Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Lattja83

Andragradsekvation.. Hjälp!

Rekommendera Poster

Lattja83

Lös ekvationen:

 

(y-4)²=64

 

förstår att man ska använda formen;

 

(a²-b²) = a²-2ab+b²

 

Jag får det till...

 

(y-4²)= y²-2y*4+4²

y²-8y+16=64

y²-8y-48=0

 

Men sen då? Behöver veerkligen hjälp här.. Tacksam för all hjälp.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Anjuna Moon

För 2:a grads ekvationen y^2+px+q=0 får du y med

y=-(p/2)+/-SQRT((p/2)^2 -q)

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
erik6

(y-4) ²=64=8²=-8²

ger (dra roten ur båda sidor)

y-4 = 8

och

y-4 =-8

för 8*8=64

-8*-8=64

förstagradsekvationerna grejar du själv.

 

[inlägget ändrat 2005-08-30 22:49:10 av erik6]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Lattja83

Tacksam för alla svar men min uträkning bli fel.

 

(y= 64/4-48/4= 16/4= 4/2)

 

y1= 8/2+ 4/2= 12/2 = 6

y2= 8/2- 4/2= 4/2 = 2

 

Svaret ska bli:

 

y1=12

y2=-4

 

Någon som ser i uträkningen ovan och här vad jag gör fel?

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Anjuna Moon
Någon som ser i uträkningen ovan och här vad jag gör fel?

Hur får du SQRT((-8/2)^2 -(-48)) till 4/2 ????

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
crahdol

Jag har också ett fasnat med en problematisk 2:a-gradsekvation:

 

(x-SQRT(3)) (x+SQRT(4))=0

 

Jag klarar av att lösa denna men det finns liknande där summan inte blir 0.

Mitt exempel kan man lösa genom att bestämma att summan av den ena parantesen ska bli 0 [ex. (x-SQRT(3))=0]

Då är x1=SQRT(3) och x2=SQRT(4) = 2

 

Men om problemet är följande:

 

(x-SQRT(3)) (x+SQRT(4))=-2*SQRT(3)

 

... då tar det helt stopp för mig.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Anjuna Moon

(x-SQRT(3)) (x+SQRT(4))=-2*SQRT(3)

 

Bara att flytta över H.L till V.L så får du samma form på ekvationen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Ohne

(Skriver sqrt som V)

 

(x-V3)(x+V4) = -2V3

 

x^2 +V4x - V3x - V12 +2V3 = 0

 

(V12 = 2V3)

 

x^2 + (2-V3)x = 0

 

x(x + (2-V3)) = 0

 

x1 = 0

x2 = -(2-V3)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Ohne

(y-4)^2=64

 

y^2 -8y + 16 = 64

 

y^2 - 8y - 48 = 0

 

(här kan man med tränat öga "se" lösningarna genom lite testning)

 

(y-12)(y+4) = 0

 

y1=12

y2=-4

 

alternativt PQ-metoden

 

y = 4 +/- V(16+48)

 

y1 = 4 + 8 = 12

y2 = 4 - 8 = -4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...