Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Gratis?


nurgle87

Recommended Posts

Om ett företag skriver 0kr/månaden i noll år som finansieringsförslag på en vara i en butik, har man då rätt att få den för det priset?

 

Link to comment
Share on other sites

Inte nödvändigtvis

 

Edit: Eller rättare sagt, inte alls. Ingen är någonsin skyldig att göra affär med dig med mindre än att man har ett avtal. Beställer du och får en orderbekräftelse som fortfarande säger att du inte ska betala något så kan du eventuellt få rätt om det inte är uppenbart att det rör sig om ett fel (då kan man få rätt beroende på hur många som utnyttjat felet och den andra partens vilja att inte göra folk missnöjda).

[inlägget ändrat 2005-09-06 15:36:21 av fhe]

Link to comment
Share on other sites

Men om en butik prismärker alla varor av en viss sort med noll kronor på grund av att dom inte har satt något pris än, och ställer ut varorna i butiken. Hur blir det då? Marknadsföringslagen säger ju att alla varor i en butik ska vara tydligt prismärkt.

 

Link to comment
Share on other sites

Edit:

 

Jag såg även på tv för inte länge sedan att om ordet gratis används i marknadsföring, t.ex. "köp 2, få den tredje gratis", så har man rätt till varan utan att betala för dom första.

 

[inlägget ändrat 2005-09-06 15:44:12 av nurgle87]

Link to comment
Share on other sites

Men om en butik prismärker alla varor av en viss sort med noll kronor på grund av att dom inte har satt något pris än, och ställer ut varorna i butiken. Hur blir det då?

Det är fortfarande inte någon mänsklig rättighet att få köpa (eller bara hämta) varor från en butik, oavsett priset.

 

Link to comment
Share on other sites

Nu blandar du ihop äpplen och päron. Marknadsföringslagen är jättetydlig när det gäller användande av ordet "gratis", det har väldigt lite med prismärkning att göra.

 

Det MFL säger om gratis är något förenklat att man bara får använda ordet gratis när det är gratis och det är inte gratis om det finns andra kostnader kopplade till det hela. Det innebär inte att samma princip skulle gälla om någon märker än produkt som 0.00 kronor. Det innebär inte heller att det på något sätt skulle vara fel att säga "Köp den här så får du den här för 0 kronor extra".

 

Link to comment
Share on other sites

Men alltså, det är svårt att förklara.

 

Säg att butiken har skyltat varan med 0kr, men den egentligen ska kosta 100kr. Då ser ju dom rätta priset när dom drar streckkoden, men jag tror ju att den kostar 0kr. Enligt lag så har dom ju skyldighet att skylta med det rätta priset i butiken, så då kan man väl säga att 0kr är det rätta priset?

 

Link to comment
Share on other sites

Eftersom det inte finns någon lag som tvingar dem att göra affärer med dig överhuvudtaget så har du inte heller någon "laglig" rätt att få köpa varan, oavsett om priset är 0 eller 100000kr.

 

Man får inte avsiktligt skylta med fel pris i syfte att lura folk men det är inte det samma som att det på något sätt skulle vara straffbart att råka skylta fel, speciellt inte när det är helt uppenbart att det är just ett misstag.

 

Om varan kostar 100 spänn kan de förvisso mycket väl säga "varsågod, du får den som tack för att du upptäckte felet" och sen gå och ändra priset men de har (vad jag vet) ingen som helst skyldighet att göra det.

 

Tror det var Telia som för några år sedan råkade sätta priset på en telefon i webbshoppen ett par tusen under det normala och flera tusen hann beställa.

Alla hade naturligtvis rätt dra tillbaka sin order när det visade sig att priset var fel men där slutar skyldigheterna.

 

Link to comment
Share on other sites

datorbutiken.com gjorde någon tabbe för några år sen och hade råkat sätta 1 kr som pris på en hårddisk, innan dom hade rättat till det hade några hunnit beställa.

Men datorbutiken lät dom faktiskt få hårddiskarna för en krona styck, och tjänade massor med bra PR på affären.

Det handlade kanske om tio hårddiskar, så det blev inte så dyrt för datorbutiken ändå.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...