Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Virus är väl inte så farligt...


Fredrik Almqvist

Rekommendera Poster

Fredrik Almqvist

Jag fattar inte varför så många nya datoranvändare är så jävla rädda för virus att de knappt vågar använda datorer. Vissa jag känner tror typ att minsta lilla fel som uppstår på deras dator beror på virus! Har man bara ett bra antivirus-program så kan man ju känna sig rätt så trygg, själv använder jag AVP som finns att ladda ner på http://www.avp.com.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 veckor senare...
Per Hellqvist

Det stämmer mycket väl att många är osäkra på hur de skall använda sina datorer. En del av de som kontaktar oss känner sig rädda när de är ute på Internet. Till viss del är detta befogat.

 

Det finns en del tips man kan ta till för att minimera riskerna:

1. Öppna inte filer som man får tillsänt sig via e-post eller IRC eller sådana man hittar i nyhetsgrupper. Är avsändaren okänd är det säkrast att radera dem oöppnade. Är avsändaren känd (och man bedömmer denna som pålitlig) bör man söka igenom filerna med ett uppdaterat antivirusprogram innan man öppnar dem.

 

2. Ladda inte hem filer från "osäkra" sajter. Behöver man ladda hem filer är det bra att hålla sig till de officiella sidor som tillverkare e dyl underhåller. Förhoppningsvis har de virussökt sina filer innan de läggs upp. Under förra året såg vi dock ett par olyckliga fall med infekterade filer och spel som låg på officiella sidor.

 

3. Sök alltid igenom disketter innan de används. Detta gäller både nya disketter som kommer in utifrån (oavsett avsändaren) och gamla disketter som legat i lådan ett par år. Gamla virus kommer tillbaka då datoranvändare hittar gamla disketter som legat i flera år och nu börjar använda dem igen.

 

4. Sök alltid igenom CD-skivor som kommer utifrån (oavsett tillverkare). Vi ser då och då CD-skivor med infekterade filer. Eftersom man inte kan rensa virus från CD-skivor måste man gå varsamt fram om man finner infekterade filer på dessa. Måste man använda en CD-skiva med infekterade filer på, sätt en stor klisterlapp på omslaget med information om vilka filer som är infekterade och undvik dessa.

Det bästa är att slänga en sådan skiva och leta upp filen någon annanstans.

 

Nyckelorden är som vanligt sunt förnuft och använd ett uppdaterat antivirusprogram.

 

Du vet väl för övrigt att AVP ingår som en del i F-Secure Anti-Virus? F-PROT är den andra sökmotorn. I princip får man alltså två antivirusprogram i samma skal.

 

Per Hellqvist

www.atremo.se

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...