Just nu i M3-nätverket
Jump to content

20 eller 24pinnars kontakt på nätaggregatet


Anders Malm

Recommended Posts

Anders Malm

Hej är det någon som har koll på vad de olika stiften används till i 20 respektive 24 pinnars strömförsörjningskontakter, eller möjligen en länk till någon förklarande sida. Det verkar finnas konvertrar mellan de olika typerna som endast består av kablar. När man läser på nätet verkar det ibland vara så att det går att få igång en moderkort med 24 pinnars sockel med en 20 pinnars kontakt, detta verkar tyda på att de första 20 pinnarna används till samma sak.

 

Anders

 

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder

 

Det närmsta jag kunde komma:

 

http://www.epanorama.net/links/psu_computer.html#pinouts

 

+5V (+-5%) at up to tens of amperes for motherboard electronics, disk drives and cards

+12V (+-10%) at several ampreres for disk drives and some cards

+3.3V (+-5%) up to tens of amperes for the majority of modern logic electronics in motherboard

-12V (+-10%) usully less than one ampere for some accessory cards

 

Vet inte om det här också kan vara till vägledning:

 

http://www.7volts.com/atxnotes.htm

 

...klickbara bilden på sidan:

http://www.7volts.com/atx2.jpg

 

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

"Det finns två företeelser som är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Jag är dock inte säker på den förstnämnda."

 

- Albert Einstein

 

-->Passerade 10.000 inlägg den 1 maj 2005 kl: 16.48<--

 

Link to comment
Share on other sites

Anders Malm

Hej efter lite ytterligare letande hittade jag följande specifikation över den aktuella specifikationen för spänningsmatning till ATX. http://www.formfactors.org/developer/specs/ATX12V%20PSDG2.01.pdf

 

Om man tittar i denna och jämför med specifikationen för en 20pinnars kontakt så ser man att de 20 ursprungliga pinnarna används till samma spänning i 24 pinnars kontakten så när som pinnen för -5V som numera inte används i 24pinnar kontakten. Detta innebär att det är riskfritt att sätta en 24 pinnars kontakt i ett moderkort för 20 pinnars varianten under förutsättning att man låter de 4 tillkommande kontakterna hänga utanför. På mitt moderkort och med mitt nätaggregat fungerade det fint men det gäller naturligtvis att låta rätt ände av kontakten hänga ut.

 

De fyra extra stiften innehåller en extra +3,3V, en extra +5, en extra +12V och en extra COM. Dessa har tydligen tillkommit för att orka med att mata de nya PCI-Express anslutningarna.

 

Läser man på nätet verkar det vara så att många får sin nya moderkort med 24pinnar anslutning att fungera även med en 20pinnars kabel och det är förmodligen så att om man inte stoppar i några strömslukande kort så räcker strömmen till i alla fall

 

Anders

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...