Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Apropå orkanen i New Orleans


SYS64738

Rekommendera Poster

Jag är ingen väderexpert, men jag börjar bli litet orolig att detta kan vara början på slutet.

Tänker man efter så har det ofta senaste tiden varit extrema väderfenomen över hela världen, lite grann som i filmen "The Day After Tomorrow", fast inte riktigt lika extremt som i den.

 

Dels var det tsunamin i Thailand, extrem snöstorm i vintras här i sverige, så hade vi nu orkanen i New Orleans och nyligen en orkan i Kina.

Läste nyligen också om en jättestor mosse i sibirien som varit fryst sedan 10 000 år tillbaka men nu börjat tina pga höjd medeltemperatur.

Dessutom tycker jag somrarna har varit ovanligt heta här i Sverige dom senaste åren (förutom i år då).

Är det så att detta bara är början på extrema väderförändringar eller är det kanske bara tillfälligt? Tänker på växthuseffekt och annat.

 

[inlägget ändrat 2005-09-05 22:34:26 av SYS64738]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du kollar historiska fakta (då menar jag flera tusen år bakåt) så har vi haft osedvanligt stabilt väder de senaste 1000 åren så det är inte speciellt extremt nu.

Det är inte så värst länge sedan man odlade vindruvor i skåne och istider har vi ju haft några stycken.

 

---/samoht

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Stefan Eklinder
Är det så att detta bara är början på extrema väderförändringar eller är det kanske bara tillfälligt?

 

Växthuseffekten, som alla olyckskorpar till forskare skyller på. Det är vi människor som förstört det för oss med alla våra utsläpp. Ska man tro olyckskorparna så är det här bara början.

 

http://www.snf.se/verksamhet/klimat/vaxthuseffekten.htm

 

De ökande halterna av växthusgaser väntas leda till att den globala medeltemperaturen vid jordytan ökar med 1,4–5,8ºC perioden 1990–2100. Havsytan kan komma att stiga med 9–88 cm. Nederbörden väntas öka – dock inte överallt på jorden.

 

http://www.miljo.stockholm.se/trafikluftbuller/vaxthuseffekten.asp

 

Nuvarande växthuseffekt kommer enligt forskarna att innebära stora och omvälvande klimatförändringar och dramatiskt ändra förutsättningarna för allt liv på jorden.

 

Lite mera fakta här:

http://www.smhi.se/sgn0106/klimat/vaxthuseffekten.htm

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

"Det finns två företeelser som är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Jag är dock inte säker på den förstnämnda."

 

- Albert Einstein

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En anledning kan vara att jordens magnetfält håller på att vända på sig. Det händer tydligen med ett par hundra tusen års mellanrum och tar ca 1000 år. Under denna tiden är mangetfältet försvagat och detta påverkar klimatet och även vår hälsa och en rad andra saker. Såg det på Discovery för ett par dagar sedan...

 

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Växthuseffekten är inte en fullt så etablerad sanning som man kan tro om man lyssnar på Maria Wetterstrand och hennes vänner i miljörörelsen...

 

Läs detta http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_10247306.asp

 

Willie Soon och Sallie Baliunas kanske inte har hela sanningen men Michel Mann har definitivt missat något när det gäller hans temperaturkurvor och teorier om global uppvärmning...

 

[sH]

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tja, i korta ord.

Uppvärmd glob, instabilare väder, dvs fler extrema väder. Isar och tundror som smälter. Koldioxid i haven som bryter ned koraller. Mangrove träsk som huggs ned och erätts med fiskodlingar. Floddeltan som torkar ur pga reglering av vattnet. Städer som, med all sin svarta asfalt, värmer uppluften omrking sig och skapar åskväder som drabbar närliggande samhällen. Kväve och fosfor i Östersjön ger övergödning och algblomning som i sin tur ger mer kväve och fosfor i vattnet. För varje kilo odlade havsräkor går det åt 4-5 kilo (mat) fisk. Om man bara gav räkorna lite mer utrymme skulle de klara sig utan extra födotillskott. Ja, detta gäller nog även odlad lax. (och kreatur i allmänhet, men det är lättare att kontrollera de ovan jord)

 

Dumt planerade/placerade städer. Vem fasiken bygger en stad flera meter under havs/vatten nivån? Ja, hela Holland då förstås.

Vad finns för övrigt i vattnet i New Orleans? Översvämmade fabriker, bilar, besinstationer, avlopp? Om de inte renar vattnet innan de pumpar ut det, ja undrar hur fiskar och annat liv i vattnen omkring New Orleans kommer att må? Kommer något att kunna växa i New Orleans utan att man byter ut jorden där?

 

äsch, rensa staden på bråte och inse att det egentligen är en insjö som ska ligga där.

 

/T

På svammelhumör

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vädret är egentligen inget problem. Det är, som Monshi säger, var vi bygger. Men allt styrs av pengar och kortsiktighet. Man ser samma sak i Sverige fast i mindre skala. Det är inte alls ovanligt med översvämmningar där man ser en familj snyfta på tv när deras villa sköljs bort. Men varför i hela friden bygger man kåken 5 m från ett stort vattendrag som med jämna och helt naturliga mellanrum svämmar över flera meter. Sen blir man förvånad när huset förstörs!

 

Och Gudrun... (lät lite som i pistvakt där...), omfattningen av skadorna beror ju på elbolagens kriminella girighet. Det är för dyrt att hålla ledningsgatorna fria, det är för dyrt att gräva ner ledningarna. Bla bla bla.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...