta ger X1=Z-X2 som ger

(Z-X2)*Y1=X2*Y2 =>

X2(Y2+Y1)=Z*Y1 =>

 

X2=(Z*Y1)/(Y2+Y1)

och

X1=Z-X2=Z-(Z*Y1)/(Y2+Y1)=(Z*Y2)/(k+Y1)

med insatta värden av Y1, Y2, Z och k.

 

Link to comment
Share on other sites

 

Du har X1*Y1=Z och X2*Y2=Z och X1+X2=k och vill bestämma X1 och X2 vad jag förstår.

X1*Y1=X2*Y2 och

X1+X2=Z

 

Nja inte riktigt,

 

X1*Y1=Z och X2*Y2=Z och X1+X2=k OK!

X1*Y1=X2*Y2 OK!

men

X1+X2=k

 

och detta ger X1=k-X2 som sen ger

(k-X2)*y1 = X2*Y2

X2(Y2+Y1) = k*Y1

 

X2=(k*Y1)/(Y2+Y1)

och

X1=k-X2=k-(k*Y1)/Y2+Y1)= SEN TOG DET SLUT HÄR FÖR MIG

 

de insatta värdena är Y1, Y2 och k

och skall ha fram X1, X2 och Z

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

X2=(k*Y1)/(Y2+Y1)

och

X1=k-X2=k-(k*Y1)/Y2+Y1)= SEN TOG DET SLUT HÄR FÖR MIG

Helt riktigt, det är bara att fortsätta. :)

X1 = k-k*Y1/(Y1+Y2) = {Bryt ut k} = k[1-Y1/(Y1+Y2)] =

= {förläng 1:an} = k[(Y1+Y2)/(Y1+Y2) - Y1/(Y1+Y2)] =

= k[(Y1+Y2-Y1)/(Y1+Y2)] = k*Y2/(Y1+Y2)

 

Z = X1*Y1 = k*Y2/(Y1+Y2)*Y1 = k*Y1*Y2/(Y1+Y2)

 

mvh

/Johan

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...